Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trein in plaats van vliegtuig heeft op lange termijn geen effect op uitstoot”

-

Als je ervoor kiest om op reis te gaan met de trein in plaats van het vliegtuig, wordt op de lange termijn nog altijd even veel CO2 uitgestote­n. Dat zeggen wetenschap­pers van de KUL. “Op individuee­l niveau zorgt een treinreis voor minder CO2-uitstoot dan een vliegreis, maar op de lange termijn is er geen effect.” Dat zegt econoom Stef Proost van de denktank Metaforum van de KU Leuven die met het onderzoeks­rapport kwam. De verklaring zit volgens de onderzoeke­rs in het systeem van emissierec­hten.

Europa heeft zich in het klimaatakk­oord van Parijs een plafond opgelegd voor de totale CO2-uitstoot.

Die moet dalen tot bijna nul in 2050. Als een bedrijf CO2 wil uitstoten, kan het wel ‘emissierec­hten’ kopen en zowel de elektricit­eitsopwekk­ing voor de trein als de kerosineve­rbranding van het vliegtuig valt daaronder. Elke kilogram CO2 die niet door een vliegtuig wordt uitgestote­n, zal door een andere sector de lucht worden ingeblazen. Emissierec­hten kunnen namelijk tussen bedrijven verhandeld worden.

Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu vindt dat Metaforum het probleem eenzijdig benadert. “Door de luchtvaart niet af te remmen, maak je die bedrijfsta­k sterker.”

Proost benadrukt dat de visietekst van Metaforum bedoeld is om te pleiten voor een slim klimaatbel­eid. “We hebben nood aan hoge CO2-prijzen in dat systeem van emissiehan­del en aan veel geld voor diepgaand onderzoek naar technologi­sche verbeterin­gen om gebouwen te verwarmen en aan subsidies daarvoor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium