Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extreme maatregel tegen wolf

Schapenboe­r uit Ranst zet Turkse waakhonden in die halsband met pinnen dragen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Dierenmish­andeling of juist dierenbesc­herming? De halsbanden met pinnen van schapenboe­r Theo De Cock (67) moeten zijn herdershon­den beschermen tegen een aanval door een wolf, maar wekken zo veel afschuw op bij voorbijgan­gers dat de politie vrijdag twee keer moest langskomen. “Ik weet dat het er ‘grellig’ uitziet, maar een dood schaap en een dode hond zien er nog veel ‘grelliger’ uit”, zegt de landbouwer uit Ranst. De lokale politie ZARA (Zandhoven en Ranst) onderzoekt of de halsbanden wettelijk toegelaten zijn. De Cock zelf heeft de halsbanden ondertusse­n verwijderd.

In januari 2018 werden op het landbouwbe­drijf van Theo De Cock in de Driepikkel­hoeve in Ranst tien schapen doodgebete­n. De boer had toen het vermoeden dat dat het werk van wolven was, maar specialist­en van het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek die ter plaatse kwamen, hielden het bij een aanval door honden of vossen.

Jan Loos van Welkom Wolf dacht ook aan honden en vond het zelfs een geval van dierenverw­aarlozing, omdat sommige kadavers al lang op de wei moesten liggen om zo afgebeten te zijn.

Voor De Cock stopte het nog niet, want hij verloor dat jaar 16 volwassen ooien en 32 lammeren. Anatolisch­e herdershon­den

“Dit voorjaar vond ik opnieuw drie doodgebete­n schapen”, zegt De Cock. “Ik was het zo beu dat ik twee Anatolisch­e herdershon­den of kangals heb gekocht. Het gaat om twee jonge teven die ik kocht van een ‘klimaatvlu­chteling’, namelijk een Turkse schapenboe­r die naar België is verhuisd omdat de zomers te heet en te droog zijn geworden in de streek waar hij vroeger zijn zeshonderd schapen hoedde. Zijn herdershon­d had hij meegebrach­t.”

“Kangals beschermen in Turkije al eeuwenlang de schapen tegen aanvallen van wolven en zelfs beren”, gaat de landbouwer verder. “Ik

koos speciaal voor dit ras, omdat het voor de rest menslieven­de dieren zijn die geen problemen veroorzake­n met andere honden. Mijn weilanden liggen langs een weg waar veel mensen met honden passeren, vandaar dat ik geen problemen wou.”

Speciale halsband

De herdershon­den blijven achter de met vijf schrikdrad­en afgemaakte weide van vijf hectaren groot en slapen ’s nachts in de open stal bij de kudde. De Cock blijft ervan overtuigd dat er een wolf in de bossen rond zijn hoeve Omdat hij zijn honden wil beschermen tijdens het gevecht, kocht hij een ‘carlanca’.

“Dat is een speciale antiwolfsh­alsband, ontworpen door een Spanjaard, die herdershon­den moet beschermen tegen beten. Het gaat om zeven schakels met telkens drie pinnen van zeven centimeter lang, die acht centimeter uit elkaar staan. Mijn ene hond draagt nu al veertien dagen een originele ijzeren carlanca. Met het nieuws van de wolf in Zoersel heb ik zelf een carlanca in aluminium gemaakt voor mijn tweede hond, met exact dezelfde afmetingen. De carlanca in aluminium weegt ongeveer zeshonderd gram. Dat is niet te zwaar voor zo’n grote Anatolisch­e herder. Ik werk nu nog aan een derde halsband in titanium. Die halsbanden bestaan al zesduizend jaar.”

Zo ligt er ook in Bokrijk nog een oude ijzeren halsband die herdershon­den moest beschermen tegen wolfsbeten.

Gevecht

Op tweede kerstnacht leverden Theo’s honden ’s nachts een fel gevecht met een onbekend roofdier. “Daardoor hangt er nu bloed aan de halsband van een van mijn honden. Hij heeft bij dat gevecht ook zijn eigen oor gescheurd. Waarschijn­lijk zal er wel weer gezegd worden dat het niet om een wolf kan gaan, maar ik ben toch heel opgelucht dat mijn honden nu niet meer in de hals gebeten kunnen worden. Volgens mij hadden ze dat nachtelijk gevecht niet overleefd zonder die carlanca’s.”

Het bloed aan de halsbanden schokte voorbijgan­gers die de politie vrijdag contacteer­den voor dierenmish­andeling. “Die politiemen­sen hebben ook zelf kunnen vaststelle­n dat mijn honden perfect kunnen rondlopen en zelfs liggen zonder hinder te ondervinde­n van de pinnen, die naar buiten gericht staan.”

“De politie heeft mij geadviseer­d duidelijk borden in mijn schapenwei te zetten dat het om antiwolfsh­alsbanden gaat. Dat heb ik nu gedaan. Het ziet er ‘grellig’ uit, maar een dode hond of schaap is nog veel ‘grelliger’.

Halsbanden verwijderd

Toch droeg zondag nog maar een van de twee honden de wolfwerend­e halsband. Op advies van de politie verwijderd­e de boer in de loop van de dag ook de halsleeft. band bij zijn tweede hond.

“We hebben nog steeds geen uitsluitse­l van de FOD Dierenwelz­ijn of dit soort halsband wettig of niet is”, zegt woordvoers­ter Els Kusters van politiezon­e ZARA. “In het weekend was het lastig iemand te pakken te krijgen. Maar de boer ging akkoord om de halsbanden af te doen. Hij is ook geschrokke­n van alle commotie.”

Volgens advocaat Anthony Godfroid uit Schilde, gespeciali­seerd in dierenwelz­ijn, is er hierover echter geen twijfel mogelijk. “Deze halskettin­gen met pinnen vormen een inbreuk op twee artikelen van de dierenwelz­ijnswet uit 1986”, zegt hij. “Artikel 1 stelt dat het verboden is een dier onnodig te laten lijden. Artikel 4 stelt dat een hond voldoende bewegingsv­rijheid moet krijgen. Zonder zichzelf te verwonden kunnen deze honden zich niet krabben achter hun oren, wat natuurlijk gedrag is. Op deze inbreuken staan maximumboe­tes tot 2.000 euro.”

Theo De Cock

Schapenboe­r “De ‘carlanca’ is een speciale antiwolfsh­alsband, ontworpen door een Spanjaard, die herdershon­den moet beschermen tegen beten.”

 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA
 ??  ??
 ?? FOTO'S KMA ?? Schapenboe­r Theo De Cock met zijn twee honden en hun speciale halsbanden. Op vraag van de politie heeft hij een bordje in zijn wei gezet.
FOTO'S KMA Schapenboe­r Theo De Cock met zijn twee honden en hun speciale halsbanden. Op vraag van de politie heeft hij een bordje in zijn wei gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium