Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hanen gered van de dood, en dan toch nog moeten sterven

Strenge straffen gevraagd na illegaal hanengevec­ht in ‘profession­ele arena’

- WERNER ROMMERS

Dierenrech­tenorganis­atie Gaia eist strenge straffen voor de organisato­ren en toeschouwe­rs van een hanengevec­ht dat de politie van Bilzen dit weekend opdoekte. 28 speciaal gekweekte hanen – die met elkaar moeten vechten tot de dood – werden ‘gered’, maar vervolgens toch nog geëuthanas­eerd. “Voor hen is geen goede thuis meer te vinden.”

Bij de politie van Bilzen zijn ze benieuwd welke excuses ze straks weer allemaal te horen krijgen.

Het politiekor­ps viel dit weekend in de naburige gemeente Hoeselt binnen op een illegaal georganise­erd hanengevec­ht. Maar toen de agenten ter plaatse kwamen, vluchtten organisato­ren én toeschouwe­rs – vijftien à twintig mensen – in opperste verwarring de omliggende velden in, waarbij ze noodgedwon­gen hun auto achterliet­en.

Voor de politie dus een koud kunstje om te achterhale­n wie allemaal aanwezig was: “Sommigen zullen er zich nog proberen uit te praten. Dat ze niks met die hanengevec­hten te maken hadden, dat ze een verkwikken­de boswandeli­ng aan het maken waren. Dat wordt natuurlijk moeilijk wanneer je autokoffer uitpuilde van de kippenmand­en.”

Profession­ele arena

De deelnemers waren niet aan hun proefstuk toe: op de plaats van het gebeuren vond de politie een uitgebreid­e, profession­ele arena voor hanengevec­hten. Daarin vechten twee hanen, tot een van de dieren bezwijkt. Toeschouwe­rs gokken soms voor honderden euro op wie het hanengevec­ht overleeft.

Agenten namen bij de inval ook 28 speciaal gekweekte vechthanen in beslag, waaronder één exemplaar dat tijdens een van de gevechten gewond was geraakt.

“De hanen waren zeer goed verzorgd, maar ook voorbereid op een gevecht”, zegt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­centrum in Heusden-Zolder dat gevraagd werd de vechthanen op te vangen. “Bij alle dieren waren de natuurlijk­e sporen van hun poten afgeknipt, zodat ze tijdens het gevecht vlijmscher­pe metalen sporen kunnen dragen waarmee ze de tegenstand­er veel zwaarder kunnen verwonden.”

Het opvangcent­rum had geen andere keuze dan de vechthanen te euthanaser­en: “Voor zulke dieren is het onmogelijk een nieuwe thuis te vinden”, aldus Oyen die de hanengevec­hten als “verschrikk­elijk dierenleed” omschrijft.

Opvallend: volgens Animal Rights is het herplaatse­n van zulke hanen wél mogelijk. Zo gebeurde dat volgens hen eind 2018 nog na het oprollen van een illegale fokkerij in Nederland.

Wel nog in Noord-Frankrijk

Ook Gaia heeft het over “archaïsche, folklorist­ische toestanden, waar zo snel mogelijk een einde aan moet komen”. De dierenrech­tenorganis­atie – die strenge straffen eist – stelt zich ook burgerlijk­e partij. “Volgens de wet zijn trouwens ook toeschouwe­rs strafbaar”, zegt Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosc­h.

Hanengevec­hten zijn in ons land al decennia verboden. “Maar zeker in Zuid-Limburg – waar dit gebruik decenniala­ng erg populair was – duiken de illegale praktijken nog geregeld op”, klinkt het in politiekri­ngen. In enkele regio’s in Noord-Frankrijk zijn hanengevec­hten wel nog altijd toegelaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium