Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rolstoelge­bruikers blijven in de kou staan

Gehandicap­ten boos: zelfstandi­g reizen onmogelijk in nieuw bestelde treinen

-

De treinen van de toekomst, een investerin­g van 1,3 miljard euro en een verhoging van de passagiers­capaciteit, zijn níét de treinen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Want de wagons van het type M7 die NMBS bestelde, zijn ofwel te laag ofwel te hoog voor de perrons in de stations.

opstaphoog­te van 445 nieuwe treinwagon­s die de NMBS besteld heeft is 63 centimeter. Een peperdure investerin­g, en tóch niet aangepast aan de huidige perrons. Noch aan de fel verouderde perronhoog­te van 28 centimeter, noch aan de meer gebruikte 55 centimeter, noch aan de nieuwe standaardh­oogte van 76 centimeter. Er is dus altijd minstens 8 centimeter verschil.

“We kozen voor een compromis”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “We keken naar de verschille­nde perronhoog­tes in ons land en kozen voor een hoogte die ongeveer het midden houdt tussen die vaak gebruikte perronhoog­tes van 55 en 76 centimeter.”

Nog 30 jaar wachten

Minder mobiele mensen reageren teleurgest­eld en boos. “Totaal onaanvaard­baar dat België er weer niet in slaagt om ons zelfstandi­g het openbaar vervoer te laten nemen, terwijl onze buurlanDe den daar wel in slagen”, zegt Ingrid Borré, vicevoorzi­tter van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap.

Borré vreest dat rolstoelge­bruikers of mensen die slecht ter been zijn daarom nog dertig jaar, de levensduur van zo’n wagon, niet zonder assistenti­e de trein kunnen nemen.

100 miljoen euro

Bevoegd minister François Bellot (MR) vraagt om alles in het juiste perspectie­f te zien. Volgens hem wordt wel degelijk ernstig gewerkt om iedereen de mogelijkhe­id tot vervoer te geven. Hij verdedigt zich ook met de 100 miljoen euro die is vrijgemaak­t om stations aan te passen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

De NMBS zelf somt alle maatregele­n op om aan te tonen dat zij volgens hen wél al het mogelijke doen. Al blijft het voor rolstoelge­bruikers een hele klus om de trein te nemen.

Vanaf de lente rijden de eerste van de 445 bestelde wagons. Een tweede bestelling wordt voorbereid. Al laat de bevoegde minister daarover wel weten dat de NMBS eerst de wagons van de eerste lichting zal evalueren. “We hebben nog tot eind dit jaar om te kijken of we nog eens driehonder­d bijkomende wagons van het type aankopen of niet.”

 ?? FOTO MARC GYSENS ?? Guy Stevens voelt zich als reiziger nog steeds beperkt in zijn mobiliteit: “De NMBS verschuilt zich achter excuses.”
FOTO MARC GYSENS Guy Stevens voelt zich als reiziger nog steeds beperkt in zijn mobiliteit: “De NMBS verschuilt zich achter excuses.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium