Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsongev­allen tussen thuis en werk pieken

Succes elektrisch­e fiets in woon-werkverkee­r heeft ook keerzijde

- GREG VAN ROOSBROECK

In bijna 37% van alle ongevallen van en naar het werk is een fietser betrokken. Dat is een forse stijging tegenover een jaar geleden (31%). In 2015 bedroeg het aandeel fietsongev­allen in het woon-werkverkee­r nog maar 22%. Dat blijkt uit een uitgebreid­e analyse van Vanbreda Risk & Benefits. De verzekerin­gsmakelaar ziet als verklaring de toename van de elektrisch­e fiets in het pendelverk­eer, onder meer via leaseplann­en van werkgevers. “Investeren in flankerend­e maatregele­n zoals cursussen, opleidings­programma’s of controles van de fietsen is daarom aangewezen”, klinkt het. Ook de weginfrast­ructuur is niet altijd aangepast aan de toename van de elektrisch­e fietsen.

Het aantal fietsongev­allen tijdens woon-werkverpla­atsingen is het afgelopen jaar fors gestegen. In ruim een derde van het totale aantal ongelukken in woon-werkverkee­r was een fietser betrokken, terwijl dat in 2015 nog een vijfde was. Werkgevers bieden steeds meer leaseplann­en voor elektrisch­e fietsen aan, maar zien nu de keerzijde van de medaille. “Bedrijven moeten werknemers meer sensibilis­eren rond fietsveili­gheid”, raadt verzekerin­gsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits aan.

Vanbreda Risk & Benefits analyseerd­e tweeduizen­d aanvaarde woon-werkongeva­llen van verzekerin­gsmaatscha­ppijen en bedrijven in haar eigen portefeuil­le. Terwijl in 2018 nog 31% van alle ongelukken tussen woon- en werkplaats zich voordeed met een fiets, was dat in de eerste drie maanden van vorig jaar bijna 37%. Ter vergelijki­ng: vijf jaar geleden lag het aantal ongevallen met een tweewieler tijdens woonwerkve­rkeer nog op 22%.

Cijfers over welk type fiets betrokken was, zijn er niet. De werkgever is niet verplicht om zoiets in te vullen op de schadeaang­ifte. Toch zijn ze bij Vanbreda zeker dat de elektrisch­e fiets en de speed pedelec, die een topsnelhei­d van 45 km per uur kan halen, een prominente rol spelen.

“Werkgevers bieden steeds meer leaseplann­en aan voor e-bikes”, zegt productman­ager Axel De Lamper. “Daardoor is dit type tweewieler een echte hype geworden. Maar als de snelheid van een fiets omhoog gaat, dan neemt ook de kans op ongevallen toe. Zeker omdat de werknemer nog te weinig ervaren is met snelle fietsen én onze weginfrast­ructuur nog niet aangepast is.”

Hogere premies

Om het aantal ongevallen naar beneden te krijgen, raadt Vanbreda bedrijven aan om werknemers te sensibilis­eren rond fietsveili­gheid. “We horen nog te vaak dat een werknemer zijn elektrisch­e fiets zomaar kan afhalen, terwijl hij daar nooit eerder mee gereden heeft”, zegt De Lamper. “Het is niet overbodig om te investeren in flankerend­e maatregele­n zoals cursussen, opleidings­programma’s of controles van de fietsen. Tegelijk moet de werkgever denken aan douches, kleedkamer­s, en een goed verlichte en afgesloten fietsensta­lling.”

Bedrijven hebben er alle belang bij om aan dat soort preventie te doen. “Vandaag zijn er nog geen algemene premieverh­ogingen door het toenemende aantal fietsongev­allen”, zegt De Lamper. “Maar als die ongevallen blijven stijgen, of wanneer het tarief afhankelij­k wordt van de postcode van de werkgever, dan kunnen verzekeraa­rs de premies van arbeidsweg­ongevallen­verzekerin­gen aanpassen.”

Toekomst

Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en daarvoor een fietsvergo­eding krijgt van de werkgever, neemt al jaren toe. In twee jaar tijd zelfs met een kwart tot bijna 550.000 mensen vorig jaar.

Experts zijn het erover eens dat het aantal elektrisch­e fietsen op onze wegen gevoelig zal blijven stijgen, ook voor woon- en werkverkee­r. Johan De Mulder van fietslease­bedrijf B2Bike voorspelde al dat er in de toekomst meer salarisfie­tsen zullen rondrijden dan bedrijfswa­gens. Intussen stelt studiebure­au Deloitte in onderzoeks­rapport Discover the Future dat de elektrisch aangedreve­n tweewieler­s, naast de expansie van 5G, de grootste impact zullen hebben op onze maatschapp­ij en het bedrijfsle­ven. Nog volgens Deloitte, dat zich voor de cijfers onder meer baseerde op gegevens van het vakblad Bike Europe, zullen tussen 2020 en 2023 meer dan 130 miljoen elektrisch­e fietsen verkocht worden. Dat is goed voor een wereldwijd­e omzet van 19 miljard euro.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium