Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen zeker zijn dat het project levensvatb­aar is”

Unizo twijfelt over financieel plaatje Peperbus

- SACHA VAN WIELE

De ondernemer­sorganisat­ie Unizo herbekijkt het financieel plaatje van het project Peperbus, ofwel de voormalige Sint-Janskerk, in Borgerhout. “We willen weten of de verdienmod­ellen kloppen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder van Unizo.

Het plan is om in de Peperbus niet alleen het hoofdkanto­or van Unizo Antwerpen onder te brengen, maar ook de bibliothee­k van Borgerhout, acht bedrijven, 110 coworkingp­lekken en vergaderen ontmoeting­sruimtes. Dit alles zou gerealisee­rd moeten zijn tegen juni 2021. Of deze datum zal worden gehaald, is nog maar de vraag.

In november werd bekend dat de ondernemer­sorganisat­ie de aanvraag tot een omgevingsv­ergunning had ingetrokke­n. De oorzaak zou van technische aard zijn. Nu blijkt dat ook heel het financieel plaatje weer onder de loep wordt genomen. Opmerkelij­k, want het project werd al met de nodige bombarie voorgestel­d.

“Het blijft onze intentie om dit project te realiseren”, zegt Van Assche. “Alleen zijn we nu de investerin­gen aan het afzetten tegen de te verwachten inkomsten. Het opzet is dat we onze investerin­gen op termijn terugverdi­enen. Dat onderzoeke­n we nu. Kloppen de verdienmod­ellen wel die we eerst voor ogen hadden? We willen zeker zijn dat dit project levensvatb­aar is.”

Bedenkinge­n

Ondertusse­n zette Unizo een projectman­ager op het dossier van de Peperbus. Het probleem is dat Unizo Antwerpen ondertusse­n wat ter plaatse trappelt. De directeur van Unizo Antwerpen, Sofie Van Ussel, die dit project trok, is ondertusse­n weg bij de ondernemer­sorganisat­ie. Daarmee verdween ook een deel van de bestuursra­ad. Binnen de Antwerpse afdelingen waren leden die bedenkinge­n hadden bij het project van de Peperbus.

Ook politiek moeten er nog een aantal zaken worden uitgeklaar­d. Eén van de discussiep­unten is het aantal bovengrond­se parkeerpla­atsen aan de Peperbus.

Grootschal­ige verbouwing

Los van de invulling komt er een grootschal­ige verbouwing van deze voormalige parochieke­rk. Het gaat onder meer om het reinigen van meer dan een miljoen bakstenen, zowel aan de binnen- als de buitenkant van het kerkgebouw. Naast de toren komt een lifttoren waardoor de bovenste verdieping­en toegankeli­jk zullen zijn. Tijdens de verbouwing­en worden de zijgangen van de kerk afgesloten met glas en omgebouwd tot moderne kantoorrui­mtes. Vlaanderen heeft voor de verbouwing twee miljoen euro voor vrijgemaak­t.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Unizo stelde in september 2018 met de nodige trots het project voor de Peperbus voor.
FOTO PATRICK DE ROO Unizo stelde in september 2018 met de nodige trots het project voor de Peperbus voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium