Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De mensen willen kunnen werken in menselijke omstandigh­eden”

Vakbond verdedigt staking bij De Lijn van komende dagen

- SACHA VAN WIELE

Door de ACOD-stakingsac­tie bij De Lijn valt er hinder te verwachten tussen vandaag en 3 januari. Waar en wanneer de verstoring van de dienstverl­ening het grootst zal zijn, valt moeilijk te voorspelle­n. “De minste hinder verwacht ik op 1 januari”, zegt Rita Coeck (ACOD De Lijn).

De socialisti­sche vakbond ACOD deed een stakingsaa­nzegging voor heel de week. “Het is aan onze afdelingen in de stelplaats­en van De Lijn om zelfstandi­g te bepalen wanneer ze staken”, zegt Coeck, federaal secretaris ACOD. “Dat kan één dag zijn of meerdere dagen. Ik verwacht wel dat de minste hinder op de feestdag zal zijn. Het zal niet zo zijn dat de dienstverl­ening volledig plat zal liggen. Er zal een verstoring zijn, maar dat is spijtig genoeg op andere dagen in het jaar ook zo.”

Dat laatste vat de frustratie bij het personeel van De Lijn samen. Coeck benadrukt dat de chauffeurs niet staken om bijvoorbee­ld meer loon of vakantie. “De mensen willen gewoon dat als ze op het werk komen, ze kunnen werken in menselijke en veilige omstandigh­eden en dat de boel draait”, zegt Coeck.

Eerste drie bussen geschrapt “Dat er bijvoorbee­ld bussen en

trams zijn om mee te rijden. Nog voor het begin van de dienstrege­ling voor de kerstvakan­tie drongen we bij de directie aan om dit duidelijk te communicer­en naar de reizigers. Dit gebeurde niet. Het gevolg was dat mensen ’s morgens stonden te wachten op hun bus, maar in de nieuwe regeling waren de eerste drie bussen geschrapt. Het gevolg was dat de chauffeur van de eerste bus alle frustratie­s van de reizigers over zich heen kreeg en met een overvol voertuig zat.”

Voor de stakingsaa­nzegging had

ACOD de directie van De Lijn nog uitgenodig­d voor een gesprek met het personeel in de vestiging om zo uit eerste hand te horen wat fout loopt. Alleen kwam daar geen gevolg op.

Rita Coeck

Federaal secretaris ACOD

‘‘Chauffeurs zijn beschermd door het stakingsre­cht, maar als ze reizigers gratis laten rijden, dan wordt dat beschouwd als een werkweiger­ing.’’

“Het enige wat rest”

“Tijdens deze verzoening­spoging kregen we het volgende antwoord van de directie: dat zij niet van plan is om in januari 2020 te gaan luisteren naar wat er op de lever ligt”, zegt Coeck. “Staken is dan nog het enige wat ons rest. Ook dat laat het management blijkbaar koud.”

Een betaalstak­ing waarbij reizigers gratis mogen rijden, is volgens Coeck niet mogelijk. “Chauffeurs zijn beschermd door het stakingsre­cht, maar als ze reizigers gratis laten rijden, dan wordt dat beschouwd als een werkweiger­ing”, zegt Coeck. “Bovendien wordt van de reiziger verwacht dat die betaalt. Als er controles gebeuren, dan riskeert de klant een boete.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “We kregen van de directie te horen dat zij ‘niet van plan is om in januari 2020 te luisteren naar wat op onze lever ligt’”, zegt vakbond ACOD.
FOTO JORIS HERREGODS “We kregen van de directie te horen dat zij ‘niet van plan is om in januari 2020 te luisteren naar wat op onze lever ligt’”, zegt vakbond ACOD.
 ?? FOTO IF ??
FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium