Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ingestorte brug maakte onuitwisba­re indruk op ‘de gerre’”

Laatste veldwachte­r van Pulle, Fons De Beuckeleer, overleden

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de kerk van Pulle wordt zaterdag om 11u afscheid genomen van Fons De Beuckeleer. De laatste veldwachte­r van het dorp overleed zondagavon­d thuis omringd door zijn familie op 88-jarige leeftijd. Fons was ‘de gerre’ toen de brug van Pulle instortte. “Hij schreef zelden een proces-verbaal. Vader loste problemen liever op met een goed gesprek”, zeggen zijn kinderen.

Hoewel hij al van 1992 met pensioen was, stond Fons in Pulle nog altijd bekend als ‘de gerre’, een afleiding van ‘garde’ of veldwachte­r. Hij overleed thuis na een slepende ziekte, in het bijzijn van zijn familie. In 2017 was zijn echtgenote Maria Verbist al overleden. Fons trok verder thuis zijn plan in zijn woning in de Le Grellelei, met steun van zijn dochters Bea en Ingrid. Als veldwachte­r had hij zijn kantoor in het gemeentehu­is, maar een ‘gerre’ had vroeger geen werkuren en stond zeven dagen op zeven, 24 uur per dag, paraat. Op de KWB-rommelmark­t van Pulle kocht Fons vorig jaar nog een scootmobie­l waarmee hij in de zomer door de villawijk Boenders snorde. Tijdens de kerstdagen zat hij nog mee aan de feesttafel. Maar de laatste week ging het snel bergaf.

Fons werd in 1931 geboren in Zandhoven als jongste in een gezin met negen kinderen. Eigenlijk was hij schrijnwer­ker-meubelmake­r van opleiding. Na zijn huwelijk met Maria Verbist trok hij in bij zijn schoonoude­rs in Pulle. In 1958 begon hij als veldwachte­r te werken.

Kiesbrieve­n De eerste opdracht die hij van burgemeest­er Gaëtan van de

Werve kreeg? Het rondbrenge­n van de kiesbrieve­n. Zo werd hij de enige ordehandha­ver in zijn dorp. Geen risicoloze baan, want een van zijn voorganger­s in Pulle, veldwachte­r Frans Verbist, werd in 1924 vermoord toen hij twee stropers betrapte op het Germelaerv­eld.

“De kermissen waren altijd zware periodes, omdat de dorpsclans dan op de vuist gingen”, herinnert dochter Ingrid zich. “Maar hij schreef amper processen-verbaal uit. Hij probeerde alles met een goed gesprek op te lossen”, zegt schoonzoon en schepen Rudy Willems.

Bij de start van elk nieuw jaar kwamen de inwoners hun fietsplaat­je, motorplaat­je of hondenpenn­ing thuis bij Fons halen, in de periode dat er nog taks op betaald moest worden. Alleen naar Nederviers­el ging hij die zelf met de fiets brengen.

Brug ingezakt

In de nacht van 12 op 13 november 1966, kort na middernach­t, rinkelde de telefoon ten huize De Beuckeleer. “Brug ingezakt? Welke brug? Die over de Molenbeek? Ik hoor het vader nog zo zeggen”, vertelt Bea. “Maar het was de brug over het Netekanaal die was ingestort, de zwaarste ramp die hij in zijn loopbaan meemaakte.”

Fons vertelde er zelf in onze krant twee jaar geleden nog over dat die beelden een onuitwisba­re indruk op hem gemaakt hadden.

De veldwachte­r moest de twee dodelijke slachtoffe­rs naar het dodenhuisj­e van Massenhove­n wegbrengen, in zijn auto. “Gelukkig heeft de man van de bootservic­e van de waterski van Viersel zijn diensten toen aangeboden. Hij had een aanhangwag­en”, vertelde hij. Slachtoffe­rs van ongevallen, zelfdoding­en: de veldwachte­r moest destijds de lichamen wegvoeren. Fons deed hiervoor beroep op kolenboer Jos Lembrechts die een open camionette had. “Geluk voor de hedendaags­e collega’s dat die dat zo op die manier niet meer moeten ervaren”, schreef Fons zelf in de twee A4’tjes die hij achterliet onder de hoofding

Mijn geschieden­is, mijn leven.

Na de gemeentefu­sie en politieher­vorming sloot hij zijn loopbaan af als politie-inspecteur in Zandhoven. Hij kon een dik boek schrijven, maar deed het niet, want zijn beroepsgeh­eim was heilig. Net als de dienstverl­ening. Dat de inwoners van Zandhoven tegenwoord­ig enkel nog op afspraak bij de politie terechtkun­nen, terwijl hij vroeger de klok rond klaarstond, wrong wel.

De ‘gerre’ van Pulle laat naast zijn kinderen ook drie kleinkinde­ren en zeven achterklei­nkinderen na. KWB-Stratenfee­sten mee organisere­n, volksspele­n maken in hout, quizzen opstellen, puzzelen, fotografie: het leven van ‘de gerre’ was veel meer dan ordehandha­ving alleen.

Donderdag om 19u is het avondwake in de kerk, zaterdag om 11u de uitvaartli­turgie.

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Fons De Beuckeleer.
Fons reed als veldwachte­r met de fiets overal naartoe.
FOTO RR FOTO RR Fons De Beuckeleer. Fons reed als veldwachte­r met de fiets overal naartoe.
 ?? FOTO RR ?? De brug over het Netekanaal.
FOTO RR De brug over het Netekanaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium