Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gele Bob!

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Voortaan laat hij ook wekelijks, op dinsdag, in Gazet van Antwerpen zijn eigenzinni­g licht schijnen over ‘zijn’ 1B. Met veel passie. En een knipoog.

De Proximus Leaguetrei­n is weer vertrokken. Godzijdank! Geef toe: zo’n winterstop is een verschrikk­ing. Een drama pur sang. Mocht ik een ruggengraa­t van papiermach­é hebben, ik hield er drie ongeneesli­jke burnouts aan over. Burnouts, daar doen we trouwens niet aan mee in deze familie. Bruistable­tje, scotch off the rocks en vooruit met de geit. Het leven is te kort.

Dat hebben ze in Engeland uitstekend in de smiezen. Daar gaat koning supporter ook in tweede klasse van de kalkoen rechtstree­ks naar het stadion. Fantastisc­h! Hier niet! Boxing day, die donkere betekenisl­oze dagen tussen kerst en oudjaar, nieuwjaars­dag: gedrochten van het achtendert­igste knoopsgat zijn het. Het gemis aan rollende, lokale ballen is dan zó groot dat een mens er spontaan de Horlepiep van gaat dansen. Uit pure miserie!

Oké, in de Jupiler Pro League wordt er nog wat gebald rond de kerst, maar om daar nu vrolijk van te worden? Nee! Het volstaat alleszins niet om het gemis van de hyperspann­ende Proximus League op te vangen. Zoveel is zeker.

Zaterdag trok ik naar de De Merodedree­f 189, te 2260 Westerlo, om er de regionale derby tegen Lommel SK van commentaar te voorzien. Ik moest aan de president van de Kempen Jos Willems denken. De Sporzalege­nde heeft me daar in de spelerstun­nel ooit ei zo na een dubbele rughernia bezorgd. Dat dat mijn eigen schuld was, hoeft u in dit geval niet te weten. Ik dacht: ‘Zo’n Joske. Wat kan dat wegen?’

Om de een of andere reden leek het me die dag een uitstekend idee om zijne Josheid in mijn nek te zetten en er wat mee rond te hossen. Leuk voor Facebook bijvoorbee­ld, dat zou vast een aangename afwisselin­g zijn voor de mensen. Want urenlang scrollen langs vers gesnoeide coniferen, het nieuwe deux pièceke van de madam en smossende

klain manne, eist z’n tol.

Ik vraag me terloops af wanneer die Turkse geldschiet­ers van de Kemphanen eindelijk in ’t snuitje krijgen dat ze de Jos eens een avond achter de speakermic­rofoon moeten zetten. Geef toe, dat zou de boel in brand steken, dat zou zijn weerga niet hebben. Ik begin al hardop te dromen van het gesproken spektakel. ‘Joa joa joa, mannekes. Welle zèn hie vandoag in ’t Kùpke mé vaafdùzend man. Ne guienoavon­d allemoal. Hie de oepstellin­g van os Kemphoane! In de goal! Mé numéro vaafendert­ig, komt al mèr klèr, ozzen Turk: Berke Özer! … Van veur, mé numéro vaafentwin­tig, nen tornado van acht beaufort, de Vetokele Igoooor! … De voawele zwette is vandoag Ken Vermeiren, nen hiejele sympathiek­e vent en den beste moat van ozze coach, den Bob Piejeters. Vande zomer zèn ze nog mé hun getwiejene oep verlof gewèst nor Wengen, èh schoewen durrep in da veuls te duur land, Zwitserlan­d.’

Dat van die gezamenlij­ke vakantie is fictie. Maar het had gekund. Want na de match tegen Lommel, waarin Bob geel kreeg van Vermeiren, vroeg ik hem of ze nog ooit samen op vakantie zouden gaan. Peeters gaf aan dat hij na de wedstrijd (21) een positief onderhoud had gehad met de ref en dat er niets was blijven hangen. Case closed!

Wel opmerkelij­k was dat de exDuivel zijn verbale actie omschreef als: ‘I took one for

the team.’ Mét resultaat. Want kort daarna zouden de elf van Westerlo een tand bijsteken en tweemaal scoren. Soit!

Wengen is een dorp dat nog vaak ter sprake komt in de gemiddelde persbar. Ik weet niet of u het zich nog herinnert, maar tijdens het EK van 2008 in Zwitserlan­d en Oostenrijk sloeg VT4 er zijn tenten op om de matchen in een schilderac­htig decor te omkaderen. Dat moet daar wat geweest zijn. Aantrekkel­ijk bekend Vlaanderen passeerde er de revue om deskundig de dialoog aan te gaan met het opgetromme­lde leger kenners en (ex)voetballer­s.

Telkens wanneer ik in een persbar kom waar Wengenvete­ranen aanwezig zijn, ook van de crew, komen de wildste verhalen boven. Zeker na de orale consumptie van de Fliereflui­ter. What’s in a name!

Bob moest niet naar de tribune. Dat heet progressie. De vorige aanvaring met de ref in kwestie leverde hem immers twee speeldagen schorsing op én een boete van 1.000 euro. Daar moet Lionel Messi de volle zeveneneen­halve minuten voor werken. Dat is geen gok, ik heb dat minutieus berekend. Peeters moet daar op z’n minst toch al een volle dag voor aan de slag. Lachende smiley.

Vrijdagavo­nd werd er niet gelachen op het Kiel. Beerschot bleef teleurstel­lend hangen op een puntje, Lokeren won verrassend in Virton, enzoverder, enzoverder. Dat zorgt ervoor dat welgeteld zeven van de acht teams momenteel in aanmerking komen voor een finaletick­et en dus voor promotie naar de bierliga. Geweldig toch!? Ik laat u met een quizvraag over de ingeweken lange van Pulderbos. Bob speelde bij Millwall samen met een doelman die op de Freethiel tijdens de match een muilpeer verkocht aan een Antwerpfan die het veld was opgestormd. Wat is de naam van die prettig gestoorde kerel? Echte venten laten Google nu links liggen. Salut en de kost!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium