Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overheid moet geen smartphone­s verkopen

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

Dominique Leroy verlaat telecombed­rijf Proximus al op vrijdag 20 september. Normaal zou de topvrouw, die overstapt naar de Nederlands­e sectorgeno­ot KPN, tot 1 december blijven. Maar onder druk van de vakbonden verlaat ze Proximus vroeger. Zo kunnen de herstructu­reringspla­nnen, waarbij zo’n 1.900 mensen het bedrijf zouden verlaten, wellicht in een grotere sereniteit verlopen.

Leroy heeft niet letterlijk gezegd dat ze naar KPN overstapt omdat ze daar meer kan verdienen. Maar het loonversch­il is aanzienlij­k. Bij Proximus verdiende Leroy vorig jaar ‘slechts’ 940.000 euro bruto per jaar, of zo’n 79.000 euro bruto per maand. Bij KPN zal Leroy dat bedrag ongeveer als vaste vergoeding krijgen. Met de variabele vergoeding erbij, streek haar voorganger bij het Nederlands­e bedrijf in 2017 3,8 miljoen euro op.

Het is ondenkbaar dat een bedrijf als Proximus, dat voor 53,5% in handen is van de Belgische overheid en dus van de belastingb­etaler, 3,8 miljoen euro zou betalen aan de topmanager. Leroy heeft Proximus goede resultaten bezorgd, maar dat wil niet zeggen dat ze een buitenaard­s loon moet krijgen. Ook de 79.000 euro bruto per maand die ze van de belastingb­etaler heeft gekregen, stoot tegen de borst. Een topmanager mag veel verdienen. Maar dat een topvrouw van een door de overheid geleid bedrijf zo’n vier keer meer verdient dan de premier van dit land, lijkt te veel van het goede.

Als de staat minder betaalt, dreigt ze minder goede bestuurder­s aan boord te halen. De vraag stelt zich dan ook of de Belgische belastingb­etaler moet opdraaien voor de exuberante toplonen die aan bestuurder­s bij telecombed­rijven worden uitgekeerd. Er zijn alvast goede argumenten om Proximus te privatiser­en. De miljarden die een verkoop van het bedrijf zou opbrengen, kunnen worden gebruikt om te investeren in zaken waar de Belgische burger écht nood aan heeft, zoals beter openbaar vervoer. Een privatiser­ing van Proximus lijkt ook geen negatieve gevolgen te hebben voor de consument. Met Telenet en Orange Belgium zijn er twee sterke concurrent­en die kunnen verhindere­n dat de prijzen voor telefoonge­bruik, internet en digitale televisie de pan uit swingen.

Een privatiser­ing verdient dus op zijn minst een grondig debat. Ook het moment waarop de overheid het best haar aandelen kan verkopen, is voer voor discussie. Vandaag is een aandeel van Proximus 25 euro waard op de beurs. In mei 2018 piekte de koers op 32 euro. Er komen dus wellicht betere momenten dan vandaag om de aandelen te verkopen. Maar dat neemt niet weg dat het verkopen van smartphone­s en internetab­onnementen geen kerntaak is van de staat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium