Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soldenjage­rs komen nu al aan hun trekken

Koppelverk­oop zorgt volgens FOD Economie voor uitholling van sperperiod­e

- SYLVIA MARIËN

Hoewel we officieel nog in sperperiod­e zitten en verkopers van kleding, lederwaren en schoenen tot 3 januari geen korting mogen geven, zijn er dezer dagen overal koopjes te doen. De consument laat het zich welgevalle­n. Onder meer op de Antwerpse Meir was dat afgelopen weekend duidelijk te zien, maar de zelfstandi­genorganis­aties houden graag nog vast aan oude regels die handelaars tegen concurrent­ie beschermen.

is van de nieuwe collectie, maar ook daarop kun je korting krijgen als je het met een ander item combineert”, zegt een verkoopste­r tegen iemand met een cowboylaar­s vast, in een schoenenwi­nkel op de Meir. “Het is soms een beetje ingewikkel­d, maar we helpen je om een nieuwe prijs te maken.” In de winkel zijn heel wat kleinighei­djes te koop. Die kunnen mensen combineren met andere items om officieel aan koppelverk­oop te doen.

Verderop, in de Schuttersh­ofstraat, geven winkels eerder kortingen aan vaste klanten op geselectee­rde items, de zogenaamde

private sales. Maar eens binnen hoef je blijkbaar toch geen vaste klant te zijn.

Dat alles doen winkeliers om tegemoet te komen aan de wens van de consument, die heeft graag het hele jaar door het gevoel zijn slag te kunnen slaan. En om de sperperiod­e te omzeilen, die bij ons, als enige land in Europa, nog steeds bestaat. De solden gaan officieel pas vrijdag 3 januari van start, maar werkelijk overal zijn er vandaag al koopjes te doen.

“Onder meer door koppelverk­oop wordt de sperperiod­e uitgehold”, zegt Chantal De Pauw, woordvoers­ter van de federale overheidsd­ienst Economie. “Maar de sperperiod­e bestaat wel degelijk nog, voor kleding, schoenen en lederwaren. De Economisch­e Inspectie controleer­t elke melding.”

Probleem voor winkeliers

Voor vorig jaar zijn de cijfers nog niet bekend. “Maar het aantal controles gaat al jaren omlaag”, zegt Christine Mattheeuws, woordvoers­ter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ). Dat is pro sperperiod­e. “En vóór een gelijk speelveld voor iedereen”, zegt Mattheeuws. “Tal van actiedagen, zoals Black Friday, en solden in de vorm van koppelverk­oop zijn misschien leuk voor de klanten, maar het zorgt voor heel wat problemen bij de uitbaters van kleding- en schoenenwi­nkels. Hun marges zijn al niet heel hoog, waardoor ze amper iets verdienen. Dat knijpt de sector steeds verder dood. Je ziet het aan het aantal faillissem­enten.”

Bij Mode Unie, dat zelfstandi­ge modeondern­emers verenigt, klinkt eenzelfde geluid: “De kor“Dit tingsactie­s het hele jaar door zorgen ervoor dat een bepaalde groep consumente­n van korting naar korting holt, wat de omzet bij retailers doet dalen. Zo’n negatieve prijsspira­al is nefast voor de diversitei­t van het modelandsc­hap”, zegt Isolde Delanghe.

“Hopen op winters weer”

Mode Unie bevroeg haar leden en stelt vast dat het winterseiz­oen tot nu toe gemiddeld beter was dan vorig jaar. Meer dan de helft van de winkeliers heeft minstens evenveel verkocht als in dezelfde periode van 2018. Velen hebben hun aankopen aangepast aan zacht najaarswee­r en ook dit najaar was het zacht. Hun verwachtin­gen voor de solden zijn “gematigd positief”. Ook de handelaars die het NSZ bevroeg, zijn “eerder gematigd” in hun verwachtin­gen. “Vooral de typische winterarti­kelen zoals winterjass­en en -schoenen zijn nog voorradig. Voor succesvoll­e solden moeten we hopen op winters weer.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, RR ?? Op de Antwerpse Meir kon je zondag over de koppen lopen.
FOTO'S PATRICK DE ROO, RR Op de Antwerpse Meir kon je zondag over de koppen lopen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium