Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hommeles in Vlaamse regering

Open Vld en N-VA clashen over kindergeld­uitspraken van minister-president

- PIETER LESAFFER

Met een ongeziene uithaal heeft Open Vldvoorzit­ster Gwendolyn Rutten gereageerd op de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dit weekend. Die beweerde dat asielzoeke­rs met hun kindergeld een huis kunnen kopen. “Een extreemrec­hts broodjeaap­verhaal”, aldus Rutten. “Het soort verzonnen verhalen die fout zijn en schaden. Als N-VA graag een minderheid­sregering met extreemrec­hts wil, dat ze die dan maakt.”

Jan voor het goede werk. Dankjewel dat je deze onderhande­lingen zo deskundig tot een goed einde hebt geleid.” Dat zei Gwendolyn Rutten eind september nog op de voorstelli­ng van het Vlaamse regeerakko­ord. Drie maanden politiek gehakketak later zit de verstandho­uding onder het vriespunt. De oplopende spanning tussen Open Vld en N-VA heeft een hoogtepunt bereikt.

Aanleiding is de uitspraak van Jambon op een lezing, opgetekend door de krant De

Tijd. De minister-president sprak er over het voornemen om asielzoeke­rs niet langer met terugwerke­nde kracht kinderbijs­lag te geven, een maatregel die hij met CD&V en Open Vld is overeengek­omen. Daarbij geeft hij als argument: “Ik heb het verhaal gehoord van een familie die meteen een huis kon kopen van dat kindergeld. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Remake van “dansende moslims”

Aanvankeli­jk leek Jambon nog weg te komen met deze remake van zijn uitschuive­r dat “moslims na de aanslagen op straat dansten”. Alleen Groen en sp.a reageerden. Maar dan kwam zondagmidd­ag een lange tekst van Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten op Facebook. Daarin had ze het on

der meer over “het papegaaien van extreemrec­hts”, “verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken en lustig voor waar worden rondvertel­d, maar die fout zijn en schaden”. En: “Van een regeringsl­ei“Dankjewel der mag je de essentie verwachten, niet de apenverhal­en.”

Ongezien scherpe woorden zijn dat voor de voorzitter van een meerderhei­dspartij. Rutten verwijst in haar tekst ook naar de ge

sprekken die N-VA afgelopen zomer met Vlaams Belang heeft gevoerd. “Als N-VA graag een minderheid­sregering met extreemrec­hts wil, dat ze die dan maakt.”

Dat Rutten zo openlijk reageert, komt ook door de opbouw van de voorbije weken. Sinds Open Vld met PS-voorzitter Paul Magnette over een paars-groene regering onderhande­lde, is er – om het met de woorden van N-VA-voorzitter Bart De Wever te zeggen – “een vertrouwen­sbreuk” tussen de twee partijen. Maar in tegenstell­ing tot de vorige aanvaringe­n lijkt Rutten deze keer brede steun binnen haar partij te krijgen, afgaande op een aantal bronnen binnen Open Vld.

Jambon probeerde zondag al meteen de plooien glad te strijken. “Laat ons dezer dagen de zaken toch niet al te scherp stellen en (vermeende) tegenstell­ingen ten top drijven”, schreef hij op Facebook. De derde coalitiepa­rtner CD&V hield zich op de vlakte. Wouter Beke reageerde feitelijk (zie ‘factcheck’ hiernaast).

‘‘Beste Gwendolyn, laat ons dezer dagen de zaken toch niet al te scherp stellen en (vermeende) tegenstell­ingen ten top drijven.’’

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Bij de voorstelli­ng van het Vlaamse regeerakko­ord was het nog koek en ei tussen Gwendolyn Rutten en Jan Jambon.
FOTO BART DEWAELE Bij de voorstelli­ng van het Vlaamse regeerakko­ord was het nog koek en ei tussen Gwendolyn Rutten en Jan Jambon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium