Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kijken naar lichtjes boven de Schelde of luisteren naar Niels?

Anderhalf miljoen Vlamingen tellen voor tv af naar 2020

- JO DE RUYCK

Wie morgen de jaarwissel­ing thuis viert, begint maar beter de avond al te plannen. Ook die van de televisie. Want kijk: aftellen naar het nieuwe jaar doet de Vlaming het liefst in het gezelschap van Eén of VTM. De openbare omroep begeleidde vorig jaar 920.000 feestvierd­ers naar 2019, op VTM waren dat er meer dan vijfhonder­dduizend. Ook dit jaar zal het riedeltje “5, 4, 3, 2... gelukkig nieuwjaar!” massaal met de tv mee worden gejoeld. Waar u voor welk spektakel moet zijn, lijsten we hier alvast voor u op. Van het vuurwerk in Antwerpen tot de Brandenbur­ger Tor in Berlijn.

Lichtjes boven de Schelde

Eén zet de sprong van 2019 naar 2020 tien minuten voor middernach­t in. Dan schakelt de openbare omroep over naar de kaaien van Antwerpen waar Thuisacteu­rs Tine Priem en Raf Jansen het vuurwerk boven de Schelde inleiden. Ze doen dat met enkele verrassend­e filmpjes, tot het tijd is om af tellen. Daarna mogen de lichtjes boven de Schelde twintig minuten lang knallen.

Wie tijdens de oudejaarsd­is met één oog tv wil kijken, raden we

Down The Snow (21.20u) aan. Dat wordt het verslag van de tocht die Dieter Coppens samen met Kevin maakte in het kader van De Warmste week. Van Moskou naar Kortrijk op je duim en goede luim.

Tellen met Niels

VTM’s hoofdschot­el op oudejaarsa­vond wordt het Boven De Wolken-concert (22.35u) waarmee Niels Destadsbad­er eerder al 54.000 mensen naar het Antwerpse Sportpalei­s lokte. Dat feest van het Nederlands­talige lied loopt door tot een kwartier óver twaalf, maar omstreeks middernach­t last Destadsbad­er een aftelstond­e in. Backstage zal hij samen met enkele opvallende gasten aan de countdown naar 2020 beginnen.

Nationaal aftellen

Voor de Nederlands­e omroep NOS verdient de overgang naar 2020 enige officiële allure. Vandaar het live Nationaal Aftelmomen­t dat om 23.50u van start gaat. Bij de Hofvijver in Den Haag kijkt journalist­e en presentatr­ice Dionne Stax terug op het aflopende jaar en sprokkelt ze nieuwjaars­wensen van feestvierd­ers. Daarna is het wachten op de twaalfde klokslag én een vuurwerk-, licht- en videoshow.

Feest aan de poort

Naar het schijnt, klopt er geen moer van dat Duitsers voortduren­d Bei uns ist alles besser denken. Maar als je naar het gigantisch­e volksfeest op oudejaarsa­vond aan de Berlijnse Branderbur­ger Tor kijkt, klopt de bewering wél. De ZDF brengt ook dit jaar weer rechtstree­ks verslag uit van het oudejaarsf­eest en niet zomaar met een zielig kwartiertj­e rond middernach­t, maar wel al vanaf 20.15u. Willkommen 2020 en daar is geen woord van gelogen.

Knallen aan de Dom

Wilt u het gemütlich en op z’n Duits, maar hoeft het geen hele avond te duren? Dan biedt WDR u een waardig alternatie­f. Om tien voor twaalf gaat het op die zender live richting Keulen, waar ze vuurwerk afsteken met het bekende silhouet van de Dom in de achtergron­d.

Voor de laatkomers

Altijd handig voor wie even niet bij de les was om middernach­t of verdronk in een sloot champagne. Door het tijdsversc­hil met GrootBritt­annië vieren de binnenkort ex-Europeanen aan de overkant van het Kanaal de jaarwende een uur later. Voor het knalspekta­kel aan de Theems nadat de Big Ben twaalf keer heeft geslagen, zapt u dan ook pas om vijf voor één naar BBC1.

Alsof er niets aan de hand is

Vindt u de live overgang naar een nieuw decennium zwaar overschat en een hoop gedoe om niks, dan kunt u op andere zenders terecht. Op Canvas overbrugt een documentai­re over de discomuzie­k van de jaren tachtig het middernach­telijke feest. Vier doet ook niet aan aftelwerk en plamuurt de jaarwende dicht met de film Robocop 3. Vijf doet het net zo en zendt tot 00.05u een aflevering van de misdaadree­ks

Criminal Minds uit.

 ?? FOTO JESSE WILLEMS ?? Op Eén kan u twintig minuten lang genieten van vuurwerk boven de Schelde.
FOTO JESSE WILLEMS Op Eén kan u twintig minuten lang genieten van vuurwerk boven de Schelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium