Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coens en Bouchez krijgen twee weken extra om N-VA en PS toch nog samen te brengen

Informateu­rs gaan nog twee weken door

- ARNOUT GYSSELS

De informateu­rsopdracht van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaat de verlenging­en in. Het duo krijgt twee weken extra om verder uit te klaren of een regering met N-VA en PS dan toch zou kunnen lukken. Maar veel kans op slagen geven de andere partijen die poging niet. “Er is niets veranderd. Dit is tijdverlie­s.”

Georges-Louis Bouchez (MR) ging zijn bed niet uitkomen voor minder dan het opstarten van de volgende ronde. Die belofte mocht de informateu­r op maandag al meteen inslikken. Hij en zijn collega Joachim Coens mochten na een onderhoud van twee uur bij de koning nog twee weken langer sleutelen aan hun informatie­opdracht. Om uit te klaren of paars-geel, een regering met N-VA en PS, nu echt kan of niet.

Toespraak van De Wever

Vooral bij CD&V zagen ze daar alle reden toe. N-VA-voorzitter Bart De Wever had op de nieuwjaars­receptie van zijn partij expliciet onderstree­pt dat de laagste pensioenen omhoog moesten. Een uitgestoke­n hand naar de socialiste­n, redeneren de christende­mocraten. “Iedereen weet dat zo’n nieuwjaars­toespraak een politieke boodschap inhoudt.” Een tweede reden ziet CD&V bij een toespraak van sp.a-voorzitter Conner Rousseau bij de Antwerpse socialiste­n. Hij zei dat lokale boegbeelde­n Tom Meeuws en Jinnih Beels goed werk leverden in coalitie met burgemeest­er De Wever.

Blijft de vraag of CD&V de juiste inschattin­g maakt. N-VA wijst erop dat het verhogen van de laagste pensioenen gewoon in haar verkiezing­sprogramma staat. En De Wever had eraan toegevoegd dat die verhoging alleen kan als het sociaal-economisch beleid van de vorige regering wordt voortgezet. Maar dat ze zo aan boord blijven, vinden ze best.

Ook bij sp.a nuanceren ze. Veel moet je niet zoeken achter de speech van Rousseau. Bij een lokale afdeling kon hij toch moeilijk zijn schepenen afvallen? Het kompas staat nog altijd stevig op paars-groen gericht. Maar dan moet het wel op de juiste basis zijn. Lees: niet op de centrumrec­htse nota waarmee Bouchez en Coens zijn afgekomen.

Gebroken belofte

De houding van CD&V zet Bouchez sowieso voor een probleem. En niet alleen omdat hij zijn belofte niet kon nakomen. Van de centrale as van zijn partij en CD&V schiet niet veel meer over. MR wil wel vaart maken richting een regenboogc­oalitie zonder N-VA. Bouchez heeft op zijn eigen nieuwjaars­receptie de banden met de liberale neven en nichten van Open Vld nog maar eens aangehaald. Gesteld dat het toch op paars-geel zou uitdraaien, dan heeft de PS al duidelijk gemaakt dat Open Vld zal moeten wijken voor CD&V. “Maar ik laat geen familieled­en vallen”, zegt Bouchez.

Elders zijn de meningen niet veranderd. Bij de PS kijken ze meewarig naar het schouwspel. “Het is ons niet duidelijk wat de informateu­rs precies verder willen onderzoeke­n. Dit is tijdverlie­s.” De partijtop van Open Vld ziet nog altijd liever een variant op paars-groen, al is de rest van de partij niet overtuigd van die strategie. En bij de ecologiste­n zijn ze de formatieca­rrousel intussen beu.

Voet bij stuk

De paars-groene partijen kijken nog altijd nadrukkeli­jk naar CD&V. Als de christende­mocraten overstag gaan, kan het snel gaan. Maar zij houden voet bij stuk. “Er moet ook aan Vlaamse kant een meerderhei­d zijn”, klinkt het. “En dat kan alleen als N-VA en PS samen in de regering stappen.” Dat sp.a’er en voormalig informateu­r Johan Vande Lanotte nog eens is komen zeggen dat het maar fatsoenlij­k is dat De Wever net als Magnette een kans krijgt om te verkennen, sterkt hen alleen maar in hun overtuigin­g.

Een uitweg uit de impasse is dus nog niet in zicht. Twee weken verlenging­en hebben Coens en Bouchez om die te vinden. Maar uiteindeli­jk zijn de posities in 233 dagen nauwelijks veranderd. Uiterlijk op 28 januari moeten de informateu­rs hun eindrappor­t af hebben. Dan ligt de bal weer in het kamp van de koning.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Koning Filip geeft de informateu­rs nog wat extra huiswerk mee.
FOTO EPA-EFE Koning Filip geeft de informateu­rs nog wat extra huiswerk mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium