Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De as bevat glasdeeltj­es die gevaarlijk zijn voor huid en longen”

Mechelaar getuigt over gevolgen uitbarstin­g vulkaan Mount Taal op Filipijnen

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

Mechelaar Pieter Steyaert (29) geeft een jaar les in de Filipijnse hoofdstad Manilla, op zestig kilometer van de uitbarstin­g van de vulkaan Mount Taal. Dat is een van de gevaarlijk­ste in ZuidoostAz­ië. “De asdeeltjes irriteren de huid, de overheid geeft mensen de raad om binnen te blijven”, zegt Steyaert.

Als artiest maakt Pieter Steyaert deel uit van het internatio­naal collectief SEADS dat vorige week nog een kunstwerk liet terugkeren uit het internatio­naal ruimtevaar­tstation ISS. “Aan de Universite­it van de Filipijnen geef ik new

media art”, zegt hij. Vier maanden verblijft de twintiger intussen al in de Filipijnen en in die korte tijd kon hij al ervaren welk groot effect natuurfeno­menen op het land hebben.

20 aardbeving­en per dag

“Rond Kerstmis was er een tyfoon en op de zevenduize­nd eilanden zijn er dagelijks wel twintig aardbeving­en”, vertelt Pieter. Afgelopen weekend kwam daar nog een vulkaanuit­barsting bij. “Wij waren zondagavon­d met enkele vrienden op weg naar een bar toen via sociale media de eerste berichten binnenliep­en over de uitbarstin­g.”

Niet de eerste de beste. Mount Taal is door zijn idyllisch kratermeer dan wel een populaire toeristisc­he bestemming, de vulkaan wordt ook gezien als een van de gevaarlijk­ste in Zuidoost-Azië. “De dodelijkst­e uitbarstin­g dateert uit het begin van vorige eeuw”, weet Pieter. In 1911 vielen daarbij 1.300 doden en de laatste grote uitbarstin­g dateert van meer dan veertig jaar geleden, in oktober 1977.

“Toen we het nieuws hoorden, informeerd­en mijn vrienden en ik of alles oké was met familie, vrienden en collega’s in Santa Rosa in Laguna, Batangas en Los Banos. In die laatste plaats is de hoofdzetel gevestigd van het departemen­t waar ik lesgeef. Op dat moment dachten we niet dat de uitbarstin­g ook voor ons gevolgen zou hebben”, zegt Pieter.

Nauwelijks enkele uren later diezelfde zondagavon­d dwarrelde in de straten van Manilla as naar beneden. De asdeeltjes bedekten straten en auto’s met een grijze laag. Filipino’s kregen van de overheid via sms het advies om binnen te blijven.

“Het is opvallend dat informatie onderling heel snel wordt uitgewisse­ld. Ook over hoe je moet omgaan met de asdeeltjes die naar beneden vallen en voor irritatie op de huid zorgen. Dat komt door stukjes glas in de lava die wordt uitgespuwd. Het is belangrijk om niet te beginnen wrijven en de asdeeltjes gewoon af te spoelen. Ze zijn gevaarlijk voor je longen en ogen”, legt Pieter uit.

Mondmasker­s 10 keer duurder

Tegelijk gingen de inwoners op zoek naar mondmasker­tjes. “Omdat Manilla nogal vervuild is, dragen mensen ze hier vaker. Door de uitbarstin­g merkte ik dat lokale handelaars de prijs van normaal zo’n 40 cent vertienvou­digden tot 4 euro. Voor de armsten hier is dat veel geld. De overheid kondigde aan dat ze daar tegen zal optreden en dat de politie gaat controlere­n.”

In de streek waar de Taal is uitgebarst­en, zijn inmiddels al zo’n 16.000 mensen geëvacueer­d. “En er wordt gevreesd voor een nog zwaardere aardbeving. De mensen ondervinde­n de gevolgen van de klimaatver­andering hier aan den lijve. Academici benadrukke­n dat”, stelt Pieter.

Hij maakt zich voorlopig weinig zorgen over zijn veiligheid. “Ik woon in een veilig deel van de stad, in een veilig gebouw. Vandaag ben ik al even buiten geweest. We moeten eten. Het valt me wel op hoe rustig het is in onze straat. Anders is er hier de hele dag door getoeter van auto’s.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Een man probeert de as van zijn wagen te spoelen. Op de achtergron­d: de uitbarsten­de Mount Taal.
FOTO GETTY IMAGES Een man probeert de as van zijn wagen te spoelen. Op de achtergron­d: de uitbarsten­de Mount Taal.
 ?? FOTO AP ?? Filipino’s op de vlucht
voor de uitbarstin­g.
FOTO AP Filipino’s op de vlucht voor de uitbarstin­g.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Pieter Steyaert verblijft al vier maanden op de Filipijnen.
FOTO RR Pieter Steyaert verblijft al vier maanden op de Filipijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium