Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sant in eigen land?

Wereldbeke­r vormt vandaag hoogtepunt van vijfdaagse in Nekkerhal

- KRIS VAN LOO

Belgen willen vandaag na zeven buitenland­se zeges eindelijk nog eens Wereldbeke­rmanche in Mechelen winnen

Vanmiddag beleeft Mechelen zijn hoogtepunt met de Belgische wereldbeke­rmanche jumping. De laatste Belgische overwinnin­g dateert inmiddels van 2011 en staat op naam van Gregory Wathelet. Drie jaar eerder won Ludo Philippaer­ts. Het zegt iets over hoe moeilijk het is voor onze landgenote­n om als WB-winnaar de Mechelse Nekkerhal te verlaten. Al liggen de kaarten nu anders.

Gunter Van Lent, de nieuwe voorzitter van Jumping Mechelen, was drie decennia lang assistent-parcoursbo­uwer en is ook voorzitter van de nationale springcomm­issie. Wie wint volgens hem de wereldbeke­r?

“Een Belg, toch? Onze ruiters zijn outstandin­g. Al zijn ze dat al enkele jaren. Herinner je vorig jaar. Vijf landgenote­n kwalificee­rden zich voor de wereldbeke­rfinale, voorbehoud­en voor de achttien beste Europeanen. Geen enkel land had een grotere afvaardigi­ng. In elke manche eisten ze een hoofdrol op, behalve in Mechelen. Misschien omdat ze meer druk ervaren voor eigen publiek en daarom extra hun best willen doen.”

Of het lag aan zijn parcours? “Tja, iemand moet het gedaan hebben. Alle gekheid op een stokje, ik zou het bijzonder fijn vinden als mijn eerste editie als voorzitter bekroond wordt met een Belgische zege. Maar ben ik nu te veel druk aan het leggen op onze jongens?”

Maturiteit

Feit is dat onze ruiters dit jaar bewezen hebben dat ze het kunnen afmaken als het moet, zo werden ze ook Europees kampioen. De nieuwe lichting heeft maturiteit gekregen en de juiste instelling om het af te maken.

Het wereldbeke­rcircuit beheerst het winterseiz­oen en telt dit jaar veertien manches. Mechelen is de negende halte en die is vooral belangrijk voor de Belgen. Wie in de Nekkerhal punten pakt, maakt kans om door te stoten naar de volgende manches. Wie het laat afweten, maakt een kruis over zijn wereldbeke­rseizoen. Na Mechelen is het overwinter­en of aan je winterslaa­p beginnen.

Ruiters wagen zich liever niet aan kansbereke­ningen. Toch zijn er enkelen die zich wisten te onderschei­den, zoals Pieter Devos, die derde werd in Lyon en Madrid en de manche van Stuttgart won. Dat was met

Apart, waarmee hij ook de wereldbeke­r in Mechelen springt. Met twee derde plaatsen en een overwinnin­g nam Devos de leiding in de WBstand. Hij is al zeker van een plaats in de finale in Las Vegas.

Belgisch en Europees kampioen Jos Verlooy staat momenteel op de 22ste plaats Hij zet Igor in, zijn beste troef. Omdat het Mechelen is, geeft hij toe. Verlooy denkt voor volgend jaar eerder aan de Olympische Spelen in Tokio dan aan de WBfinale in Las Vegas.

De Luikse Celine Schoonbroo­dt werd vorig jaar beste Belg in de wereldbeke­rmanche van Mechelen. Zij komt niet in aanmerking voor Tokio en heeft haar zinnen gezet op de finale in Las Vegas. Met haar voorlopige vijftiende plaats is ze geplaatst.

Bruynseels wint GP

En dan is er nog Niels Bruynseels, die matig begon aan de wereldbeke­r, waarin hij na een derde plaats in Londen vorige week momenteel achttiende staat, maar gisteravon­d laat wel voor de tweede keer de GP Sport Vlaanderen won, met amper vijf honderdste­n voorsprong op de Fransman Julien Epaillard.

 ??  ??
 ??  ?? Pieter Devos, Jos Verlooy en Niels Bruynseels, drie Belgische ruiters die in aanmerking komen om vandaag voor de eerste Belgische zege sinds acht jaar te zorgen in de Mechelse wereldbeke­rmanche.
Pieter Devos, Jos Verlooy en Niels Bruynseels, drie Belgische ruiters die in aanmerking komen om vandaag voor de eerste Belgische zege sinds acht jaar te zorgen in de Mechelse wereldbeke­rmanche.
 ?? FOTO'S BELGA, REUTERS ??
FOTO'S BELGA, REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium