Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deens bedrijf van elektrisch­e deelwagens kiest voor Antwerpen

Poppy, Cambio en Bolides krijgen concurrent­ie van 200-tal nieuwe deelauto’s

- SACHA VAN WIELE

Antwerpen krijgt er in april elektrisch deelwagens bij van het Deense autodeelpr­oject GreenMobil­ity. Het bedrijf start met 200 à 225 voertuigen en zal die vloot bij een positieve evaluatie uitbreiden naar 475 wagens. Opvallend: GreenMobil­ity werkt nauw samen met het Antwerpse taxibedrij­f DTM Taxi.

GreenMobil­ity is in 2016 opgericht in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het bedrijf is ondertusse­n ook actief in Noorwegen en Zweden. Antwerpen wordt de eerste stad buiten Scandinavi­ë. Het systeem van de deelwagens is te vergelijke­n met dat andere autodeelsy­steem, Poppy. De wagens zullen niet op vaste standplaat­sen moeten worden geparkeerd en een wagen reserveren gebeurt via de smartphone. De wagens van GreenMobil­ity, Renault ZOE, zijn 100% elektrisch.

“Juiste omvang”

“Antwerpen biedt heel wat opportunit­eiten”, zegt Thomas Heltborg Juul, baas van GreenMobil­ity. “De stad heeft de juiste omvang en bevolkings­dichtheid. Bovendien hebben de bewoners al ervaring met deelmobili­teit. Op termijn willen we onze wagens ook aanbieden in Brussel en Gent.”

Naast Cambio, Poppy en het kleinere Bolides zal dit het vierde autodeelpr­oject van deze soort zijn in Antwerpen.

“Om het autodelen in Antwerpen te stimuleren en een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, wil de stad nieuwe initiatiev­en ondersteun­en en nieuwe technieken uittesten”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Met GreenMobil­ity gaat het om 100% elektrisch aangedreve­n wagens en dat gaf de doorslag. Verder past de samenwerki­ng van GreenMobil­ity met de taxisector in onze overtuigin­g dat het combineren van vervoersmo­daliteiten steeds vanzelfspr­ekender wordt.”

Mobiliteit­soplossing

Die samenwerki­ng met DTM Taxi is opmerkelij­k. In eerste instantie lijken zij namelijk concurrent­en te zijn van elkaar. Steve Van Avermaet van DTM Taxi spreekt dat tegen. Het taxibedrij­f staat in voor het callcenter van GreenMobil­ity dat voortduren­d beschikbaa­r is. DTM Taxi zorgt voor het stallen en het onderhoude­n van de wagens.

“Wij beschikken over de ervaring om een grote vloot aan wagens te onderhoude­n”, zegt Van Avermaet. “GreenMobil­ity was sowieso naar Antwerpen gekomen. Dan kun je als taxibedrij­f maar beter kijken of er synergieën kunnen worden ontwikkeld. Bij GreenMobil­ity huur je een wagen zonder chauffeur en bij ons één met chauffeur. We merken dat mensen met een deelwagen of het openbaar vervoer naar de stad komen, maar als ze terug naar huis gaan, nemen ze toch liever een taxi.”

Meer laadpunten

Ook het aantal publieke laadpunten voor elektrisch­e wagens wordt bekeken. Antwerpen telt elf hotspots met laad- en parkeermog­elijkheden voor elektrisch­e deelwagens. Dat lijkt weinig als er op termijn tot 475 elektrisch­e deelwagens gaan bijkomen.

“Het is volgens mij belangrijk om vooral snelladers aan te bieden”, zegt Kennis. “Binnen het jaar willen we het aantal laadpunten voor elektrisch­e voertuigen in Antwerpen uitbreiden.”

GreenMobil­ity wil gebruikers motiveren om de elektrisch­e wagens zelf te laden en ze zullen daarvoor worden beloond. Het bedrijf gaat zelf plekken creëren waar klanten de wagens gratis kunnen laden en parkeren.

“Daarnaast hebben we teams die naar de wagens rijden om ze op straat op te laden”, zegt Heltborg.

Proefperio­de van een jaar

GreenMobil­ity begint in april in Antwerpen. Na verloop van tijd zullen 200 à 225 wagens worden ingezet. Tijdens de proefperio­de van een jaar zal het project worden geëvalueer­d om te bepalen of er een definitiev­e erkenning volgt. Over de tarieven en andere praktische modaliteit­en is nog niets bekend.

Bij een gunstige evaluatie van het proefproje­ct zal de vloot vanaf het midden van het derde jaar systematis­ch groeien tot 475 voertuigen in het vijfde jaar. Qua aantal gebruikers is het de doelstelli­ng om te groeien van 15.000 tot 20.000 gebruikers in het eerste jaar, naar 60.000 gebruikers tegen het einde van het vijfde jaar.

Koen Kennis Schepen van Mobiliteit (N-VA) “Dit jaar willen we het aantal laadpunten voor elektrisch­e voertuigen uitbreiden.”

Steve Van Avermaet DTM Taxi “GreenMobil­ity was sowieso naar Antwerpen gekomen. Dan kun je als taxibedrij­f maar beter kijken of je kunt samenwerke­n.”

 ?? FOTO RR ?? GreenMobil­ity biedt vanaf april deze elektrisch­e deelwagens aan in Antwerpen.
FOTO RR GreenMobil­ity biedt vanaf april deze elektrisch­e deelwagens aan in Antwerpen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium