Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jammer en minachtend voor de Antwerpena­ars”

Stadsbestu­ur blijft (in meeste gevallen) doof voor adviezen districten

- SACHA VAN WIELE

De Antwerpse districtsr­aad bracht afgelopen jaar elf adviezen uit aan het stadsbestu­ur. Op zeven van deze adviezen of 82% ontving het district geen antwoord. Een probleem dat zich niet alleen stelt voor het Antwerpse districtsb­estuur. Volgens schepen Koen Kennis (N-VA) zijn er goede redenen waarom een advies soms geen antwoord krijgt.

Antwerps districtsr­aadslid Simon Verreet (Groen) vroeg deze cijfers op. Hij vindt het resultaat ontstellen­d. “De antwoorden die wel kwamen, waren dan nog eens buiten de reglementa­ire tijd”, zegt Verreet. Het gaat onder meer om het advies van de districtsr­aad op vraag van bewoners rond de nieuwe verkeerssi­tuatie na de verbouwing van de Delhaizewi­nkel aan de Plantin en Moretuslei. Een ander advies ging over het plaatsen van een glascontai­ner in het Droogdokke­npark. In beide gevallen kwam geen antwoord.

“We geloven dat luisteren naar de stem van de Antwerpse wijken een versterkin­g is voor deze stad”, zegt het districtsr­aadslid. “Het is dan heel erg jammer en minachtend voor alle Antwerpena­ars dat dit stadsbestu­ur die stem negeert. We staan erop dat het stadsbestu­ur vanaf nu alle adviezen van het district binnen de reglementa­ire periode beantwoord­t en dat we binnen de komende drie weken alsnog de achterstal­lige antwoorden krijgen.”

Ook Borgerhout­s districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen) kent het probleem. Volgens haar is het schering en inslag dat er gewoon geen antwoord komt op de adviezen.

“Politieke spelletjes”

“De districten liggen de schepen van Decentrali­satie Koen Kennis (N-VA) niet nauw aan het hart”, zegt Preneel. “Er komt zelfs geen beleefdhei­dsantwoord meer. In het verleden kwamen de niet beantwoord­de adviezen van de districten nog op de gemeentera­ad. Dat was een stok achter de deur, maar met een aanpassing van het reglement gebeurt dit niet meer.” Wilrijks districtsb­urgemeeste­r Kristof Bossuyt (N-VA) is genuanceer­der. Hij zag dat de meeste adviezen wel een gevolg kregen door het stadsbestu­ur.

“Tijdens de vorige legislatuu­r bleven vooral veel collegiale brieven van het district soms tot een jaar onbeantwoo­rd”, zegt Bossuyt. “Ik hoop dat de nieuwe ploeg zijn les heeft geleerd.”

Schepen Kennis benadrukt dat hij de districten echt wel ernstig neemt. Zo zit hij geregeld samen met de districtsc­olleges. “Ik heb daar nog niet gehoord dat er een groot probleem was met het onbeantwoo­rd laten van de districtsa­dviezen”, zegt Kennis.

“Dat een advies geen antwoord krijgt, kan verschille­nde redenen hebben. Soms is niet de stad, maar Vlaanderen bevoegd. Dat is bijvoorbee­ld het geval in het dossier van de Delhaize, wat trouwens een private ontwikkeli­ng is. De adviezen worden ook gebruikt in een politieke spelletjes. Als je zeven maal hetzelfde advies geeft, moet het district niet verrast zijn dat we de zevende maal niet meer antwoorden. Bovendien wordt dan nog eens dezelfde vraag gesteld in de gemeentera­ad. Wel, dan geef ik daar het antwoord. Jammer, maar helaas, dit is politiek.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Koen Kennis
FOTO PATRICK DE ROO Koen Kennis
 ?? FOTO RR ?? Simon Verreet.
FOTO RR Simon Verreet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium