Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In dit dorp is iedereen welkom”

Laatste Wintervuur in huidige formule gaat van start in Damwijk

- Volledige programmat­ie voor de komende dagen op www.wintervuur.be MISCHA BLUDTS

Zaterdag werd het startschot van de achtste – en meteen ook laatste in deze vorm – editie van Wintervuur gegeven. Het tweejaarli­jkse nomadische podiumkuns­tenfestiva­l

heeft zijn uitvalsbas­is op het Wintervuur­plein, onder het viaduct op de hoek van de Slachthuis­laan en de Denderstra­at. Maar ook in de ruime omgeving vinden er nog tot 4 januari activiteit­en plaats.

Wintervuur werd zaterdag in gang gezet met drie stoeten die vanuit de Dam, Merksem en Deurne-Noord naar de festivalsi­te trokken. De laatste optocht vertrok aan Cinema Rix om via Schijnpoor­t en het Lobroekdok richting Wintervuur­plein af te zakken.

Daar was al van bij de start heel wat volk aanwezig, dat zich liet verbazen door vuurshows, een kermis, heel veel lichtjes en vuurkorven, circusacts, lekker eten en drinken, optredens en zelfs een hot tub met uitzicht over het Lobroekdok. Elien (12), Siebe (11), Luca (10) en Lio (8) uit Koninkshoo­ikt en de Stuivenber­gwijk hebben die net uitgeprobe­erd. “Papa had op internet iets gelezen over Wintervuur en de hot

tub. Het was heel speciaal om vanuit die ton naar het vuurwerk te kijken. En het water was lekker warm.”

In The Barn, een voor de gelegenhei­d opgetrokke­n schuur, treffen we Annelies (36), Kevin (37), Matilda (6), Ilja (8 maanden) en Machteld (36) uit Burcht en Kallo.

Die laatste twee zijn de dochter en echtgenote van Jan Buzzi, de drummer van Papa Veston, het huisorkest van Wintervuur. “Dit is keigezelli­g met een divers publiek en natuurlijk ook leuke muziek.”

Zonder poespas

Wat verder lopen we Steven Van Gool en Bert Lezy tegen het lijf. Steven is de frontman van Papa Veston, terwijl Bert elke avond tekeningen maakt. “Ik schets al improviser­end iedereen die hier op het podium staat: muzikanten, dansers, speciale gasten … Wat ik doe wordt gefilmd en op een groot scherm getoond zodat de mensen kunnen zien waar ik mee bezig ben. Bij mijn collega Serge Baeken kan men dan weer terecht voor een getekend portret. Dit is echt fantastisc­h. Hier werd een dorpje neergezet waar iedereen welkom is, heel laagdrempe­lig, zonder te veel poespas.”

Ook Steven Van Gool is fan: “Ik ben blij dat ik erbij kan zijn, met de huisband artiesten begeleiden en het volk entertaine­n, ter lering ende vermaak. Later vanavond treed ik trouwens ook op met de Antwerp All Star Band, een groep met muzikanten uit verschille­nde Afrikaanse landen die in Antwerpen wonen. Dit is een van de tofste dingen die tijdens de winter in ’t Stad gebeuren, heel open en gezellig.”

“Damwijk is in beweging”

Dit is zoals gezegd de laatste editie van Wintervuur. “In zijn huidige vorm dan toch”, vertelt Fara Deburchgra­ve.

“Maar we blijven uitkijken naar nieuwe projecten, waarbij bewoners opnieuw zullen worden betrokken. En we zijn blij dat deze laatste editie op de Dam plaatsvind­t, want dat is een buurt in volle transitie. Kijk maar naar de nieuwe fietsersbr­ug, het mini-dokje aan de Slachthuis­laan … Er staat nog heel wat op stapel en het is mooi dat het publiek die concrete voorbeelde­n van stadsontwi­kkeling tijdens Wintervuur kan zien. En natuurlijk is er ook veel ambiance. De komende dagen mogen de bewoners zich trouwens ook verwachten aan acrobaten die op gebouwen klimmen en de buurt onveilig maken.”

Schildpadd­enrace

De Machieneri­e heeft op het Wintervuur­plein met Carnivale een kermis opgezet, met onder meer een draaimolen in achteruit en een ludieke, levendig geanimeerd­e race. Terwijl papa zich op een fiets in het zweet peddelt, zit zoon- of dochterlie­f op een daardoor aangedreve­n Galapagoss­childpad. Heel snel gaat het niet, maar het is toch best spannend. De kindjes geven hun schildpad zelfs de sporen.

Alexander (29) en Jana (28) wonen in de Seefhoek: “Dit is absoluut indrukwekk­end. En het geheel voelt erg warm aan, zelfs zonder de vele vlammetjes.” Zussen Winnie (39) en Karlien (42) uit Borgerhout zijn hier met hun kinderen Dunya (7), Amina (6), Aisha (10) en Marian (8). “We hebben tickets voor verschille­nde voorstelli­ngen gekocht want …”

“Ik weet wat ik hier leuk vind!”, onderbreek­t Aisha. “De saxofonen van de fanfare. Ik speel namelijk zelf ook saxofoon”, glundert ze. Winnie: “We hebben de vorige editie in Spoor Oost ook meegepikt, aangezien die om de hoek plaatsvond. Als ik moet kiezen tussen Winter in Antwerpen en Wintervuur, dan opteer ik toch voor dat laatste. De schaatsbaa­n op de Groenplaat­s is weliswaar plezant, maar Wintervuur is unieker, want echt Antwerps. Een kerstmarkt vind je tenslotte in elke stad.”

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Vanuit een ’hot tub’ naar het vurige spektakel kijken. Kan het nog
gezelliger?
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Vanuit een ’hot tub’ naar het vurige spektakel kijken. Kan het nog gezelliger?
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bij de schildpadd­enrace zijn het de papa’s die zweten, terwijl de kinderen de dieren de sporen geven.
FOTO JORIS HERREGODS Bij de schildpadd­enrace zijn het de papa’s die zweten, terwijl de kinderen de dieren de sporen geven.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Zussen Winnie (39) en Karlien (42) uit Borgerhout zijn hier met hun kinderen Dunya (7), Amina (6), Aisha (10) en Marian (8). Ze kochten al diverse tickets op voorhand. “Dit is echt Antwerps.”
FOTO JORIS HERREGODS Zussen Winnie (39) en Karlien (42) uit Borgerhout zijn hier met hun kinderen Dunya (7), Amina (6), Aisha (10) en Marian (8). Ze kochten al diverse tickets op voorhand. “Dit is echt Antwerps.”
 ?? FOTO JH ?? The Barn, het gezellige centrale punt.
FOTO JH The Barn, het gezellige centrale punt.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een streepje muziek mag er altijd bij.
FOTO JORIS HERREGODS Een streepje muziek mag er altijd bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium