Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop dat dit ongevallen voorkomt”

Verpleger en verkeerssl­achtoffer voor tweehonder­dste keer samen op podium als wake-upcall

-

Een verhakkeld wrak. Drie lichamen erin. Jonge vrouwen, op de terugweg van een feestje. Toen verpleegku­ndige Stef Vanlee uit zijn ziekenwage­n stapte en voor de zoveelste keer besefte dat alle hulp te laat kwam, besliste hij dat hij het wilde helpen voorkomen. Komende donderdag speelt hij voor de tweehonder­dste keer zijn theatervoo­rstelling Fractie van een seconde, samen met Rudy, zelf verlamd sinds een verkeerson­geval.

“Hoe haal je een hoofd uit een motorhelm? Dat hebben ze mij in de verpleegop­leiding nooit geleerd.” Waarna Stef Vanlee een schedel uit een helm peutert en er net als Shakespear­e-personage

Hamlet een dialoog mee begint. Wat Antwerpena­ar Stef Vanlee (44) op scène toont, is geplukt uit zijn eigen ervaring als verpleger op de spoeddiens­t. Hij rukt nog altijd uit met de mug, al kunt u hem ook kennen als dokter Ben Orlent in het VTM-programma

SOS 112, of vanaf vanavond als nieuw personage in het tweede seizoen van Dertigers op Eén.

Vanlee is in zijn carrière al zo vaak moeten uitrukken voor verkeerson­gevallen dat hij overal in zijn regio wel een verhaal kan vertellen. En één ongeval blijft hem voor altijd bij. Drie meisjes, in 2008 tegen een brugpijler geknald op de terugweg na I Love Techno.

“Ik kon er alleen bij via de koffer en zag het meteen: twee dode meisjes op de achterbank”, vertelt hij. “Ik kon van daaruit zelfs niet zien of er nog iemand naast de chauffeur zat. Ik heb samen met de brandweer de auto ontmanteld. Achter het stuur zat nog een meisje, de oudere zus van een van de twee op de achterbank. Die ouders waren in één klap hun beide kinderen kwijt.”

“Zo’n drama raakt véél mensen: ik ben een hulpverlen­er die gewoon zijn job doet, maar ik denk nu nog altijd heel vaak terug aan de ouders van die meisjes”, zegt Stef Vanlee. “Je kan je kwaad maken, je kan verdrietig zijn. Maar ik

heb toen besloten om die energie om te zetten in iets waarvan ik hoop dat het nieuwe ongevallen voorkomt.”

Pijnlijk grappig

Daarom toert Stef nu langs de culturele centra om op vraag van scholen en vereniging­en een toneelstuk op te voeren. Komende donderdag vindt in Heist-op-denBerg de tweehonder­dste voorstelli­ng plaats van Fractie van een seconde, dat intussen zo’n zestigduiz­end mensen bereikte.

Naast hem op het podium: Rudy Claeys (57). Rudy zit in een elektrisch­e rolstoel sinds hij in 2003 verlamd raakte bij een verkeerson­geval. In soms pijnlijk grappige sketches tonen de twee hoe ongemakkel­ijk de gesprekken in het ziekenhuis waren. Hoe lang de uren konden duren – hij telde 26 gaatjes in de plafondteg­els boven zijn hoofd. En hoe zijn kinderen hem sindsdien moeten helpen als hij zijn jas moet aandoen, in plaats van omgekeerd.

Ook Rudy was verpleegku­ndige, tot zijn leven in een fractie van een seconde definitief een andere wending kreeg. Vandaar ook de titel van het stuk dat ze samen maakten – want zo snel kan het voorbij zijn. “De hevige pijnen, de spasmes, de eenzaamhei­d, de hulp die ik nodig heb om me te wassen en te eten: ik probeer te tonen dat mijn leven helemaal opnieuw is begonnen”, vertelt hij. “Wat ben je dan nog met ‘ik was in mijn recht’. Daar heb je niks aan, behalve in de rechtbank.”

“Wat me vooral opvalt tijdens de voorstelli­ngen is hoeveel mensen het zelf van dichtbij meemaken”, zegt Rudy. “Heel veel mensen komen er na de voorstelli­ng over vertellen. Volwassen mannen met tranen in de ogen om iemand die ze in pakweg 1994 verloren zijn.”

Voorbeelde­n genoeg

“Iedereen zou dit moeten zien, dat is de vaakst gehoorde reactie na een voorstelli­ng”, zegt Stef Vanlee. “En dat snap ik ook. Na een interventi­e met de mug maak ik me soms kwaad: zijn er nu nog altijd niet genoeg voorbeelde­n geweest? Als we een spijker in de muur moeten slaan, zijn we altijd heel voorzichti­g, omdat we weten dat het verschrikk­elijk veel pijn doet als je ernaast slaat. Tegen de impact van een ongeval zijn onze lichamen niet bestand, dus waarom hebben we niet dezelfde voorzichti­gheid in het verkeer?”

Om te voorkomen dat toeschouwe­rs zijn boodschap vergeten maakt Vanlee ook campagnefi­lmpjes voor sociale media. “En dat zonder subsidies. Nochtans, met het geld dat de grote overheidsi­nstanties besteden aan één campagne, zouden wij 250 voorstelli­ngen kunnen spelen.”

 ?? FOTO WIM VANLEE ?? Stef Vanlee en Rudy Claeys op het podium. “Je kan je kwaad maken, je kan verdrietig zijn. Maar ik heb besloten om die energie om te zetten in iets waarvan ik hoop dat het nieuwe ongevallen voorkomt.”
FOTO WIM VANLEE Stef Vanlee en Rudy Claeys op het podium. “Je kan je kwaad maken, je kan verdrietig zijn. Maar ik heb besloten om die energie om te zetten in iets waarvan ik hoop dat het nieuwe ongevallen voorkomt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium