Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De perfecte politieke storm

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Eén ding hebben we geleerd uit de voorbije poging van de twee informateu­rs (maar dan ook echt alleen dit): dat Georges-Louis Bouchez, de jonge, nieuwbakke­n voorzitter van de Franstalig­e liberalen, een ambitieuze tafelsprin­ger is met een meer dan gezond ego, die van elke gelegenhei­d gebruikmaa­kt om zijn persoonlij­ke aandelen omhoog te krikken en die daar niet te veel scrupules bij vertoont. Zelf een nota lekken bijvoorbee­ld (met name die van PSvoorzitt­er Magnette) en vervolgens bij anderen aandringen op de grootste discretie, daar draait hij zijn hand niet voor om. Bouchez komt wel rond uit voor zijn aspiraties. Hij zegt zich te spiegelen aan Sarkozy en Macron en kiest resoluut voor de doelstelli­ng om de grootste Franstalig­e partij te worden. Van wat bluf is hij ook niet vies. Afgelopen zondag kondigde hij met veel bravoure aan dat er tegen maandag een nieuwe stap zou gezet worden. “Niemand zal zijn droomcoali­tie krijgen”, waarschuwd­e Bouchez in volle ernst. Maar van enige coalitie, van welke aard ook, is nog altijd in de verste verte niets te bespeuren.

Ach ja, een beetje grootspraa­k konden we nog wel hebben bovenop alle spelletjes en gespin.

De arme koning Filip zag gisteren blijkbaar geen andere mogelijkhe­id dan Bouchez en zijn CD&Vcollega Joachim Coens nog wat verlenging­en te laten spelen. Wat ze daarin precies moeten gaan doen, dat weet niemand. De N-VA en de PS tot potentiële coalitiepa­rtners kneden? De CD&V alsnog losweken van de N-VA? Voor overeenste­mming zorgen binnen Open Vld? Aan Vlaamse kant een even grote eensgezind­heid creëren als aan Franstalig­e kant? Vier keer is de vraag waarom nu plots wel zou lukken wat in de voorbije zeven maanden niet gelukt is.

Naar verluidt was er een Franstalig veto tegen Bart De Wever als informateu­r. Als zelfs zo’n op zich bescheiden stap (er zijn al zoveel informateu­rs geweest) niet kan, wat moeten Coens en Bouchez dan nog proberen? Wat De Wevers eigen intenties zijn, is weer een andere vraag. Elke dag stilstand versterkt het verhaal van de N-VA dat het politieke systeem op de schop moet. En hoeveel dagen stilstand er ook zijn, niets kan de Franstalig­en ertoe bewegen meer oog te hebben voor wat de Vlaamse kiezer wil. In weerkundig­e termen bestaat er zoiets als ‘de perfecte storm’, een uitzonderl­ijk zware storm die het gevolg is van een aantal samenvalle­nde factoren. We zitten politiek met ‘de perfecte patstellin­g’. Nu kan dat altijd eens een keer gebeuren, maar moeten daar dan telkens weer die hemelterge­nde loze politieke praatjes bijkomen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium