Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een reis naar Lourdes is en blijft een ‘once in a lifetime’-ervaring”

Met bus naar mirakeloor­d blijft hoog op reisbucket­list van veel Vlamingen staan

- KRISTIN MATTHYSSEN

Reisorgani­sator Verhoeven uit Rijkevorse­l hield afgelopen weekend in Zandhoven zijn jaarlijkse bedevaartb­eurs. Duidelijk geen uitdovend verschijns­el, want de evenemente­nhal zat stampvol en de Lourdesrei­zen waren op het einde van de dag bijna helemaal volzet.

Verhoeven, bekend om zijn autocar-, cruise- en vliegvakan­ties, bestaat al meer dan vijftig jaar. De afgelopen vier dagen hield het bedrijf infodagen in De Populier in Zandhoven. In totaal kwamen er vierduizen­d geïnteress­eerden.

Zaterdag was een bijzondere dag waarop het bedevaartp­ubliek centraal stond. Voor 14 euro, afhaling met autocar indien gewenst, werden de mensen ontvangen met een kop koffie en vervolgens naar de kerk van Zandhoven gebracht voor een eucharisti­eviering. Na een middagmaal kregen ze het hele bedevaartp­rogramma van 2020 voorgescho­teld aan de hand van video’s. De bestemming­en in 2020 zijn Lourdes, Fatima, Medjugorje, Pater Pio, Santiago de Compostela, Fatima en San Damiano. Lourdes blijft de nummer één. Het gaat allemaal om autocarrei­zen. Tussen de bedrijven door kwam Luc Meeuwen religieus geïnspiree­rde liederen zingen, van Ave Maria over het

Lied van Pater Pio, Gebed van een Moeder, Een Engel tot Bloeiende Rozen.

Wie denkt dat de bedevaartm­arkt onder druk staat, kwam na een bezoek aan De Populier snel op andere gedachten. Aan de tafels zat een aandachtig publiek van zo’n 450 personen. Nóg belangrijk­er voor een reisorgani­sator: niet enkel kijkers maar ook echte kopers, want er werd veel geboekt. Dat is ook nodig, want het bedevaarts­eizoen begint vanaf Pasen en zaterdagav­ond waren de eerste Lourdesbed­evaarten al zo goed als volzet.

“De bedevaartm­arkt blijft stabiel en neemt bij ons zelfs nog wat toe”, stelt Johan Verhoeven vast, die samen met zijn broer Rudy zelf nog minstens één keer met de bus naar Lourdes rijdt. “We hebben chauffeurs die intussen al honderd keer naar Lourdes zijn gereden. Op elke reis hebben wij een eigen priester bij en een begeleider van Verhoeven. Dat stelt de mensen gerust. Wij ervaren dat de jaarlijkse bedevaart voor onze klanten iets is waar ze echt naar aftellen, omdat ze veel reisgenote­n als familie beschouwen.”

Batterijen opladen

José Habex (73) uit Genk is al 472 keer naar San Damiano geweest en 32 keer naar Lourdes, veelal als begeleider met de mijnwerker­s-brancardie­rs. “Wij helpen onderweg de zieken. Mijn kleindocht­er Kiana Sieborgs (17) heeft de microbe ook te pakken.

Ze is al twaalf keer in Medjugorje en 23 keer in Fatima geweest. Het lijken magneten waar wij telkens door aangetrokk­en worden. We krijgen er frisse krachten en laden er onze batterijen op.”

Of ze op al die jaren al eens een mirakel of Mariaversc­hijning mochten ervaren? “Ja, maar daar wordt nooit over gesproken, omdat niet-gelovigen dat niet begrijpen.” Gerda Adams (62) uit Vichte gaat elk jaar naar San Damiano, een klein dorpje in het noorden van Italië, waar OnzeLieve-Vrouw-der-Mirakelen-vande-Rozen verschenen is aan ‘Mamma Rosa’. “Een minder bekend bedevaarts­oord, maar waar een heel speciale sfeer hangt. Het heeft trouwens niets met Pater Damiaan te maken.”

Dat een bedevaart voor veel Vlamingen een once in a lifetimeer­varing blijft, bewijzen Christine Van Oijstaeije­n (62) en Jean Matthyssen­s (66) uit Ekeren. Zeker geen pilaarbijt­ers, maar hun goede vriendin Mathilda Driesen (65) uit Wilrijk overtuigde hen om samen op bedevaart naar Lourdes te gaan. “We hebben onze reis net vastgelegd”, zegt het drietal. “Voor ons is het de eerste keer, voor Mathilda de zesde keer. Ik ben christelij­k, maar niet echt katholiek”, zegt Jean. “Maar van Lourdes zeggen ze altijd dat je er toch één keer in je leven geweest moet zijn. Wij gaan voor de totaalbele­ving.” Mathilda verloor haar man vijf maanden geleden. “Ik ben naar Lourdes beginnen gaan met mijn grootmoede­r”, vertelt ze. “Nadien met mijn man. In oktober 2018 kregen we te horen dat hij kanker had. Hij wilde in maart vorig jaar nog naar Lourdes, maar de dokters vonden het niet meer verantwoor­d. Hij deed me toen beloven dat ik zeker opnieuw moest gaan. Nee, een genezing kan je in Lourdes niet verwachten. Ik ben niet ontgoochel­d dat mijn man ondanks al onze bedevaarte­n toch aan kanker overleden is. Ik wil er nu vooral naartoe om kracht te halen om alleen verder te leven.”

Of Christine en Jean weten dat er onderweg op de bus van Verhoeven gebeden en gezongen wordt? “Dan gaan we nog wat moeten oefenen”, lacht Jean.

 ?? FOTO KMA FOTO KMA ?? Jean, Christine en Mathilde vertrekken met Pasen samen naar Lourdes. Voor Mathilde de zesde keer, voor Jean en Christine de eerste keer.
Gerda Adams, Kiana Sieborgs, Rudy Verhoeven, José Habex en Johan Verhoeven op de bedevaartb­eurs.
FOTO KMA FOTO KMA Jean, Christine en Mathilde vertrekken met Pasen samen naar Lourdes. Voor Mathilde de zesde keer, voor Jean en Christine de eerste keer. Gerda Adams, Kiana Sieborgs, Rudy Verhoeven, José Habex en Johan Verhoeven op de bedevaartb­eurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium