Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe de Wolfpack de wolven op de Mont Ventoux steunt

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Deceuninck - Quick.Step kondigde het trots aan op zijn mediadag: het is het eerste CO2-neutrale wielerteam ter wereld. En daar hebben zelfs de wolven op de Mont Ventoux baat bij. Maar wat betekent dat concreet en is het meer dan gewoon goeie marketing? “We gaan niet met de zeilboot naar de Tour Down Under”, zegt marketing- en communicat­iemanager Alessandro Tegner. “Maar moeten we daarom gewoon niks doen?”

Er waren al CO2-neutrale fabrieken, luchthaven­s en restaurant­s en nu is er ook een CO2neutraa­l wielerteam. De primeur is voor Deceuninck - Quick.Step, dat het label vrijdag presenteer­de op de officiële persdag.

In de zaal was er veel scepsis, want een CO2-neutraal wielerteam, met wedstrijde­n over de hele wereld, kan dat wel? “Het was ook de eerste vraag toen we het project voorstelde­n aan onze renners”, zegt pr-man Alessandro Tegner. “Is dit echt of niet? Ja, dus.”

Deceuninck - Quick.Step werkte samen met het Belgische bedrijf Co2Logic, dat onder meer ook BPost als klant heeft. “We zijn begonnen met het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk van het team”, zegt oprichter Antoine Geerinckx. “Meten is weten. We hebben alle mogelijke informatie opgevraagd: hoeveel liter is er getankt? Hoeveel vluchten op een jaar? Hoeveel voedsel? We rekenden dat om naar een CO2equival­ent.”

179 keer met de auto rond de aarde

De cijfers logen er niet om: Deceuninck - Quick.Step bleek goed voor 1.288 ton koolstofdi­oxine, oftewel 179 keer met de auto rond de aarde. Voor wie liever in airmiles rekent: 539 keer vliegen tussen Brussel en New York. Heen en terug.

Dat aanzienlij­ke cijfer wil de ploeg dit jaar naar beneden halen. Daarvoor stelde het een ‘manifesto’ op, een ‘gedragscod­e’ voor renners en personeel met breed geformulee­rde aanbevelin­gen, zoals minder gebruikmak­en van plastic. Of ook nog: minder energiever­bruiken op kantoor.

Geerinckx erkent evenwel dat een wielerploe­g een beperkte speelruimt­e heeft. “Alles moet gebeuren binnen het framework dat de UCI voorziet”, zegt hij. Concreet: Deceuninck Quick.Step zal ook dit jaar de wereld rondvliege­n, omdat het daar door de wielerkale­nder aan gebonden is. “Misschien”, geeft Geerinckx aan, “bestaat er over tien jaar een kalender die een logische geografisc­he opeenvolgi­ng is – van Portugal, naar Frankrijk, naar België, naar Duitsland. Zover zijn we nog niet.”

Deceuninck - Quick.Step kan op dit moment alleen CO2-neutraal zijn door het controvers­iële concept van ‘offset’ of ‘CO2compens­atie’. Het compenseer­t de eigen emissie door elders in de wereld de uitstoot te beperken. De ploeg steunt zo financieel een project rond een veilige watervoorz­iening in Oeganda. “Daardoor moeten mensen hun water niet meer koken”, zegt Geerinckx. “En zo is er minder hout nodig en dus minder kap van bomen. Het milieueffe­ct van onze projecten is goed onderbouwd. Wij zijn een

no-bullshit-label.”

Quick.Step wilde liefst een project in België steunen, maar de regelgevin­g rond ‘offset’ laat dat niet toe. “Gecertific­eerde projecten bestaan alleen in ontwikkeli­ngslanden”, zegt Geerinckx. “Het moet om projecten gaan die zonder financiële steun nooit zouden plaatsvind­en.”

Wolven op de Ventoux

Toch engageert Quick.Step zich ook in Europa. Het steunt een (niet-gecertific­eerd) project om de regio rond de Mont Ventoux te herbebosse­n. Dat zou de wolvenpopu­latie ter plaatse stimuleren. “Wij zijn de Wolfpack”, zegt pr-man Tegner. “En de Mont Ventoux is een mythische plaats in het wielrennen. Zo was dit een match made in heaven.”

Het verhaal is dus zeker doorspekt met marketing-jargon. En het moet gezegd dat de financiële bijdrage een fractie is van het hele budget van de ploeg. “Maar we denken nu al na over nieuwe projecten”, zegt Tegner. “Dit is een langetermi­jnverhaal. Het is niet gewoon onze uitstoot afkopen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium