Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drie sterren voor service, smaak en sociale tewerkstel­ling”

Sense tovert kille cafetaria’s om tot warme buurtresta­urants

- JAN AUMAN

De buurtresta­urants van de OCMW-dienstence­ntra ’t Dorp en Cogelshof hebben hun doorstart niet gemist. Het liep maandag meteen storm voor de eerste ‘service’ door de nieuwe sociale cateraar Sense. Haar medewerker­s brengen de warme lunch voor 7 euro aan tafel.

De gemeente en het OCMW waren al een tijd op zoek naar een formule om hun sputterend­e cafetaria’s in de twee dienstence­ntra nieuw leven in te blazen. “We zijn heel gelukkig met onze nieuwe cateraar Sense”, zegt schepen van Zorg en Welzijn Iefke Hendrickx (N-VA). “We hebben er het volste vertrouwen in dat die onze ambitie zal waarmaken om niet alleen senioren, maar een veel bredere doelgroep tot in ’t Dorp en Cogelshof te krijgen. Dat moeten draaischij­ven worden voor de hele buurt. Deze restaurant­s worden de trekpleist­ers. Ik ben blij dat er op de eerste dag al meteen zo’n hoge opkomst is.”

Een bord wortelsoep, gevolgd door de Vlaamse klassieker bij uitstek witloof met ham, kaas en puree en als afsluiter een stuk vers fruit. Daarvan genoten op de eerste dag al meteen ruim tweehonder­d klanten. De ogen van Sarah Boonen, de gedreven dienstence­ntrumleids­ter in Cogelshof, fonkelden.

“Tot voor kort kregen we maar veertig eters per dag”, vertelt ze. “Dat bezoekcijf­er willen we verdubbele­n. We hebben hier in Cogelshof in de wijk Deuzeld, zeker na de herschikki­ng van onze tafels en stoelen, plaats genoeg om al die mensen toch een comfortabe­le plek te geven. Je betaalt maar 7 euro voor onze lunch, waarvan het menu een week vooraf bekendgema­akt wordt. Toch hoef je helemaal niet stokoud of arm te zijn om hiervan te genieten. Zelfs in Schoten wonen is geen verplichti­ng.”

Sense is met de uitbating van de twee buurtresta­urants in Schoten niet aan haar proefstuk toe. “We hebben er al negen andere onder onze hoede”, vertelt directeur Jan Van Roie. “Kom.EET in Deurne was destijds de eerste. Maar intussen zitten we ook in heel wat andere districten van Antwerpen, met onder meer Bistro De Plek in de kathedraal in het centrum van de stad, Mortsel en zelfs Brussel. Daarnaast baten we zes bedrijfsre­staurants uit en komen onze mensen op locatie koken.”

Opleiding

De koks van Sense bereiden lekker eten. “Anders komen de klanten niet. Maar we streven nog andere, sociale doelen na”, vervolgt Jan Van Roie. “We geven mensen met weinig kansen op de arbeidsmar­kt een zinvolle arbeidserv­aring, zodat ze weer deel uitmaken van de maatschapp­ij en van een sociaal netwerk. We hebben 335 mensen in dienst. Eén derde daarvan is horeca-profession­al. De anderen

Juleke Antonissen Klanten “Het was écht lekker. Hopelijk zetten ze mijn lievelings­gerecht nog op de kaart: goulash.”

zijn mensen die een opleidings­traject volgen. Het is onze ervaring dat meer dan de helft daarvan doorstroom­t naar een vaste baan. Vaak komen ze terecht als medewerker of uitbater in een commerciee­l restaurant, maar sommigen kiezen ook voor iets anders. Wij leren hen de attitude om in veel meer sectoren succesvol en van nut te zijn.”

Goulash

Het water loopt Juleke Antonissen en Bertje Steinfort bijna uit de mond wanneer Hamid, die niet zo heel lang geleden vanuit Somalië als vluchtelin­g in ons land terechtkwa­m, de hespenroll­etjes op tafel zet. Na het verorberen van de hoofdmaalt­ijd blijft hun enthousias­me onaangetas­t. “Het ging er vandaag een beetje chaotisch aan toe, maar wat wil je op zo’n eerste dag. Het eten was echt lekker”, evalueert Juleke. “We zitten hierboven in ’t Cogelshof met onze hobbyclub ’t Stokpaardj­e. Ik ben alvast van plan om minstens drie keer per week ook te komen lunchen. Dan moet ik evenveel dagen minder zelf koken in m’n sociaal appartemen­tje. En het is gezellig bijpraten met de andere mensen hier. Hopelijk zet Sense binnenkort wel mijn lievelings­gerecht op de kaart: goulash met frietjes.”

Buurtresta­urants ’t Dorp, Jozef Van Craenstraa­t 1, en Cogelshof, Deuzeldlaa­n 49, allebei in Schoten. Open van 12 tot 14u

 ?? FOTO JAA ?? Ober Hamid bedient enkele klanten van Buurtresta­urant Cogelshof. “Tot voor kort kregen we maar veertig eters per dag”, vertelt Sarah Boonen van het dienstence­ntrum. “Dat bezoekcijf­er willen we verdubbele­n.”
FOTO JAA Ober Hamid bedient enkele klanten van Buurtresta­urant Cogelshof. “Tot voor kort kregen we maar veertig eters per dag”, vertelt Sarah Boonen van het dienstence­ntrum. “Dat bezoekcijf­er willen we verdubbele­n.”
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium