Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen Kortrijk blijft in België

Eind deze week vertrekken meeste eersteklas­sers op winteroefe­nkamp

- JÜRGEN GERIL

Nu genieten onze profvoetba­llers nog van een welverdien­de vakantie, maar eind deze week vertrekken de meeste clubs alweer op winterstag­e. Twaalf eersteklas­sers kiezen traditione­el voor Spanje; alleen Club Brugge, Eupen (allebei Qatar) en Cercle (Malta) wijken uit naar andere oorden. Kortrijk blijft – al even traditione­el – thuis.

Club Brugge trekt voor het tweede jaar op rij op oefenkamp naar Qatar. De Bruggeling­en zitten wel nog met een dilemma: wat met Mbaye Diagne? Zijn moederclub Galatasara­y vertoeft op hetzelfde moment in het olieland en Club zou de Nigeriaans­e spits graag weer inleveren. De vraag is of de Turken overstag gaan. Er moet een financieel akkoord gevonden worden en bij Galatasara­y bluffen ze dat het voor hen niet hoeft. Uitlenen aan een andere ploeg kan niet meer, want Diagne speelde dit seizoen al voor twee teams. Als er vooraf geen deal is, kan er in Qatar misschien toenaderin­g gevonden worden. Philippe Clement wil in het Midden-Oosten vooral stevig trainen en goeie oefenmatch­en spelen tegen Ajax en PSV.

Eenzelfde verhaal klinkt er ook bij Anderlecht, dat op 5 januari naar het Spaanse Pinatar reist. Paars-wit staat vooral op zijn rust, want alleen tegen het einde van de stage worden twee mediadagen georganise­erd en voor de rest wordt de pers liever op afstand gehouden. Het wordt voor RSCA ook geen sinecure om uit zijn kern van 37 spelers zo’n dertig jongens te selecteren die mee mogen en de rest te laten afvloeien. Wat zo goed als vaststaat: Anthony Vanden Borre mag mee. Maar zijn Samir Nasri en Zakaria Bakkali al scherp genoeg? Trainer Frank Vercautere­n waarschuwd­e hen al.

Naast Eupen is Cercle de enige ploeg die niet naar Spanje reist. Eupen trekt net als Club Brugge naar Doha. Cercle kiest voor Malta, dat een financiële inspanning doet om weer een voetbalsta­geland te worden. Bernd Storck was er meteen voor gewonnen. Aan de Spaanse Costa val je over de voetbalplo­egen, in Malta kan je werken in alle rust. Dat is beter voor de concentrat­ie van de rode lantaarn.

Op centen letten

Dé club die echter al jaren past voor een winterstag­e is KV Kortrijk. Dat traint vanaf 6 januari gewoon op zijn oefenveld en organiseer­t lokale activiteit­en en oefenmatch­en. Trainer Yves Vanderhaeg­he zegt laconiek: “Het is hier tien graden en we doen hier ook een buitenland­se teambuildi­ng, net over de grens in Frankrijk. Daarnaast spelen we een internatio­nale match tegen VVV Venlo.”

Het is een publiek geheim dat Kortrijk in deze materie ook een beetje op de centen let. Daarom is het opvallend dat het noodlijden­de KV Oostende wel naar Spanje trekt. Weliswaar in een iets minder luxueus hotel dan vroeger. Wel eentje dat past in zijn budget.

Anderlecht wil Vanden Borre meenemen, Club kan Diagne afzetten bij Galatasara­y

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ook tijdens de vorige winterstop trokken Dennis en Club
naar Doha.
FOTO PHOTO NEWS Ook tijdens de vorige winterstop trokken Dennis en Club naar Doha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium