Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ELKE PARTIJ HAAR BREEKPUNT

-

N-VA – 24 zetels

N-VA blijft aansturen op een federale regering met een Vlaamse meerderhei­d en dat lukt alleen als ze zelf meebestuur­t. Intussen zwakt voorzitter Bart De Wever zijn eisen wat af en laat hij zelfs wat opening voor een toenaderin­g met de PS. Maar intern is er verdeeldhe­id of de partij wel in een federale regering moet stappen: heeft N-VA wat te winnen bij regeren met vijand PS, terwijl Vlaams Belang zich rijk kan rekenen in de oppositie?

Ecolo en Groen – 21 zetels

Meer nog dan de socialiste­n en de liberalen zijn de groenen écht ondeelbaar. Ecolo en Groen zetelen

nu al in de Kamer als één fractie. De groenen willen vooral dat het eindelijk vooruitgaa­t.

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet riep nog eens op om niet langer op N-VA te wachten. Verrassend is dat niet: als het niet paarsgroen wordt, blijft alleen de oppositie over voor de groenen.

PS – 20 zetels

De enige echt onmisbare partij: zonder de PS is geen enkele realistisc­he formatie mogelijk. Alleen wil voorzitter Paul Magnette niet weten van regeren met N-VA en dat veto herhaalt hij geregeld. Hij droomt luidop van paars-groen – eventueel aangevuld met CD&V – omdat die

coalitie het dichtst aansluit bij de Waalse regering met PS, MR en Ecolo.

MR – 14 zetels

De sturm und drang van voorzitter en informateu­r Georges-Louis Bouchez lijdt tot steeds meer ergernis en dat speelt de partij wat parten. De steven is duidelijk op paars-groen gericht,

maar vooral de PS gaat op de rem staan bij die plannen: voor Paul Magnette ligt het gevoelig dat zijn grote concurrent Bouchez met de pluimen zou gaan lopen.

CD&V – 12 zetels

De christende­mocraten willen tot nader order absoluut dat

N-VA aan boord blijft. Informateu­r Joachim Coens en onderhande­laar Koen Geens willen niet degenen zijn die Bart De Wever buitenspel zetten. Pas als duidelijk is dat het echt niet lukt met N-VA, wil CD&V eventueel overwegen het geweer van schouder te veranderen.

Open Vld – 12 zetels

De liberalen blijven hopeloos

verdeeld: de partijtop pleit voor een snelle start van een paarsgroen­e formatie, de Kamerfract­ie wil paars-geel. Intussen zit Open Vld ook in de hoek waar de klappen vallen, want zowel CD&V als N-VA neemt voorzitste­r Gwendolyn Rutten onder

vuur omdat ze zich vastklampt aan MR en niet wil weten van een Vlaams front. Intussen komen de voorzitter­sverkiezin­gen van eind maart angstvalli­g dichtbij.

Sp.a – 9 zetels

De Vlaamse socialiste­n zitten op de lijn van hun Waalse tegenhange­rs, maar zijn iets gematigder. Voorzitter Conner Rousseau zet de deur op een heel klein kiertje voor een coalitie met N-VA – bij de Antwerpse coalitie is dat gelukt – maar verkiest toch paars-groen. De socialiste­n klampen zich wel nadrukkeli­jk vast aan de PS om mee in een regering te stappen. (mvdr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium