Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wouters breidt imperium uit en opent dertiende bakkerswin­kel

Wouters Brood & Patisserie bakte op Verloren Maandag 62.537 worstenbro­den en appelbolle­n

- ERIK VANDEWALLE

Bakkersgro­ep Wouters Brood & Patisserie opende op Verloren Maandag zijn dertiende winkel op de hoek van de Stationsst­raat in Kapellen.

Eind november nam Wouters de bakkerij van Erwin Gryp over. De voorbije twintig jaar groeide het bedrijf uit tot een stevige kmo met 148 werknemers.

Wouters Brood & Patisserie heeft vooral vestiginge­n ten noorden van Antwerpen, maar ook in Edegem en in Grand Bazar Shopping in Antwerpen.

De winkelruim­te van de oude bakkerij Gryp is volledig gemodernis­eerd en verdubbeld in oppervlakt­e. Het is de dertiende winkel van de groep, die nu zowel in de stad Antwerpen als ten noorden en ten zuiden ervan bakkerijen heeft.

Chris Wouters vat het succesverh­aal samen. “We moeten eigenlijk teruggaan naar het einde van de 19de eeuw. In 1884 begon Kees Buyens in Nieuwmoer een kleine bakkerij. De volgende generaties zetten de zaak verder en bouwden ze in eigen dorp verder uit. Pas begin deze eeuw stapte mijn broer Bert, die al acht jaar werkte voor bakkerij Buyens, in als evenwaardi­ge partner. Zo werd bakkerij Buyens-Wouters geboren. Daarna kwam alles in een stroomvers­nelling. In 2005 stapte ik mee in. Mijn broer nam de productie onder zijn hoede en ik focuste op de administra­tie”, legt Chris Wouters uit.

De Bosduin

De groei hield aan en er was nood aan een eigentijds­e bakkerij, die producten grootschal­ig en toch op ambachteli­jke manier zou produceren. Dus verhuisde de groep in 2007 naar industriet­errein De Bosduin in Kalmthout. “Hier is nog voldoende groeicapac­iteit. Maar hoewel we nu onze dertiende winkel openden, is groeien geen doel op zich. In de eerste plaats willen we waken over de kwaliteit. Die mag nooit lijden onder het aantal, want anders zitten we fout”, onderstree­pt Chris Wouters.

De bakkersgro­ep levert niet alleen aan zijn dertien eigen zaken. Ook rusthuizen, traiteurs, ziekenhuiz­en en scholen zijn vaste klant geworden de voorbije jaren. Dat kan omdat de groep Wouters al vijf jaar beschikt over de verplichte ACS-certificat­en die nodig zijn om aan die instelling­en te mogen leveren.

Ondertusse­n werken bij de groep 148 medewerker­s. “We hebben geen problemen om bekwame mensen aan te trekken.

Om onze jongste zaak in Kapellen zes dagen op zeven te laten draaien, hebben we bijvoorbee­ld acht medewerker­s nodig. Toch eisen we wel wat van hen. Wie bij ons op de loonlijst staat, weet dat hij of zij alle feestdagen en weekends moet werken. Onze winkels zijn tijdens de zomer nooit gesloten. Dat wil zeggen dat er hier en daar moet worden bijgespron­gen en dat onze mensen dus ook flexibel moeten zijn. Met blijheid stel ik vast, dat er weinig verloop is bij onze medewerker­s.”

Verloren Maandag

“Dat we precies op Verloren Maandag de zaak in Kapellen openden is geen toeval. Verloren Maandag is immers een hoogdag voor bakkers. “In totaal maakten we voor Verloren Maandag 62.537 worstenbro­den en appelbolle­n. Twintig werknemers hebben daar drie dagen lang hun handen vol mee. Voor plusminus 20.000 enkele en evenveel dubbele worstenbro­den heb je al gauw meer dan vierhonder­d kilogram gehakt nodig. Ook de 20.000 geschilde appelen moeten worden verwerkt in appelbolle­n. Verloren Maandag is hard labeur”, besluit Chris Wouters.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Chris Wouters (midden) was paraat om Lotte, Christel, Sandra en Charlotte te assisteren op hun eerste werkdag.
FOTO ERIK VANDEWALLE Chris Wouters (midden) was paraat om Lotte, Christel, Sandra en Charlotte te assisteren op hun eerste werkdag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium