Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden en directie geven geen duimbreed toe: staking zit muurvast

Ook nieuw overleg brengt geen oplossing voor sociaal conflict bij chemiebedr­ijf Ineos Phenol in Doel

- CHRISTOF WILLOCX

Een tiental jaar geleden stapte de ontslagen vakbondsma­n naar de rechtbank, omdat Ineos Phenol niet genoeg feestdagen uitbetaald­e. De rechtbank gaf hem gelijk. Het kostte het bedrijf 2,6 miljoen euro.

De productie bij het chemiebedr­ijf Ineos Phenol in Doel ligt al vier dagen stil omdat het personeel staakt. Er lijkt geen beterschap in zicht. De vakbonden willen de baas weg, de directie blijft achter de directeur staan.

Sinds donderdaga­vond wordt er gestaakt bij Ineos Phenol. De 160 werknemers hebben het werk neergelegd nadat een afgevaardi­gde van de liberale vakbond ACLVB was ontslagen. “Veel mensen ervaren het beleid van dit bedrijf als een schrikbewi­nd”, zegt Eric Horemans, vakbondsse­cretaris van het ACLVB. “Onze afgevaardi­gde is ontslagen omdat hij als vakbondsma­n kritiek had op het beleid dat de plant manager

(directeur, red.) wil uitvoeren. Door onze man te ontslaan, wil het bedrijf de mensen hier monddood maken. De werknemers eisen dat onze afgevaardi­gde terug wordt aangeworve­n en dat de plant manager wordt ontslagen.”

De directie ontkent dat het ontslag van de afgevaardi­gde te maken heeft met zijn rol bij de vakbond. Het is niet de eerste keer dat de man in conflict ligt met de directie. Een tiental jaar geleden stapte hij naar de rechtbank, omdat Ineos Phenol volgens hem niet genoeg feestdagen uitbetaald­e. De rechtbank gaf hem gelijk, waardoor het bedrijf alle feestdagen aan alle werknemers moest betalen. Dat kostte Ineos 2,6 miljoen euro.

“Narcistisc­he trekken”

Dat de fabriek vandaag helemaal stilligt, komt ook omdat de andere vakbonden hun collega’s van het ACLVB volop steunen. “Er is wel degelijk een probleem in dit bedrijf”, zegt Levi Sollie, secretaris van de socialisti­sche vakbond ABVV. “Voor ik aan de nieuwe loononderh­andelingen begon, heb ik het eisenpakke­t van de werknemers gevraagd. Punt 8 in dat pakket was: wij willen een andere directie. Zoiets heb ik in mijn loopbaan nog niet vaak meegemaakt.” In de omgeving van de vakbonden is te horen dat de directeur “narcistisc­he trekken heeft” en niet openstaat voor discussies.

Maandagnam­iddag zaten de vakbonden en de directie samen voor overleg, maar er kwam geen oplossing uit de bus. “De directie blijft onvoorwaar­delijk achter de plant manager staan”, zegt Nathalie Meert, woordvoerd­er van Ineos Phenol. “De manager wil alleen enkele zaken in de fabriek moderniser­en, zodat de vestiging beter gewapend is voor de toekomst. Het gaat niet om een reorganisa­tie en er zal geen enkele job door verloren gaan. Woensdag is er een nieuw overleg.”

De situatie zit dus muurvast. Er is ook geen bemiddelaa­r aangesteld. “Normaal gezien wordt zo iemand aangesteld voor iemand ontslagen is”, zegt Theo Geuens, die tientallen jaren ervaring heeft als bemiddelaa­r in bedrijven. “Als het bedrijf nu nog een bemiddelaa­r zou aanstellen, wordt het een hele moeilijke opdracht, omdat er al potten zijn gebroken.”

“In deze situatie zou een bemiddelaa­r met de partijen apart moeten praten om te weten welk specifiek doel ze willen bereiken. Het beste zou zijn dat de stellingen dan worden verzacht. Bijvoorbee­ld van ‘de directeur moet weg’, naar ‘de directeur moet meer overleggen met de vakbonden’. Maar de situatie bij dit bedrijf is nu wel heel erg geëscaleer­d.”

 ?? FOTO BELGA ?? De patstellin­g bij Ineos Phenol in Doel is compleet.
FOTO BELGA De patstellin­g bij Ineos Phenol in Doel is compleet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium