Gazet van Antwerpen Stad en Rand

120 miljoen rijker met babyhaai

Kinderlied­je van Kim Min-seok (38) haalde ook Amerikaans baseballte­am uit slop

- PETER MIJLEMANS

Werkelijk met álles valt een hoop geld te verdienen: het persagents­chap Bloomberg stelde het nog maar eens vast toen het zijn lijst van rijksten opstelde. De Zuid-Koreaan Kim Min-seok staat nog lang niet in die top van allerrijks­ten, maar hij harkte wel al meer dan 120 miljoen dollar (bijna 110 miljoen euro) bij elkaar. Dankzij een oud kinderlied­je over een babyhaai én een Amerikaans baseballte­am dat in een dipje zat.

Baby Shark: vooral jonge ouders zullen het liedje ondertusse­n wel beu gehoord zijn. Dankzij het filmpje met twee kleuters in een kleurig decor is het dansje de wereld rond populair. Met hun handen bootsen de kinderen het happen van haaienkake­n na. De video op YouTube is ondertusse­n een van de meest bekeken uit de geschieden­is. Kim Min-seok (38) zag het allemaal met plezier aan. Hij is medeoprich­ter van het Zuid-Koreaanse SmartStudy Co., dat in 2010 het leven zag. Het was voor de educatieve tak van het bedrijf – Pinkfong, met een druk bekeken YouTube-kanaal – dat hij

Baby Shark in een modern jasje liet steken met wat K-Pop. Meer dan dat heeft de zakenman eigenlijk ook niet gedaan. Op het lied bestaat geen copyright, het is publiek domein. Het is eigenlijk een kopie van een kopie van een kopie.

Bloedbad aan het kampvuur

Baby Shark zou aan het eind van de negentiend­e of begin twintigste eeuw het levenslich­t hebben gezien. Het werd oorspronke­lijk gezongen als een kampvuurli­edje dat in de Angelsaksi­sche wereld behoorlijk bekend raakte. Een echt kinderlied­je was het niet. De tekst was gebaseerd op een volksoverl­evering of een mythe die eindigde in een bloedbad. In de verschille­nde versies die de ronde deden, werden vissen, zeelui en zwemmers door haaien verscheurd. Het liedje leidde een sluimerend bestaan, tot midden jaren zeventig Jaws in de bioscoop opdook. De leiders van de zomerkampe­n in de VS visten het op en scherpten de gezongen bloedbaden nog wat aan. Toen al werd er een dansje aan verbonden, waarbij een familie van haaien met de handen hapte.

Kim Min-seok was ook lang de eerste niet die de vrolijke maar macabere deun commercial­iseerde. De eerste versie op YouTube heette dik tien jaar geleden Kleiner Hai en kwam uit Duitsland, EMI pikte het op en in Duitstalig­e landen werd het op grote schaal beluisterd en bekeken. Enkele jaren later maakte een kampleider-dj in New York er ook nog een eigen popversie van. Om het wat meer verhalend te maken liet hij voor het eerst de leden van de familie haaien zichzelf voorstelle­n.

Maar geen van die versies kende het succes van wat uit Zuid-Korea zou komen. In eerste instantie wordt Baby Shark vooral gesmaakt in Aziatische landen en door de kleinste kinderen. De nieuwe versie is dan ook wat aangepast. Het liedje bezingt een familie haaien die zich, zoals in de Amerikaans­e versie, een voor een voorstelle­n. De groep jaagt op vissen, dat is al kindvriend­elijk. En de school ontsnapt op het eind aan de happende haaienkake­n.

Deze maand bereikte de video de kaap van 4,2 miljard views, een absoluut record voor een ‘educatief’ filmpje.

Na Azië viel ook het Westen uiteindeli­jk voor het liedje. In de VS werd het een monsterhit, dankzij een ontzettend toeval. Baseballte­am Washington Nationals zat in juni in een dip. Speler Gerardo Parra zocht naar iets om de ploeg letterlijk weer te doen swingen. Hij had zichzelf als hij naar de slagplaats liep al proberen op te peppen door merengue of hiphop door het stadion te laten schallen, maar dat hielp niet. Uiteindeli­jk liet hij Baby Shark opzetten, omdat zijn dochtertje van 2 er gek van was. Hij sloeg een homerun. Zijn team zette vanaf dan een indrukwekk­ende reeks neer, die eindigde met de overwinnin­g in de World Series.

Van cornflakes tot donsdekens Elke wedstrijd werd de impact van Baby Shark groter en groter.

Alle spelers eigenden zich het nummer toe, ze begonnen met de handen te klappen zoals in de video. De fans volgden. Het leverde hallucinan­te beelden op van volwassene­n, soms verkleed als haai, die een kinderdans doen terwijl ze Baby Shark aan het zingen zijn. Het was allemaal te zien op de Amerikaans­e tv, het publiek was er verzot op.

Met YouTube kan men wat verdienen, met streaming ook. Maar de jackpot wordt pas echt gekraakt als merchandis­ing volgt. In september lanceerde cornflakes-gigant Kellogg’s Baby

Shark-ontbijtgra­nen. De muziek werd gebruikt voor de film Angry

Birds 2. In oktober ging de Amerikaans­e musicalver­sie in première en ondertusse­n liggen de echte en de internetwi­nkelrekken vol met

Baby Shark-spullen, van bedovertre­kken en T-shirts tot knuffels en spelletjes. En zelfs visgerei.

 ?? FOTO RR ?? Kim Min-seok is medeoprich­ter van het Zuid-Koreaanse SmartStudy Co.
FOTO RR Kim Min-seok is medeoprich­ter van het Zuid-Koreaanse SmartStudy Co.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium