Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frituur moet wijken voor uitbreidin­g Royersslui­s

Uitbaters Martine en Marc hopen vurig op alternatie­f, AG Vespa zoekt mee maar “ziet weinig opties”

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Opnieuw dreigt een frietmonum­ent in Antwerpen te verdwijnen. Frituur Royersslui­s moet eind april nu toch definitief opkramen, omdat de gelijknami­ge sluis er gaat uitbreiden. “Onze spaarcentj­es zitten hierin”, zegt uitbaatste­r Martine. De stad zegt naar alternatie­ven te zoeken, maar veel ruimte lijkt er niet te zijn.

Al sinds de jaren 60 staat er naast de sluis een frituur, nabij het Noordkaste­el. Sinds ruim twaalf jaar zijn Martine Van den Broeck en Marc Jondral de uitbaters. Maar er lijkt nu toch een definitief einde te komen aan hun frituurdro­om. Hun bekende barak staat te dicht bij de sluis, die wordt uitgebreid om de drukker en groter wordende scheepvaar­t de baas te kunnen.

Al zes jaar leefden ze in onzekerhei­d, want hun concessie was tijdelijk, maar werd almaar verlengd. De klanten bleven wel komen: havenarbei­ders, truckers of ook studenten van de nabijgeleg­en Hogere Zeevaartsc­hool. “Mensen komen hier voor de gezellighe­id. We doen er een babbel mee, de frieten zijn lekker”, zegt Martine. “Het is hier altijd wel ambiance. Chauffeurs die in de buurt overnachte­n spreken hier af. En dan zijn er nog de vele bureaus die hier frieten komen halen.”

Opzegbrief

Maar intussen is er een onverbidde­lijke brief van AG Vespa. De barak moet eind april definitief weg. “We hebben andere locaties voorgestel­d, maar voorlopig heeft niemand iets”, zegt Martine nog. “We hopen op een andere plek, maar geloven we erin? Onze barak? Die moet mee weg, maar wie wil dat nog kopen? We hebben er ons spaargeld ingestoken. Elders een nieuwe frituur beginnen? Ik ben al 57. Zo eenvoudig is dat dus niet, en de bank moet ook meewillen.”

Op het kabinet van Antwerps schepen van Patrimoniu­m Fons Duchateau (N-VA), die ook voorzitter is van AG Vespa, bevestigt men dat de concessie eind april afloopt. “Het contract gaat van april tot april, vandaar de opzeg. De voorbereid­ende werken starten ook al eerder”, zegt woordvoerd­er Michael Lescroart. “Wij zoeken inderdaad met hen een nieuwe locatie. We bekijken allerhande opties met allerhande partners, maar je kan je voorstelle­n dat er in de omgeving veel werven zijn.”

Andere locatie?

Of een plek vlakbij gaat lukken, is hoogst onzeker. Eén optie zou zijn om te verhuizen naar terreinen van de Hogere Zeevaartsc­hool. “We willen zeker constructi­ef mee nadenken en misschien samenzitte­n met bijvoorbee­ld Lantis om te zien of er niet nog ergens een plaatsje tijdelijk in te vullen valt”, zegt directeur Rowan Van Schaeren, die de frituur ook wel eens bezoekt. “Maar zelf zitten we gewrongen tussen een eigen restaurati­e en ook een stuk dat onteigend is voor de Oosterweel­werken en ook de Royersluis. Ook hebben we intern voor de eigen studenten catering.”

Ook Lantis, de bouwheer van de Oosterweel­verbinding, ziet niet meteen opties. “Aan ons is de vraag niet gesteld”, zegt woordvoers­ter Annik Dirkx, “maar stel dat ze komt, dan hebben we ook niet meteen een locatie ter beschikkin­g. We houden ons bezig met werven in te richten, wat ook moeilijk te rijmen valt met horeca in de buurt, ook voor de veiligheid.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wie nog een laatste keer frietjes van Martine in frituur Royersslui­s wil, zal zich wellicht moeten haasten.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wie nog een laatste keer frietjes van Martine in frituur Royersslui­s wil, zal zich wellicht moeten haasten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium