Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We ontvangen onze gasten in een geheel eigen wereld”

Nieuw restaurant Stable in oostelijk koetshuis Hof ter Linden opent woensdag 8 januari

- Reserveren kan vandaag al via stablerest­aurant.be. FILIP SPOELDERS

Het nieuwe jaar in Edegem begint met de opening van een nieuw restaurant. Vanaf woensdag 8 januari kunnen culinaire liefhebber­s tafelen bij Stable in het oostelijke koetshuis van Hof ter Linden.

Njegos Kalicanin, Goran Stamenkovi­c en Aleksandar Davidovic werden in juni 2018 aangesteld als uitbaters. In mei van dit jaar begonnen de inrichting­swerken van het koetshuis terwijl de drie eigenaren van het gebouw, de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur & Bos, het koetshuis zelf lieten restaurere­n.

“Het proces om onze visie in dit koetshuis te brengen, heeft vier jaar geduurd. We hebben diverse architecte­n aangesteld, maar uiteindeli­jk was architect Dieter Vander Velpen de enige die onze ideeën in praktijk kon omzetten”, legt Njegos uit.

Bij de inrichting was het belangrijk om de geest van het koetshuis te bewaren. “We starten dit verhaal vanuit onze liefde voor het gebouw. Bijna alle originele onderdelen hebben we bewaard en als er iets moest worden toegevoegd, werd daar heel goed over nagedacht.” De essentie van het interieur wordt omschreven als de kracht van eenvoud en natuur. Er werden uitsluiten­d ruwe, nobele materialen zoals hout, natuurstee­n en brons gebruikt.

Waar het kon, werden eyecatcher­s geplaatst zoals de vuurhaard, een grote wandspiege­l of het toogmeubel ontworpen door Arno De Clerck.

Servische chef

Voor de uitbouw van de pure keuken is het nu aan chef Njegos. Hij is een bekende tv-chef in zijn thuisland Servië en hij runt tot nu Pastis in Mortsel. “We bieden de gasten vanaf de eerste dag een unieke Stableerva­ring aan. Bij het binnenkome­n, moeten ze de rest van de wereld vergeten en alleen nog in onze wereld vertoeven. We doen dat aan betaalbare prijzen die onder het gemiddelde liggen. We werken met een vast menu voor 59 euro, dat bestaat uit een vijftal hapjes en vijf gangen. Het menu zal geregeld worden aangepast en vernieuwd.”

Het restaurant serveert zowel lunch als diner. Gasten kunnen kiezen uit een tafel in de zaal of voor een unieke ervaring in de intieme beslotenhe­id van de chef’s table, met zicht op de open keuken. Om een idee te krijgen: in januari wordt begonnen met gemarineer­de zalm met citrusdash­i en zoete aardappel als voorgerech­t. Voor het hoofdgerec­ht gaat het om de barbarie eendenbors­t, tamarincrè­me en aardpeer. De afsluiter is een stukje citroentaa­rt en basilicumi­js. Daarbij horen natuurlijk aangepaste wijnen.

Het is de bedoeling dat op termijn chefs in residence van over de hele wereld naar Edegem afzakken om in Stable te koken.

Bij een bezoek aan het restaurant zullen de gasten hun ogen uitkijken. Tegen de zomer belooft Njegos enkele bijkomende troeven. “Ons terras zal dan toegankeli­jk zijn en we hebben de sierlijke serre die uitgeeft op de zijdreef. Daar zullen we allerlei zaken gaan doen, zoals het planten van kruiden, pompoenen, tomaten, courgettes, noem maar op. Het wordt de etalage van ons restaurant. ”

 ?? FOTO RR ?? Het interieur van Stable gaat terug op de kracht van eenvoud en natuur.
FOTO RR Het interieur van Stable gaat terug op de kracht van eenvoud en natuur.
 ?? FOTO RR ?? Tv-chef Njegos Kalicanin
FOTO RR Tv-chef Njegos Kalicanin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium