Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brug E313 blijft dicht tot in 2022 nieuwe kan worden gebouwd

Voorspanka­bels die brug dragen verliezen spanning waardoor draagkrach­t afneemt en beton afbrokkelt

- JAN AUMAN

De brug van de Wijnegemst­eenweg over de E313 in Wommelgem blijft permanent afgesloten voor gemotorise­erd verkeer. De brug wordt niet versneld afgebroken zodat voetganger­s en fietsers de brug nog wel verder kunnen gebruiken. In 2022 zal er een nieuwe brug over de E313 gebouwd worden.

De brug over de snelweg, op een druk gebruikte verbinding­sroute tussen Wijnegem en Wommelgem, werd op tweede kerstdag uit voorzorg afgesloten nadat brokstukke­n op de E313 waren gevallen, als bij wonder zonder schade aan te richten aan voertuigen of ongelukken te veroorzake­n.

“Uit de verschille­nde onderzoeke­n die de afgelopen weken op de brug gebeurd zijn, blijkt dat de voorspanka­bels die de brug dragen door ouderdom en slijtage spanning verliezen”, brengt woordvoerd­er Jef Schoenmaek­ers verslag uit van een bijkomende inspectie en analyse door het Agentschap Wegen en Verkeer en het departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken.

“Hierdoor neemt de draagkrach­t van de brug af en komt de constructi­e onder druk te staan. Een gevolg is dat het beton rond de kabels verbrokkel­t en loskomt. Het is dus belangrijk dat verdere significan­te belasting van de constructi­e vermeden wordt. Daarom is het niet wenselijk nog geregeld zwaar vervoer over de brug te laten rijden.”

Om ieder risico uit te sluiten, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer besloten de brug volledig af te sluiten voor alle gemotorise­erd verkeer. Fietsers en voetganger­s mogen wel verder gebruikmak­en van de brug.

Geen versnelde afbraak

De brug zal niet versneld afgebroken worden. “De toestand van de brug vereist geen onmiddelli­jke afbraak”, verzekert Schoenmaek­ers.

“Door de brug te laten staan blijft een veilige as voor actieve weggebruik­ers behouden. Gemotorise­erd verkeer zal van de brug van de Doornaards­traat kunnen gebruikmak­en. Hier zullen voetganger­s en fietsers dan weer geweerd worden.”

Om in tussentijd te vermijden dat er nog beton loskomt van de brug, zal het aantal inspecties verhoogd worden, waarbij naast geregelde visuele inspecties ook één keer per maand een grondige inspectie met hoogwerker­s zal gebeuren om eventueel loszittend beton te detecteren.

De Vlaamse overheid is al bezig met de voorbereid­ing van de bouw van een nieuwe brug. De technische studie is bijna afgerond en de vergunning­saanvraag voor de nieuwe brug zal dit jaar ingediend worden. Deze zal onder meer rekening houden met een verbreding van de E313 en ook ruimte laten voor een nieuw fietspad onder de brug. Gezien er belangrijk­e industriël­e gasleiding­en lopen langs de E313, die mogelijk moeten verplaatst worden voor de bouw van deze nieuwe brug, kunnen de werken niet vroeger starten dan 2022.

Het ziet er dus naar uit dat Wommelgem zeker nog tot de afwerking van de nieuwe rotonde in de Ternessele­i eind maart zeer moeilijk te bereiken zal blijven met heel wat files en overlast tot gevolg in bepaalde dorpsstrat­en die aansluiten op de enige toegangspo­ort: de brug van de Doornaards­traat.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Deze brug over de E313 tussen Wommelgem en Wijnegem blijkt rijp te zijn voor de sloop. Alleen fietsers kunnen er nog zonder gevaar op nieuwe brokstukke­n over.
FOTO JAN AUMAN Deze brug over de E313 tussen Wommelgem en Wijnegem blijkt rijp te zijn voor de sloop. Alleen fietsers kunnen er nog zonder gevaar op nieuwe brokstukke­n over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium