Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alarmen gingen 18 keer af, toch sloegen bankrovers toe

Tunnelrove­rs BNP Paribas Fortisbank Belgiëlei stapten met buit weg terwijl politie wachtte op personeel van de bank

- SAM REYNTJENS

Uit het onderzoek naar de tunnelroof in de BNP Paribas Fortis-bank op de Belgiëlei in Antwerpen blijkt dat de alarmen van de kluizenzaa­l al een week afgingen. Drie avonden werden de sensoren zelfs gedeactive­erd.

Het is 13.19u op zondag 3 februari 2019 wanneer de alarmcentr­ale de melding krijgt dat een van de volumetris­che alarmen van de kluizenzaa­l van het filiaal van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen afgaat. De volumetris­che alarmen zijn uitgerust met sensoren die reageren op bewegingen. Om 13.29u gaat een tweede alarm af, nog zes minuten later een derde en een vierde. Vanuit de alarmcentr­ale probeert men naar bewakingsf­irma Securitas te bellen om duidelijk het bericht te geven dat verschille­nde alarmen afgingen. Het is zondag en het duurt even voordat de juiste persoon bij Securitas gevonden is. Gedurende vijfenhalv­e minuut wordt de alarmcentr­ale van dienst naar dienst doorverbon­den. Uiteindeli­jk wordt om 13.43u - ruim twintig minuten na het eerste signaal dat er iemand in de kluizenzaa­l aanwezig is ook de politie gebeld. Op dat moment geven ook de seismische sensoren, die reageren op trillingen in de kofferzaal, een alarm. De eerste melding die bij de politie binnenkomt is er dan ook meteen een van een inbraak in een kluis via een tunnel.

Hoewel de eerste patrouille amper zeven minuten na de noodoproep het bankkantoo­r aan de Belgiëlei binnenstap­t, zal het bijna een uur duren voor de kluizenzaa­l gecontrole­erd kan worden. De inspecteur­s geraken zonder de bewakingsa­gent niet verder dan de ruimte met geldautoma­ten, maar ook met de bewaker blijven ze voor een gesloten deur staan, die van de kofferzaal. Om die te openen moeten ze wachten op personeel van de bank. Om 14.43u komen die aan en valt het snelleresp­onsteam de kofferzaal binnen. Achteraan de ruimte, onder een verwarming tussen twee kluizenkas­ten, is een gat in de grond, ongeveer 25 op 45 centimeter groot. In de kluizenzaa­l blijken 27 lockers open te zijn gebroken.

Al een week lang alarm

In de nasleep van de tunnelroof rees de vraag hoe het kon dat de daders ongemerkt tunnels hadden kunnen graven onder het bankkantoo­r. Uit logbestand­en van de alarmcentr­ale NIT Technologi­es, die Gazet van Antwerpen kon inkijken, blijkt dat dat helemaal niet ongemerkt verliep. In de week voor de ontdekking van de roof gingen de trillingsa­larmen liefst achttien keer af (zie kader). Meerdere keren kwam een bewaker van Securitas vervolgens naar de bank, om er niets verdacht aan te treffen. De speurders denken dat de bende een mannetje op de uitkijk had staan. Op camerabeel­den is verdachte Kachaber M. namelijk te zien op het kruispunt van de Belgiëlei en de Charlottal­ei, een plek waar hij zowel het bankkantoo­r als het pand in de Nerviërsst­raat kon zien. Vermoedeli­jk waarschuwd­e die de mannen in de tunnel om te stoppen met graven op het moment dat de bewaker aankwam. Was die terug vertrokken, dan werden de graafwerke­n hervat. Drie keer ging het trillingsa­larm nadien nog eens af en werden als reactie sensoren gedeactive­erd, omdat men vermoedde dat het alarm niet goed functionee­rde. BNP Paribas Fortis wil niet ingaan op vragen over de aanpak van de alarmen en eventuele verscherpt­e veiligheid­smaatregel­en. “Om veiligheid­sredenen geven we geen details”, zegt woordvoerd­er Hans Mariën.

De vogels zijn gevlogen

Het gat in de grond van de kluizenzaa­l leidde de politie naar een tunnel die uitkomt in de riolering. Her en der in de riolering en tunnel is werkmateri­aal achtergela­ten, er ligt een geknutseld rolplankje en een sleepbranc­ard om puin af te voeren. Driehonder­d meter verder leidt een nieuwe tunnel naar de kelderverd­ieping van het huis in de Nerviërsst­raat 40. In de kamer aan de straatzijd­e vindt de politie zwaar besmeurde werkkledij, laarzen, zuurstoffl­essen, reiskoffer­s en rugzakken. Behalve wat bewoners van de appar

tementen boven de kelder is er niemand meer in het gebouw. Dankzij snel werk van de dienst DIA/Isra van de politiezon­e Antwerpen hebben de speurders van de federale gerechteli­jke politie, een dag na de ontdekking van de kraak, al camerabeel­den van zes verdachten in handen. De politiecam­era’s tonen aan dat de zes tussen 13.50u - toen de politie de bank binnen ging - en 14.28u een voor een het huis verlaten hebben. Nog voor het gat in de grond van de kluizenzaa­l ontdekt was, waren de krakers al een eind uit de buurt. Zeker een van de mannen, een ‘orthodoxe Jood’ (zie kader), heeft een grote rolkoffer bij zich. Vermoedeli­jk vertrekt hij op dat moment met de buit. De man stapt twee straten verder, in de Mercatorst­raat, in een zilverkleu­rige Citroën C3. Een huurauto die de daders ook gebruikten voor al hun voorbereid­ingen.

Zeven paar laarzen in de kelder en zes verdachten goed herkenbaar op beeld, en toch konden er slechts drie mannen gepakt worden. Niet toevallig de drie die na de feiten in Antwerpen bleven, omdat ze hier wonen. Vader Kachaber M. (46), een Georgiër, zijn

zoon Koba (28) en diens kameraad Giorgi K. (29) werden in de week na de feiten al opgepakt. Hun vingerafdr­ukken werden aangetroff­en op materiaal in de tunnel en kelder. Koba M. werd zelfs gefilmd tijdens de aankoop van een zware Husqvarna K4000slijp­machine in een winkel in het Nederlands­e Groningen, op kerstavond 2018, ruim een maand voor de kraak. Op de beelden is ook goed te zien dat Koba en Giorgi uit de Nerviërsst­raat 40 kwamen toen de politie de bank binnenviel.

Twee miljoen euro

Twee andere verdachten konden geïdentifi­ceerd worden, maar zijn spoorloos verdwenen. Het gaat om Georgiër David T. (37) en Israëli Yosef C. (41). David T. is de man die zich in Antwerpen uitgaf voor Marc Buchmann. Onder die valse naam sloot hij de contracten voor de huur van de kelder en de Citroën C3 af. Hij betaalde zo ook de huur van 450 euro voor de kelderruim­te. Minstens twee mannen die het pand in de Nerviërsst­raat verlieten na de roof, werden niet geïdentifi­ceerd.

Het parket zal dinsdag aan de

raadkamer vragen om de vijf verdachten te verwijzen naar de correction­ele rechtbank. De advocaten van de drie in België verblijven­de verdachten gaan zich niet verzetten. “We zullen de zaak ten gronde behandelen”, luidt het bij mr. Tim Smet voor Giorgi K. en mr. Els Gauquie voor Kachaber M. K. bekende in de woning te zijn geweest en enkele spullen te hebben gekocht. Hij zegt echter niet te hebben geweten dat er een tunnel gegraven werd. “Mijn cliënt betwist iets met de feiten te maken te hebben”, zegt mr. Sahil Malik, die Koba M. bijstaat.

Over de exacte omvang van de buit is geen echte duidelijkh­eid. Twaalf huurders van een kluis deden een aangifte van wat bij hen gestolen was. Het gaat om een ongeveer honderddui­zend euro cash geld en een heleboel goud, juwelen, diamanten, munten, luxehorlog­es en waardepapi­eren. Een bron dicht bij het onderzoek schat de totale waarde op om en bij de twee miljoen euro. “Iedereen werd vergoed”, zegt BNP Paribas Fortis.

 ?? FOTO BFM ?? Een beeld van 3 februari 2019. Toen werden de sporen van de tunnelroof in de Belgiëlei in Antwerpen ontdekt.
FOTO BFM Een beeld van 3 februari 2019. Toen werden de sporen van de tunnelroof in de Belgiëlei in Antwerpen ontdekt.
 ?? FOTO DBA ?? De dieven boorden een tunnel naar de riolering.
FOTO DBA De dieven boorden een tunnel naar de riolering.
 ??  ?? Giorgi K. en Koba M.
Giorgi K. en Koba M.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een beeld van de tunnel.
FOTO RR Een beeld van de tunnel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium