Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stephaan Du Lion herinnerde zich niets meer van de feiten”

Appartemen­t volledig nagebouwd voor reconstruc­tie van moord op Ariane Mazijn uit 1992

- JARIT TAELMAN

Glazenwass­er Stephaan Du Lion (55) heeft gisteren tijdens een reconstruc­tie getoond hoe hij Ariane Mazijn (30) in 1992 heeft gedood. Volgens het Antwerpse parket werkte de seriemoord­enaar mee, maar dat spreekt de advocaat van de nabestaand­en tegen. “Die man vertelt gewoon waar hij zin in heeft”, aldus meester Walter Damen.

De vriend van Ariane Mazijn trof op 17 juni 1992 de toen 30-jarige vrouw dood aan in haar appartemen­t op de Mechelsest­eenweg in Antwerpen. De jonge vrouw was gewurgd met het snoer van een zonnebank en had verschille­nde messteken gekregen. Het appartemen­t van Mazijn bestaat niet meer, dus vond de reconstruc­tie plaats in politiesch­ool Campus Vesta in Ranst. “Daar werd het appartemen­t nagebouwd op basis van het fotodossie­r dat is opgemaakt bij de vaststelli­ngen van de feiten in 1992”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

In tegenstell­ing tot wat wij gisteren in de krant schreven, ging het dus niet om een reconstruc­tie van de moord op de 46-jarige Maria Van den Reeck in 1994. Mogelijk ontstond er verwarring omdat alle burgerlijk­e partijen waren uitgenodig­d op deze reconstruc­tie.

Tekst en uitleg

De reconstruc­tie duurde zo’n uur. Daarbij gaf Stephaan Du Lion tekst en uitleg bij de feiten. “Alles werd gefilmd en alle partijen waren aanwezig of vertegenwo­ordigd en hebben de mogelijkhe­id gekregen om vragen te stellen”, zegt Aerts.

Volgens het Antwerpse parket werkte Du Lion mee aan de reconstruc­tie.

“Helemaal niet”, stelt Walter Damen, die optreedt voor de nabestaand­en van Ariane Mazijn. “Hij

Walter Damen Advocaat “Een reconstruc­tie is altijd zinvol. Je kunt alles op een rijtje zetten en je krijgt een goed beeld van de verdachte.”

was aanwezig, daarmee is eigenlijk alles gezegd. De verdachte zegt zich helemaal niets meer te herinneren van de feiten. Die man vertelt gewoon waar hij zin in heeft. We hebben de familie, die ook aanwezig was tijdens de reconstruc­tie, daarop voorbereid.” Verloren moeite wil Damen het echter niet noemen. “Een reconstruc­tie is altijd zinvol”, zegt hij. “Je kunt alles op een rijtje zetten en je krijgt een goed beeld van de verdachte.”

Advocaten Seno De Vriendt en

Christian Clement, die Stephaan Du Lion vertegenwo­ordigen, laten weten zich erover te verbazen “hoe gretig sommige confraters bereid worden gevonden om aan de pers uitlatinge­n te doen over lopende gerechteli­jke – en dus geheime – onderzoeke­n”.

“Zeer vaak is deze zogenaamde ‘info’ immers onvolledig tot ronduit foutief en bijna altijd zonder enige relevante meerwaarde voor het dossier of de betrokken client”, klinkt het. De advocaten vinden dat zelfs gevestigde gerechtsps­ychiaters en “zelfverkla­arde profilers” op dat vlak fouten hebben gemaakt. “Zo dreigt bijvoorbee­ld iedereen uit het oog te verliezen dat er in deze zaak reeds een forensisch psychiatri­sch verslag bestaat”, zeggen ze.

Tweede van vier

De reconstruc­tie gisteren was de tweede van in totaal vier. Eerder werd al een reconstruc­tie gehouden van de moord op Lutgarda Bogaerts (28). Het Antwerpse parket bevestigt dat ook voor de moorden op Maria Van den Reeck (46) in 1994 en Eve Poppe (38) in 1997 een reconstruc­tie zal gehouden worden op latere datums.

Stephaan Du Lion werd in oktober 2018 aangehoude­n. Hij kon aan de moord op Mazijn gelinkt worden via DNA. Dat werd na een veroordeli­ng in 2015 voor een poging tot diefstal opgenomen in de databank van veroordeel­den.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het appartemen­t uit 1992 bestaat niet meer, dus vond de reconstruc­tie plaats in Campus Vespa.
FOTO PATRICK DE ROO Het appartemen­t uit 1992 bestaat niet meer, dus vond de reconstruc­tie plaats in Campus Vespa.
 ?? FOTO RR ?? Stephaan Du Lion werd in 2018 aangehoude­n na een DNA-staal.
FOTO RR Stephaan Du Lion werd in 2018 aangehoude­n na een DNA-staal.
 ?? FOTO VTM NIEUWS ?? Ariane Mazijn.
FOTO VTM NIEUWS Ariane Mazijn.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium