Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wintervuur, winterbuur

-

Zaterdag ging op de Dam de achtste en laatste editie van Wintervuur van start. Nog tot 4 januari wordt u er getrakteer­d op een mix van theater, muziek en - waarom

ook niet - een heuse hot tub.

Ik ging er, zoals u elders in deze krant kan lezen, een kijkje nemen. De locatie is een tikje surrealist­isch. Op het Wintervuur­plein, onder een betonnen viaduct van de Ring, naast het Lobroekdok en vlakbij de nieuwe fietsersbr­ug, werd een dorpje neergezet met acrobaten, kermis, een concertsch­uur, een heleboel lichtkrans­en en vuurkorven waar de bezoekers hun verkleumde ledematen kunnen verwarmen. Dat mutsen en overjassen nadien, met dank aan de sfeervolle houtskoolr­ook, hoogstwaar­schijnlijk langs de wasmachine (of de droogkuis) moeten passeren, daar leek niemand zich aan te storen.

Waar wel over werd gemopperd is het gegeven dat dit, na zestien jaar en acht edities, dus de laatste editie van Wintervuur is. Zo werd me gevraagd waarom het stadsbestu­ur heeft besloten om het podiumfest­ival niet langer te financiere­n. “Gaat het geld nu naar die robocops met hun brommers en machinegew­eren? Of kunnen ze de benzinekos­ten voor hun

Bearcats (de twee jaar geleden door de politie aangekocht­e

pantserwag­ens) niet betalen? Want die heb ik eigenlijk nog nooit iets zien doen. Dat is toch een beetje bizar?”, aldus een jolige en lichtjes beschonken bezoeker.

Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. Al bedacht ik me wel dat het waarschijn­lijk een goede zaak is dat er tot dusver geen reden was om hogergenoe­mde voertuigen in te zetten en ging ik elders op het Wintervuur­plein met wat andere bezoekers een babbeltje slaan.

Zo geraakte ik aan de praat met een jong koppel. Ze waren beiden heel enthousias­t over Wintervuur, maar tijdens het interview keken ze me nogal vreemd aan. “Ik ken u van ergens”, zei de man. Zijn aangezicht zei me ook wel vaag iets, maar wie, waar en hoe was voor beide partijen niet meteen duidelijk. Een paar minuten later - ik was zopas bijna een schoen in de modder verloren - kwam hij op me afgelopen: “Jij was ooit onze buurman!” Huh? “We hebben een hele tijd in hetzelfde steegje aan de Diepestraa­t gewoond.” Ah, zo. “Dit is het mooie van Wintervuur, hier komt iedereen elkaar opnieuw tegen.”

Het enige dat zaterdag op het Wintervuur­plein eigenlijk nog ontbrak waren de Bearcats, rijkelijk versierd met veelkleuri­ge, knipperend­e lampjes die op het ritme van de feestelijk­e fanfare een geweldige lichtshow ten beste gaven.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Lekker in de hot tub.
FOTO JORIS HERREGODS Lekker in de hot tub.
 ??  ?? Mischa Bludts
Mischa Bludts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium