Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik dank mijn leven aan deze kreukelpaa­l”

Dirk Van Dingenen overleeft crash tegen paal

- (kma)

Dirk Van Dingenen (55) uit Grobbendon­k viel achter zijn stuur in slaap in de Goormansst­raat in Pulderbos. Hij crashte met 70 kilometer per uur tegen een verlichtin­gspaal, maar had amper een schram.

Van Dingenen is onderwijze­r in basisschoo­l Klim-Op in Grobbendon­k. Het ongeval dateert van 29 december 2019, maar nu pas komt het echte besef. Hij hoeft niet zo nodig met zijn kop in de gazet, zegt hij, maar hij vindt het toch belangrijk om zijn redders te bedanken. “Pas na twee weken dringt het tot mij door: zonder die paal was ik er niet meer geweest. Mijn broer, die 25 jaar geleden op zijn 23ste verongeluk­te tegen een betonnen paal, was er nog geweest mocht die technologi­e toen al bestaan hebben. Had er in de Goormansst­raat een betonnen paal gestaan, was mijn moeder misschien haar twee zonen op dezelfde manier verloren. Ik wil met mijn getuigenis­sen anderen bewustmake­n.”

Dirk Van Dingenen was in de kerstvakan­tie met zijn vrouw naar Abu Dhabi gereisd. “We waren met een zeven uur durende nachtvluch­t teruggekee­rd, ik had geen oog dichtgedaa­n. Het was

voormiddag en ik wou mijn vader bezoeken in het rusthuis omdat ik hem een week niet had gezien. Zo kon ik meteen zijn vuile was ophalen.”

Niet moe

Dirk voelde zich niet moe toen hij in Grobbendon­k in zijn auto stapte. “Kwam het door de warmte in de auto? Of het monotone van de weg? Toen ik ineens wakker schoot, reed ik in de berm. Het volgende moment stond mijn auto met zijn snuit in de richting van Grobbendon­k. De paal was omgebogen als een zacht lint.”

Zijn auto raakte zwaar beschadigd, maar zelf hield Dirk er alleen een schaafwond­e aan over. “Stel dat ik dit overleefd had op een betonnen paal, dan moest ik waarschijn­lijk maanden revalidere­n. Toevallig ken ik Carolien Willems van het bedrijf Safety-Product dat de ZIPpole in Olen proDirk duceert. Maar het is zeker niet zo dat ik haar producten eens wou uittesten.”

De Goormansst­raat is de verbinding­sbaan tussen Zandhoven en Pulderbos. Er mag 70 per uur gereden worden. De gemeente Zandhoven besliste enkele jaren geleden dat elke paal die vervangen wordt op een gemeenteba­an waar je meer dan 50 per uur mag, automatisc­h een kreukelpaa­l moet zijn.

“We passen dit consequent toe bij vervanging­en, maar ook als straten heraangele­gd worden”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Het moederbedr­ijf Groep Maes van Safety-Product is gevestigd in Pulle. Je moet ons niet overtuigen van het nut. Ook aan de Auto Start en op de Oelegembaa­n werden al kreukelpal­en omvergered­en waarbij de chauffeurs ongedeerd uit het wrak kropen.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Dirk Van Dingenen bij de kreukelpaa­l in de Goormansst­raat in Pulderbos.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Dirk Van Dingenen bij de kreukelpaa­l in de Goormansst­raat in Pulderbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium