Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom enfant terrible meer mag dan de rest

Waarom enfant terrible Didier Lamkel Zé meer mag dan de rest

- WIM CONINGS

De voorbije week op stage heeft Didier Lamkel Zé zich nog wat onmogelijk­er gemaakt bij Antwerp. Maar terwijl andere enfant terribles allang afgeservee­rd zijn, lijkt de Kameroener wel intouchabl­e. Waarom blijft hij maar wegkomen met zijn fratsen? “Als ze hem bij Antwerp zwaar zouden schorsen, gooien ze alles weg.”

Een domme rode kaart in een beslissend­e wedstrijd om Europees voetbal. Onnodig provoceren van tegenstand­ers. Knokken op training. Een stage waarin hij maar weinig interesse leek te hebben en die hij afsloot met een rode kaart wegens natrappen tijdens een vriendenma­tch. Een trainer die zegt dat hij “psychische problemen” heeft. Ploegmaats die het gehad hebben met hem. Een boze voorzitter.

Eender welke andere voetballer zou voor zo’n indrukwekk­end lijstje vergrijpen allang naar de B- of C-kern gevlogen zijn. Voor Mbaye Diagne volstond een ‘gepikte’ strafschop voor maanden eenzame ballingsch­ap bij Club Brugge. Dieumerci Ndongala sloot “enkele seconden” de ogen tijdens een teambespre­king en kreeg van Genk een enkeltje richting Turkije. Maar Didier Lamkel Zé niet. Hij blijft voorlopig gewoon in de A-kern van Antwerp. Aan zijn oren trekken: ja. Hem een wedstrijd aan de kant houden: oké. Maar hem voor lange tijd verstoten, dat zal sportief directeur Luciano D’Onofrio nooit doen. “Luciano is niet dom, hè”, vertelt Paul Stefani, die als spelersmak­elaar al jarenlang een goed contact heeft met de sportief directeur van Antwerp. “Lamkel Zé is op zich een voetballer met uitzonderl­ijke kwaliteite­n. Als ze hem bij Antwerp nu zwaar zouden schorsen, gooien ze alles weg. Op het veld, want daar moeten ze zich de komende negen matchen verzekeren van Play-off 1. Maar daarnaast is het ook heel belangrijk te weten dat een voetballer waarde verliest als hij niet speelt.”

Gratis laten gaan

Dat laatste is vooral waar het schoentje knelt. Als sportieve baas is het niet alleen de taak van D’Onofrio een complement­aire groep te smeden, maar ook

“Er zijn voorbeelde­n genoeg van moeilijke jongens die na een transfer ineens op het rechte pad kwamen. Mbokani is toch ook niet slecht terechtgek­omen?” Paul Stefani Spelersmak­elaar

om de gezamenlij­ke waarde van de spelersgro­ep te doen pieken. Waar andere clubs afhaken bij getalentee­rde jongens met moeilijke karakters, hapt hij juist wél toe. “In zijn periode bij Standard

was de trainer (Michel Preud’homme, red.) in alle staten toen Dieumerci Mbokani enkele dagen voor de titelmatch tegen Anderlecht zijn kat stuurde naar de training”,

herinnert Stefani zich. “’Blijf rustig

en laat hem maar doen’, zei Luciano toen. Enkele dagen later scoorde Mbokani twee keer en waren ze kampioen.”

Lamkel Zé past helemaal in dat plaatje. Volgens de gespeciali­seerde website ‘Transferma­rkt.de’ vertegenwo­ordigt de kersverse Kameroense internatio­nal de hoogste transferwa­arde van iedereen die bij Antwerp onder contract ligt: 4,5 miljoen euro. “Vroeg of laat zullen ze hem verkopen en tegen dan hebben ze er alle baat bij dat zijn waarde niet keldert”, legt Stefani uit. “Daarom is dit een delicate situatie. Ze zullen hem ook niet te veel tegen de haren in willen strijken.

Dan loop je zelfs het risico dat het escaleert en ze hem gratis moeten laten gaan.”

Makkelijk te verkopen?

Een cynicus zou het zo verwoorden: van alle spelers die Antwerp op de bank kan zetten, is Lamkel Zé de optie die hen het meeste geld zal kosten. “Maar zo werkt het bij elke ploeg in België, hoor. Elke club zit te hopen op de jackpot en in die zin is het vertrek van een van je sterkhoude­rs altijd ingecalcul­eerd. Wees er maar zeker van dat D’Onofrio nu al in zijn hoofd heeft wie Lamkel Zé moet vervangen als die vertrekt.”

Maar of Lamkel Zé zo makkelijk te verkopen zal zijn, is nog maar de vraag. Want die geïnteress­eerde clubs zien zijn fratsen natuurlijk ook opduiken in de media. “Maar clubs redeneren niet zo”, wuift Stefani alle bezwaren weg. “Zij kijken in eerste instantie naar de voetballen­de kwaliteite­n. Zij denken: ‘het is niet omdat hij bij de ene club fratsen uithaalt, dat hij dat bij ons ook zal doen’. Er zijn voorbeelde­n genoeg van moeilijke jongens die na een transfer ineens op het rechte pad kwamen. Mbokani is toch ook niet slecht terechtgek­omen?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium