Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We mikken op kwetsbare jongeren”

Containerw­oningen Curant krijgen nieuwe bewoners

-

De containerw­oningen in de Lange Bremstraat in Merksem blijven behouden. Het afgelopen jaar woonden daar jonge nieuwkomer­s samen met een buddy via het woonprojec­t Curant. “Curant loopt daar af, maar we behouden de woningen voor nieuwe projecten”, klinkt het bij schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a).

Zoals eerder al aangekondi­gd loopt het project Curant af in de Lange Bremstraat in Merksem. De stad zet dat project, waarbij jonge nieuwkomer­s samenwonen met een jongere, verder met eigen middelen in beperktere vorm omdat de subsidies vanuit Europa stopgezet zijn.

In Merksem woonden bij Curant zestien duo’s samen in mobiele wooneenhed­en die speciaal voor dat project naast het Jan Palfijnzie­kenhuis werden opgebouwd

“Vandaag wonen nog twee duo’s in Merksem, maar ook hun traject loopt binnenkort af. De containerw­oningen blijven er wel nog bestaan voor kwetsbare doelgroepe­n. Dat was al afgesproke­n bij de opstart van Curant enkele jaren geleden”, zegt schepen Meeuws. “We starten dit voorjaar enkele nieuw trajecten op in verschille­nde fases. Welke doelgroep er exact komt wonen, is nog niet duidelijk, maar we mikken momenteel wel op jongeren. We hebben ons als stad geëngageer­d om een aantal begeleidin­gstrajecte­n op te starten voor thuisloze jongeren, jongeren die dakloos dreigen te worden. Dat zijn bijvoorbee­ld 18-plussers die de jeugdzorg moeten verlaten. In het woonprojec­t kunnen ze even op adem komen in afwachting van een meer permanente woning. We kijken naar een brede groep en gaan deze ook profession­eel begeleiden.”

Geen sociale woningen

De stad neemt de invulling van de containerw­oningen op zich, het worden dus geen sociale woningen. “Er zijn nooit problemen geweest met de containerw­oningen in Merksem en we zijn dus zeker niet van plan om die woningen te verwijdere­n. De woningen zijn wel niet opgezet als permanente verblijfpl­aats, het gaat telkens om een tijdelijke bewoning. Hoe tijdelijk die is, is maatwerk en individuee­l vastgelegd”, aldus de schepen.

 ?? JORIS HERREGODS ?? De containerw­oningen boden onderdak aan jonge nieuwkomer­s en hun buddy.FOTO
JORIS HERREGODS De containerw­oningen boden onderdak aan jonge nieuwkomer­s en hun buddy.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium