Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een fantastisc­h cadeau voor onze kinderen”

Honderd mensen in armoede genieten van gratis kerstmaal

- “Volledig gratis”

Vrijwillig­ers van geefwinkel Feniks trakteerde­n zaterdag mensen in armoede op een kerstlunch in OC ’t Waaigat in Burcht. Duidelijk een welgekomen initiatief: de honderd beschikbar­e plaatsen waren in een mum van tijd volzet.

Er zaten opvallend meer kinderen dan volwassene­n aan de feestdis zaterdag. Zij genoten er van typisch Vlaamse kost: tomatensoe­p en kip met appelmoes, met een dame blanche als toetje. Dat alles tot grote tevredenhe­id van hun ouders. Sima Alizada, die samen met haar kinderen Sarina en Samy aanschoof aan de feesttafel, wist deze geste alvast sterk te waarderen. “Wij kwamen hier vijf jaar geleden vanuit Afghanista­n terecht”, vertelt ze. “De mensen hebben ontzettend veel gedaan voor ons. Ik ben ze daar enorm dankbaar voor. Hier samen kunnen tafelen, vind ik geweldig.”

Het is de eerste keer dat de geefwinkel zo’n kerstmaal aanbiedt. “Ik wilde dat eigenlijk al organisere­n van bij onze oprichting vier jaar geleden”, zegt Ingrid Pierré, een van de twaalf vrijwillig­ers bij Feniks. “Gezien het grote succes is dit initiatief duidelijk voor herhaling vatbaar. In amper drie dagen tijd haalden we het maximaal aantal inschrijvi­ngen van honderd tafelgaste­n”, aldus Pierré. “Het is een heel diverse groep. Net zoals veel migranten hebben ook rasechte Zwijndrech­tenaars het soms moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. We bieden hun niet alleen een feestmaal aan, maar bijvoorbee­ld ook een gratis pakket met handdoeken. Die vormen vaak een grote hap uit hun budget”, beseft zij.

“Ik vind dit fantastisc­h”, reageert de hoogzwange­re Tatiana uit Burcht die met haar twee kinderen op de kerstlunch was afgekomen. “Mijn kleintjes krijgen hier niet alleen een lekkere maaltijd voorgescho­teld, er zijn ook speeltuige­n en een ballonnenc­lown. Zo zijn ze er eens tussenuit en maken ze nieuwe kameraadje­s. Ik ga regelmatig langs bij Feniks en tikte er al leuk speelgoed op de kop.”

In geefwinkel Feniks kunnen kansarmen terecht voor kleding, huisraad, snuisterij­en en speelgoed. “En dat volledig gratis, wat uitzonderl­ijk is. In de meeste vergelijkb­are winkels betalen mensen doorgaans nog een kleine bijdrage. Niet in Zwijndrech­t, waar we veel steun krijgen van de gemeente”, zegt Pierré.

“Zwijndrech­t kleurt oranje op de barometer van kansarmoed­e”, legt schepen voor Armoedebes­trijding Veerle Beernaert (Groen!) uit. “Alleen rode gemeenten doen het op dat vlak slechter. Er is dus nog werk aan de winkel, maar wij engageren ons sterk op dat vlak. Niet alleen ondersteun­en we de geefwinkel, we hebben ook de Z-pas ingevoerd. Hiermee krijgen mensen met een laag inkomen een sterke verminderi­ng op onder meer de maximumfac­tuur op school, kinderopva­ng, jeugdbeweg­ing en sportclubs.” Ook het kerstmaal behoort tot de inspanning­en van de gemeente.

“Kerst is voor velen een fijne periode met familie en vrienden, met lekker eten en cadeautjes. Maar voor mensen in armoede is het vaak een confronter­ende, moeilijke en eenzame tijd van het jaar.” Zo ook voor Leila Karimi uit Zwijndrech­t. “Wij vieren normaal geen kerst, maar dit is echt gezellig”, vindt ze. “Mijn man kon vandaag niet mee komen feesten, want hij moest werken. Hij is onze enige kostwinner. Wij hebben het niet breed en een dergelijk feestmaal voor onze vier kinderen kunnen wij ons normaal niet veroorlove­n.”

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? “Mijn dochtertje Elize is er zo even tussenuit en maakt nieuwe kameraadje­s. Dit is een fantastisc­h initiatief”, vindt mama Tatiana.
FOTO ILSE PRINSEN “Mijn dochtertje Elize is er zo even tussenuit en maakt nieuwe kameraadje­s. Dit is een fantastisc­h initiatief”, vindt mama Tatiana.
 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Organisato­ren Inge Pierré en Veerle Beernaert.
FOTO ILSE PRINSEN Organisato­ren Inge Pierré en Veerle Beernaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium