Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 10 Vlamingen in centrumste­den bezit tweede woning

Alternatie­ve vorm van sparen nu rentes zelfs nul dreigen te worden

- SYLVIA MARIËN

Een op de tien Vlamingen die in centrumste­den als Antwerpen, Turnhout, Mechelen of Sint-Niklaas wonen, heeft twee of meerdere woningen. Dat blijkt uit een bevraging bij duizend Vlamingen in opdracht van de Antwerpse vastgoedon­twikkelaar Cores Developmen­t. Voor de meeste mensen is de aankoop van een tweede woning een investerin­g, meestal in hun eigen stad of omringende kernen. 16% ziet de aankoop van vastgoed als een alternatie­ve manier van sparen, zeker nu dat zo weinig opbrengt. De banken zijn zelfs vragende partij om de wettelijke minimumren­te van 0,11% op spaarboekj­es af te schaffen.

Volgens de Antwerpse vastgoedon­twikkelaar Cores Developmen­t bezit bijna een op de tien inwoners van de Vlaamse centrumste­den twee of meer woningen. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van de vastgoedon­twikkelaar. “In centrumste­den werd de grootste groei voorspeld, en dat zien we nu bevestigd”, zegt Sophie Deprez.

Belgen sluiten steeds meer leningen af voor een tweede verblijf, en het ontleende bedrag wordt steeds groter. Bij BNP Paribas Fortis was zelfs een op de vier hypothecai­re kredieten in 2018 bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf.

Het is een trend die al langer aan de gang is en die ook de Antwerpse vastgoedon­twikkelaar Cores Developmen­t niet is ontgaan. Daar waren ze geïnteress­eerd in

de motieven voor de aankoop van een tweede woning of appartemen­t, en met name van inwoners van centrumste­den. “We hebben specifiek bij hen een bevraging georganise­erd (online uitgevoerd bij duizend Vlamingen door marktonder­zoeksburea­u iVox, red.), omdat we vooral in de centrumste­den actief zijn en daar ook de grootste groei werd voorspeld”, zegt Sophie Deprez, commerciee­l directeur van Cores Developmen­t. “Dat zien we nu bevestigd.”

In de eigen omgeving

9% van de Vlamingen in de centrumste­den – waaronder Antwerpen, Turnhout, Mechelen en SintNiklaa­s – geeft aan twee of meerdere woningen te bezitten. 8% heeft plannen om een extra woning aan te kopen. “Wie in een tweede eigendom investeert, doet dat meestal in de eigen omgeving, dus in zijn stad of een nabije kern”, zegt Deprez.

35% van die eigenaars ziet zijn aankoop inderdaad als een investerin­g. Ze verhuren het vastgoed of willen het met een meerwaarde doorverkop­en. Cores zag onder zijn klanten de afgelopen vijf jaar ook het aantal kopers-investeerd­ers stijgen van 35 naar 50%. Voor 16% van de Vlamingen is de aankoop van extra vastgoed een manier van sparen, omdat spaarboekj­es nauwelijks nog iets opbrengen. Karel Van Eetvelt, de topman van de federatie van de financiële sector Febelfin, pleitte afgelopen weekend nog voor de afschaffin­g van het wettelijke minimum van 0,11% rente op spaarboekj­es.

“Daarom zien we bij een steeds bredere groep interesse om in vastgoed te investeren”, zegt Deprez. “De gemiddelde leeftijd is 45 tot 60 jaar, maar zij hebben niet altijd enorme middelen. Het is voor ons een nieuwe groep: mensen die zich vroeger nooit op de vastgoedma­rkt begaven, maar het nu toch doen om hun centen te parkeren en daar wat winst op te maken.”

Alertheid is geboden

Let op: wie geen ervaring heeft op de vastgoedma­rkt, is best alert. “Dat is zeker nodig bij een groeiende markt”, zegt Deprez. “Als er winsten van 6 of 7% worden beloofd, ben je best achterdoch­tig. Een realistisc­h rendement in ons land is 2,5 à 3% netto, en we kennen een vrij stabiele vastgoedma­rkt. Vraag en aanbod blijven wat gelijk, in tegenstell­ing tot een land als Nederland, dat enorme pieken en dalen kent. Aan toverformu­les zit altijd een geurtje. Informeer jezelf dus als je interesse hebt. Alle realistisc­he huuropbren­gsten zijn online per postcode te vinden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium