Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klimaatver­andering oorzaak van minstens 15 zware natuurramp­en

Aardbeving­en, bosbranden en overstromi­ngen van dit jaar kosten samen naar schatting 89,5 miljard euro

-

De klimaatver­andering heeft een sleutelrol gespeeld in minstens vijftien zware natuurramp­en die de wereld in 2019 over zich heen kreeg. Die vijftien rampen zijn samen goed voor een voorzichti­g geraamde schade van meer dan 100 miljard dollar (89,5 miljard euro). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse ngo Christian Aid.

Hulporgani­satie Christian Aid gaat elk jaar na wat de invloed van natuurramp­en is op de wereldbevo­lking. “Ook dit jaar stellen we vast dat de meeste slachtoffe­rs zijn gevallen bij natuurramp­en die de armste landen treffen”, zegt Katherine Kramer van Christian Aid.

De dodelijkst­e ramp voltrok zich van juni tot oktober in het noorden van India. Overstromi­ngen kostten daar het leven aan liefst 1.900 mensen, met ontelbare daklozen als gevolg en een schade die opliep tot boven de 10 miljard dollar (8,9 miljoen euro).

Water in Malawi, vuur in Californië In maart maakte de tropische cycloon Idai ook al

1.300 doden in Zimbabwe, Mozambique en Malawi. De schade viel daar in vergelijki­ng met andere rampen nogal mee: twee miljard dollar. “Maar dat heeft alles te maken met de gebrekkige infrastruc­tuur”, verduideli­jkt Christian Aid. “De meeste huizen zijn er niet meer dan hutten gemaakt van palmtakken. Dat verklaart meteen het hoge aantal dodelijke slachtoffe­rs. De mensen zijn er nauwelijks beschermd tegen de natuurkrac­hten.”

Het rijke Westen werd afgelopen jaar echter evenmin gespaard. De duurste natuurramp voltrok zich in oktober en november in Californië, waar grote bosbranden alles in de as legden. Van bossen, tot poepchique landhuizen. De totale schade werd daar geraamd op 25 miljard dollar (22,3 miljard euro). Het aantal slachtoffe­rs bleef echter beperkt: er vielen ‘maar’ drie doden.

De twee Japanse tyfoons Faxai (in september) en Hagibis (in oktober) waren samen ten slotte goed voor 24 miljard dollar schade en 101 doden. “Het schadecijf­er geeft een grootteord­e aan”, zegt Katherine Kramer. “Maar het is geenszins een absoluut cijfer. Echt becijferen kan je dat niet. Er is veel meer schade dan de puur materiële, maar op dat laatste kan je het best een getal plakken.”

Warmste ooit

De conclusie van Christian Aid in haar natuurramp­enrapport is duidelijk en doet alle alarmbelle­n afgaan. “De klimaatver­andering heeft in 2019 een hoge tol geëist. De planeet was het afgelopen jaar warmer dan eender welk menselijk wezen het ooit heeft ervaren. En het zal alleen maar erger worden. 2019 was één graad warmer dan het preindustr­iële gemiddelde. De gevolgen daarvan zijn duidelijk. Nooit waren er meer natuurramp­en die samen meer schade veroorzaak­ten. Mocht nog iemand eraan twijfelen dat actie nodig is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, dan bewijzen deze cijfers dat het hoogdringe­nd is.”

De ngo voegt er nog aan toe dat het totaalplaa­tje van alle schade door natuurramp­en in 2019 nog niet volledig is. “De bosbranden in Australië zijn niet opgenomen in de lijst, omdat die nog volop aan de gang zijn en niemand enig zicht heeft op de menselijke en materiele schade ervan, behalve dan dat die gigantisch is.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? De bosbranden in Californië in oktober en november richtten voor 22,3 miljard euro schade aan.
FOTO ISOPIX De bosbranden in Californië in oktober en november richtten voor 22,3 miljard euro schade aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium