Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VdP heerst ook in het duister

Haar in de boter tussen ploegmaats Sweeck en Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

In 2009 bij de U17, in 2011 en 2012 bij de U19, in 2013 bij de U23 en gisteren al voor de zesde keer op een rij bij de profs: Mathieu van der Poel kwam in de avondcross van Diegem naar goede gewoonte solo over de streep. Veel tijd om na te genieten is er niet, vandaag start de wereldkamp­ioen in Bredene.

Overdag of in het donker, het deert Mathieu van der Poel niet. Ook de avondcross in Diegem, zesde manche van de Superprest­ige, werd een prooi voor de wereldkamp­ioen. Eli Iserbyt bleef het dichtst in de buurt van de Nederlande­r, zijn ploegmaat Laurens Sweeck neemt nipt de leiding over in het algemeen klassement van de Superprest­ige. De sfeer tussen Iserbyt en Sweeck bleek achteraf vrij gespannen. Teammanage­r Jurgen Mettepenni­ngen haalde de lont uit het kruitvat en legde de schuld bij ‘collega’ Christoph Roodhooft.

Laten we misschien daarmee beginnen. Teammanage­r Jurgen Mettepenni­ngen kondigde voor de wedstrijd in Diegem aan tot eind 2024 verder te gaan met Eli Iserbyt. Die zette zijn nieuw contract kracht bij met een sterke tweede plaats. Zonder om te kijken naar Laurens Sweeck, de virtuele nieuwe leider in de Superprest­ige. Michaël Vanthouren­hout knokte zich naar de derde plaats. En Laurens Sweeck, die moest zijn tenen uitkuisen om zesde te eindigen en één puntje voorsprong te behouden op zijn jongere ploegmaat.

We begrijpen Iserbyt niet. Sweeck miste zijn start halvelings en knokte op eigen kracht terug, daarbij ook gesteund door… Michaël Vanthouren­hout. Iserbyt moest Van der Poel dan weer laten rijden na een foutje op de schuine kant, een foutje dat hij zelf maakte toen hij in het wiel van de Nederlande­r zat.

“Ik denk wel dat ik nog had kunnen terugkomen tot bij Mathieu en hij zou me ook niet gelost hebben”, reageerde Iserbyt tamelijk bot. “Het gevoel was goed, er zat ook geen verval op. Maar voor de rest ga ik er niets over zeggen. Bekijk de beelden maar eens. Met Michaël is er alvast geen probleem.”

Wat bleek? Iserbyt vond dat Sweeck mee de kloof had moeten dichten op Van der Poel. En daar wrong het schoentje. “Ik kon gewoon niet”, bekende Sweeck. “Eli beseft bij momenten niet hoe sterk hij is”, voegde teammanage­r Jurgen Mettepenni­ngen daar aan toe. “Alles begint met die uitspraak van Christoph Roodhooft (teammanage­r Corendon -

Circus, red.) die zegt dat ze bij ons tegen elkaar rijden. Roodhooft moet over zijn eigen ploeg praten, niet over ons. Het is geen toeval dat hij ons wil destabilis­eren. Maar hij mag proberen: wij gaan straks met drie kopmannen die elkaar verstaan proberen het BK te winnen.”

En toch... Het is niet de eerste keer dat er wat wringt tussen Iserbyt en Sweeck, door de fusie gedwongen ploegmaats bij Pauwels Sauzen - Bingoal. Al tijdens de WB-manche in Iowa maakte Iserbyt zich druk toen hij Sweeck de achtervolg­ing zag leiden. Het West-Vlaamse kamp van Marlux Bingoal versus de Kempense alliantie van Pauwels Sauzen - Vastgoedse­rvice, daar leek en lijkt het op. “Er is geen probleem”, benadrukte Mettepenni­ngen kordaat. “Ik heb de jongens zonet na de podiumcere­monie nog bij elkaar gezet. Alles is uitgepraat.”

Tien keer Van der Poel

Alvast eentje keek grijnzend toe: Mathieu van der Poel. Bij de profs won hij nu al voor de zesde keer op rij in Diegem, de jeugdcateg­orieën meegeteld staat de teller intussen op tien. “Ik rij hier gewoon graag”, klonk het. “Het is een parcours waar je goed moet op indelen. Dat was vandaag al een deel van de overwinnin­g.”

Echt flitsen deed MVDP nochtans niet. Eén sterke ronde volstond om een kloof te slaan, maar Iserbyt bleef druk zetten.

“Het gaat allemaal niet zo flitsend als vorig jaar”, zei de winnaar. “Het was een zege op karakter. Iedereen weet dat gevoel voor mij belangrijk is en dat is momenteel niet hetzelfde als een jaar geleden.”

Diegem wereldbeke­r?

En dan is er nog de toekomst van de wedstrijd in Diegem. De organisati­e liet weten dat ze volgend seizoen absoluut deel wil uitmaken van de wereldbeke­r. “Omdat we onze wedstrijd absoluut op zondag willen blijven organisere­n”, klinkt het. Bovendien maakt Diegem deel uit van de Superprest­ige, het klassement dat in handen is van Flanders Classics, de nieuwe organisato­r van de Wereldbeke­r.

Eén detail zou Diegem parten kunnen spelen. Wereldbeke­rmanches zijn verplicht een dubbele materiaalp­ost aan te bieden. Diegem is een van de weinige wedstrijde­n op de kalender waar nog met twee materiaalp­osten wordt gewerkt. Zal de UCI bereid zijn een uitzonderi­ng toe te staan op zijn eigen regelgevin­g? Het zou niemand verbazen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA, PHOTO NEWS ?? Laurens Sweeck en Eli Iserbyt: zit er een haar in de boter tussen de twee?
FOTO BELGA, PHOTO NEWS Laurens Sweeck en Eli Iserbyt: zit er een haar in de boter tussen de twee?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium