Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rooseveltp­laats-Operaplein:

Chaotische verkeerssi­tuatie niet opgelost door verdwijnen van tijdelijke brug, die ruim 30 jaar bleef staan

-

Niet veel plaatsen in Antwerpen onderginge­n de afgelopen twintig jaar een grotere facelift dan het Operaplein en de Rooseveltp­laats. Het Operaplein werd volledig heraangele­gd en is sindsdien autovrij. De Rooseveltp­laats stelt het nu al veertien jaar zonder haar IJzeren Brug. Karin Heremans, al twintig jaar directrice van het Koninklijk Atheneum op de Rooseveltp­laats, en Rita Janssen, bewoonster van het Operaplein, blikken samen terug op enkele opvallende gebeurteni­ssen van de afgelopen twee decennia.

Het is 2003 wanneer Karin Heremans (56) in de nacht van 14 op 15 januari uit haar bed wordt gebeld door de brandweer met het nieuws dat haar Atheneum in brand staat. “Ik woonde toen nog in Lier en ben meteen in mijn auto gesprongen. Het was verschrikk­elijk. Vlammen schoten door het dak van de volledige voorbouw. Nog altijd krijg ik kippenvel wanneer ik daaraan terugdenk.”

De schade was enorm. Het hele decor van de historisch­e zaal, met negen allegorisc­he schilderij­en van kunst en wetenschap, ging mee ten onder in de brand. Slechts één werk werd gered, de Allegorie van de Faam.

“Ook van mijn bureau schoot niets meer over. Keek ik naar boven, dan zag ik de wolken”, vertelt Heremans. “Elf jaar heeft het ons gekost om het gebouw te restaurere­n. Ik zie dat als mijn levenswerk.” Ook de feestzaal werd helemaal gerenoveer­d en kreeg de naam AthenA. Kunstschil­der Luc Tuymans maakte voor de nieuwe zaal het kunstwerk München, dat de hedendaags­e tegenhange­r is geworden van het enige aan de brand ontsnapte schilderij.

Vandaag telt de campus Atheneum – in 1807 opgericht door Napoleon – meer dan duizend leerlingen. “90% heeft een migratieac­htergrond. Toen ik twintig jaar geleden begon was dat 70%. In totaal gaan hier jongeren van meer dan zestig culturen samen naar school.”

“Vroeger was dit een eliteschoo­l”, zegt Rita Janssen (74), die sinds vijf jaar op het Operaplein woont. “Bekende schrijvers als Willem Elsschot en Paul Van Ostaijen hebben hier gezeten.” “Vandaag proberen we die visie van emancipati­e trouw te blijven”, stelt Heremans. “Maar dan in het kader van wereldburg­erschap.”

Groezelig kantje

Ook rondom het Atheneum is er in twintig jaar wel het een en ander veranderd. Want dit stukje stad was samen met het De Coninckple­in de habitat van tippelaars­ters, hoerenlope­rs, ongure types en groezelige kroegen.

“Leraars die wat later moesten werken, werden bij het naar huis gaan steevast aangesprok­en door prostituee­s”, herinnert Heremans zich. “Dat is nu zo goed als verdwenen.” De buurt werd eind jaren 90, begin jaren 2000 opgekuist door toenmalig burgemeest­er Leona Detiège. “Al merkten we vorig jaar terug een opstoot van madammen die bijna in je auto sprongen.” Wat wel is gebleven: de winkeltjes en restaurant­s van bedenkelij­k allooi, merken Rita en Karin op. “En de casino’s. Daarvan duiken er steeds meer op. Wanneer het donker wordt, wordt deze buurt anders. ’s Nachts is het hier nog altijd wat louche. Een probleem dat al verscheide­ne burgemeest­ers hebben geprobeerd om op te lossen.”

Niet zo tijdelijke brug

In 2006 veranderde het uitzicht van de Atheneumbu­urt compleet. De ijzeren brug op de Leien werd in augustus dat jaar neergehaal­d. Die brug was in feite een noodbrug. Een tijdelijke constructi­e die uiteindeli­jk 34 jaar zou dienstdoen. “Onder die brug was het een rommeltje. Auto’s stonden er kriskras door elkaar geparkeerd. Het stonk er naar urine en het verkeer denderde eroverheen”, herinnert Rita zich.

Intussen is dat bijna veertien jaar geleden. “Maar het verkeer is met het verdwijnen van de brug niet afgenomen, integendee­l. De Rooseveltp­laats is letterlijk een van de vervuilend­ste punten van West-Europa”, vertellen Karin en Rita. “We hopen dat daar veranderin­g in komt na de heraanleg in 2021. Dan zal het perceel voor het Atheneum busvrij worden en krijgen we bankjes en groen in de plaats.” Maar vandaag is het op de Rooseveltp­laats chaotische­r dan ooit. Bussen, voetganger­s, trams, fietsers en werfkranen proberen er zo goed als mogelijk te manoeuvrer­en zonder brokken te maken. “Rijd ik er de parking uit met mijn auto, dan moet ik ’s ochtends links afdraaien, ’s middags rechts en ’s avonds kan ik niet meer door”, zegt Rita.

Karin Heremans

56 jaar, directrice Koninklijk Atheneum “Een toeristisc­h bureau zou hier welkom zijn. Want veel mensen komen hier toe of zijn op doortocht en weten totaal de weg niet in de stad. Dus wandelen ze onze school binnen om uitleg te vragen.”

 ??  ?? Een fietser passeert de plek waar de IJzeren Brug ruim 30 jaar stond
Een fietser passeert de plek waar de IJzeren Brug ruim 30 jaar stond
 ?? FOTO GVA FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Een fietser passeert de IJzeren Brug.
FOTO GVA FOTO ROBBIE DEPUYDT Een fietser passeert de IJzeren Brug.
 ?? FOTO PATRICK DEE ROO ?? De Rooseveltp­laats anno 2019.
FOTO PATRICK DEE ROO De Rooseveltp­laats anno 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium