Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Wat vindt u van de ‘objectieve­re’ herbereken­ing van de sociale huurprijze­n?

-

Overgangsp­eriode van 6 maanden

Er wonen flink wat mensen in sociale woningen die hun situatie in de loop van de jaren aanzienlij­k verbeterd hebben. Zij zouden eigenlijk plaats moeten ruimen voor de echte behoeftige­n. In geen enkel geval lijkt het me correct dat je het veel hogere bedrag verneemt van de ene maand op de andere. Een overgangsp­eriode van minimum zes maanden lijkt me correcter.

HILDA SCHORPION, DUFFEL

Achterpoor­tje vinden

Deze herbereken­ing is eigenlijk het resultaat van de vorige regering. Hadden de alarmbelle­n niet eerder mogen afgaan? Dit neemt niet weg dat er nu talrijke bewoners in financiële problemen dreigen te komen. Het lijkt mij niet onredelijk dat er toch her en der uitzonderi­ngen gemaakt moeten worden. Toch mogen we het kind met het badwater niet weggooien: in veel gevallen is de herbereken­ing terecht. Maar we leven in België en dan is het ingeburger­d dat we toch steeds een achterpoor­tje vinden om dat legaal te corrigeren.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Schande voor de kleine man

Dat is gewoon een schande voor de kleine man. Ik woon in een sociale woning omdat het niet anders kan. Anders was ik al lang naar een private woning verhuisd. Nu de blokken op Linkeroeve­r er vuil en verouderd bijstaan gaat men een vergelijki­ng maken met de private markt...

ANDRE TAEYMANS, ANTWERPEN

GEEL

Niet 100% in orde

Ik begrijp wel dat ze kijken naar het inkomen van de huurders, maar als je meer dan 1000 euro huur per maand moet betalen, is het begrip “sociale woning” hier niet op zijn plaats. Alle sociale woningen zouden 100% in orde moeten zijn en dat is ook niet altijd het geval. Er zijn nog andere punten waarom mensen kiezen voor een sociale woning, niet alleen de huurprijs telt voor hun keuze.

VERA LEETEN,

Geregeld monitoren Het lijkt mij vrij eenvoudig. Als er nu objectieve criteria zijn vastgestel­d om de huur

prijs te berekenen, dan dient men zich hierin te schikken. Met welk recht kan je verwachten dat de gemeenscha­p je het voorrecht verleent om voor een habbekrats te mogen wonen, liefst een heel leven lang? Het lijkt mij logisch dat het inkomen van de bewoners van een sociale woning geregeld gemonitord wordt om de huurprijs dan eventueel te kunnen actualiser­en, in zowel de positieve als negatieve richting.

ROBERT FEYAERTS, WIEKEVORST

Straf misbruiker­s

Echte sociale huurders worden hierdoor bedrogen. Straf zij die het systeem misbruiken met die herbereken­ing en de terugbetal­ing van hun schulden. Door betere controle zou je plaats overhebben om de echte sociaal behoevende­n gratis te laten wonen.

ALEXANDER CARREZ, ANTWERPEN

Pas bekend in januari

De nieuwe huurprijze­n hadden veel eerder bekendgema­akt moeten worden, zeker bij Woonhaven. Ik kan niet begrijpen dat ik mijn nieuwe huurprijs pas weet in de eerste week van januari 2020.

PAUL VAN HOVE, ANTWERPEN

 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ??
FOTO ALEXANDER MEEUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium