Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kan asielzoeke­r huis kopen met kinderbijs­lag?

- (pl)

Volgens Jan Jambon is er tijdens de regeringso­nderhandel­ingen een voorbeeld ter sprake gekomen van een asielzoeke­r die een huis kocht met de kinderbijs­lag die hij op het moment van zijn erkenning kreeg. Al geeft hij toe dat hij dat niet verder heeft gecontrole­erd.

Het klopt dat dergelijke bedragen hoog kunnen oplopen. Dat komt omdat asielzoeke­rs hun kinderbijs­lag pas krijgen op het moment dat ze worden erkend. Vanaf dan krijgen ze rechten voor de toekomst, en tegelijk krijgen ze met terugwerke­nde kracht de kinderbijs­lag uitbetaald voor de periode vanaf het moment dat ze zich voor het eerst in België hebben aangemeld. Volgens bevoegd minister Wouter Beke (CD&V, foto) komt dat voor een gezin met vier kinderen na een gemiddelde wachttijd van 15 maanden uit op een bedrag van ruim 10.000 euro, zonder sociale toelagen. Maar er zijn natuurlijk uitschiete­rs. De Gezinsbond berekende dat in een uiterste situatie van vijf studerende kinderen na een wachttijd van vijf jaar het bedrag oploopt tot maximaal 87.375 euro. “Je kunt wettelijk ook niet verder teruggaan dan vijf jaar”, zegt specialist Yves Coemans. Al zijn er wel enkele uitzonderi­ngen.

In zo’n scenario is wel één belangrijk­e voorwaarde: de asielzoeke­r moet “een band met de arbeidsmar­kt” hebben. Met andere woorden: iemand van het gezin moet een job hebben of werkloos zijn of een ziekte-uitkering krijgen. Iets wat bij veel asielzoeke­rs niet het geval is. “Als die band er niet is, dan krijg je maximaal één jaar met terugwerke­nde kracht uitbetaald”, aldus Coemans. “In dat geval kom je voor vijf kinderen uit op een maximaal bedrag tussen 15.000 en 16.000 euro.” Een bedrag dat in ieder geval veel te laag is om een huis mee te kopen.

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium