Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trainen is niet veel meer dan een beetje losfietsen”

Val in Loenhout was voor Loes Sels voorlopig laatste dieptepunt in seizoen vol pech

- LIEVEN VERHEYEN

Oranje nog maar eens boven gisteren bij de vrouwen op de Superprest­ige in Diegem. De overwinnin­g ging naar Annemarie Worst. Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn vergezelde­n haar op het podium. Loes Sels volgde de wedstrijd na haar val in Loenhout thuis voor de buis, maar staat vandaag wel aan de start van de cross in Bredene.

“Ik heb nog nooit deelgenome­n aan de avondcross in Diegem”, zegt Sels. “De avondverli­chting mag dan wel dik in orde zijn, het is toch niet echt mijn ding. De Superprest­ige was ook geen doel voor mij. Al pik ik af en toe mijn wedstrijdj­e wel mee.”

De renster van IKO-Crelan kreeg zo meteen ook een extra dag om te bekomen van haar zware val in Loenhout alvorens vandaag aan de start te staan van de Ethias Cross in Bredene.

“In Loenhout ben ik redelijk hard gevallen. Voor mij maakte iemand een fout en er was geen ontwijken meer aan. Ik raakte het achterwiel van de renster voor mij. Doordat ik op dat moment recht op de pedalen stond, was de smak nog eens dubbel zo hard.”

De schade bij Sels was dan ook tamelijk groot. “Zowel qua materiaal als lichamelij­k. Dat de ketting van de fiets ging, was eigenlijk nog het minste van alles. Helaas was ook mijn schoen onderaan zwaar beschadigd. Bovendien begonnen ook de vele schaafwond­en en kneuzingen al snel op te stijven. Daardoor ben ik uiteindeli­jk ook uit de race gestapt.”

Toxoplasmo­se

Voor de 34-jarige Sels was de val in Loenhout hopelijk het laatste dieptepunt van een periode vol pech. “Het begin van 2019 was nochtans wel goed. Maar in het tweede deel van het jaar heb ik inderdaad mijn deel van de pech al achter de rug. Doordat mijn lichaam worstelt met toxoplasmo­se, is het voor mij moeilijker om te recuperere­n. Zo is trainen op dit moment voor mij niet veel meer dan wat losfietsen in plaats van conditie op te bouwen. Ook de jetlag na het Amerikaans­e programma heb ik slecht verteerd. Gelukkig zitten er af en toe nog wedstrijde­n tussen waar ik wel goed gevoel aan overhoud, zoals de wereldbeke­rmanche van vorige week in Zolder. Pas op, ik cross nog altijd doodgraag. Dat ik nu even niet echt vooraan eindig, neem ik erbij. Bovendien is de top bij de vrouwen ook breder en sterker geworden. De jeugdige rensters weten heel goed hun explosivit­eit te combineren met hun kracht. Leuk voor de spankracht, leuk voor de kijkers, maar als renster is het natuurlijk wel lastiger om vooraan te eindigen.”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Na haar val in Loenhout paste Loes Sels gisteren voor de cross in Diegem. Vandaag staat ze wel aan de start in Bredene.
FOTO MARC VAN HECKE Na haar val in Loenhout paste Loes Sels gisteren voor de cross in Diegem. Vandaag staat ze wel aan de start in Bredene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium