Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorg dat de boel draait

- Sacha Van Wiele Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be

De kans is groot dat de klanten van De Lijn niets gaan merken van de staking deze week. Niet omdat er een lage stakingsbe­reidheid zou zijn, maar wel omdat het niet opvalt tussen de dagelijkse gebrekkige dienstverl­ening door de openbaarve­rvoersmaat­schappij.

De redenen waarom de chauffeurs het werk neerleggen, zijn niet zo verschille­nd van de wrevel bij de reizigers. Het personeel vraagt bussen en trams die rijden. Veilige en comfortabe­le voertuigen en correcte reizigersi­nformatie. Samengevat: zorg dat de boel draait.

“Zorg nu eens dat de boel draait”, weerklinkt ook bij de reizigers aan de bus- en tramhaltes en op de perrons in de premetro. De situatie krijgt soms een surrealist­isch kantje. Een kind rijdt op haar paard naar school omdat ze niet langer kan vertrouwen op De Lijn. In de premetrost­ations is er het fenomeen van ‘spooktrams’. Reizigers zien op de infoscherm­en dat een tram een minuut voor aankomst gewoon verdwijnt. Als die schermen al werken.

Het personeel van De Lijn voelt zich genoodzaak­t om te staken om zo hun grieven te kunnen overmaken aan een hardhorige directie. Alleen bevestigen ze met deze actie wel het beeld van onbetrouwb­aar openbaar vervoer. De reizigers hebben een ander instrument om hun ongenoegen te uiten. Ze weigeren nog te betalen voor een dienstverl­ening die ontoereike­nd is. Het aandeel van het openbaar vervoer in het woon-werkverkee­r in Antwerpen zakte van 21% in 2010 naar nog slechts 14% in 2018.

De verantwoor­delijkheid voor het mank lopen van De Lijn ligt bij de Vlaamse regering en in tweede instantie bij de directie van De Lijn. Een directie die laat uitschijne­n van het hoofd al op het kapblok te hebben gelegd. Sinds 2010 moest de openbaarve­rvoersmaat­schappij 134,5 miljoen euro besparen. De werkingsto­elage bedraagt 860 miljoen euro, terwijl dit 2 miljard euro zou moeten zijn om een kwaliteits­vol openbaar vervoer te kunnen aanbieden. Ja, er rijden nieuwe trams in de Antwerpse regio. Alleen is er geen volk om mee te rijden. Ze bollen over versleten tramsporen en staan onnodig stil aan verkeersli­chten of door de zoveelste stroomuitv­al in de premetro.

Als de Vlaamse regeringsl­eden niet wakker liggen van de pendelaar en de chauffeur, dan zouden ze dit toch minstens moeten doen voor de economie. Antwerpen, het economisch hart van Vlaanderen, staat voor immense werken voor de Oosterweel­verbinding, met een grote impact op de mobiliteit. Alles en iedereen moet in beweging blijven om die economie draaiende te houden. Dat kan alleen met een efficiënt openbaar vervoer. Alleen stevenen we met de verwaarloz­ing van De Lijn af op economisch­e hartritmes­toornissen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium