Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middenstan­dsorganisa­tie VANK houdt op te bestaan

Gebrek aan vrijwillig­ers nekt vereniging, gemeente neemt deel van activiteit­en over

-

Handelsver­eniging VANK heeft beslist om te stoppen. Een chronisch gebrek aan vrijwillig­ers is volgens de vereniging de voornaamst­e reden. De gemeente bekijkt wat er van de rijkgevuld­e agenda kan worden ‘gered’.

De Vereniging voor Ambachten & Neringdoen­ers Kontich, kortweg VANK, kan bogen op een werking van bijna veertig jaar. Ze stond bekend voor de organisati­e van een Valentijns­actie, paasworp, midzomerzo­ndag, braderie, Sinterklaa­s en kerstshopp­ing. Het geheel werd gedragen door vier bestuursle­den: voorzitter Oswald Vansinteja­n, ondervoorz­itter Gerd Van Weert, secretaris Nico d’Hooghe en Marc Cools. Maar om al die activiteit­en en evenemente­n op poten te zetten, waren er meer helpende handen nodig.

“We hebben een aantal keer een oproep gedaan naar nieuw bloed en daar kwamen wel enkelingen op af, maar dat is niet voldoende gebleken. Het is een moeilijke beslissing die we hebben genomen na verschille­nde vergaderin­gen met de verantwoor­delijken van de gemeente. Daaruit is gebleken dat het niet langer mogelijk was op deze manier voor te doen”, reageert voorzitter Oswald Vansinteja­n.

“Het is een pijnlijke beslissing, maar we blikken ook terug op heel wat memorabele momenten, zoals de kerstconce­rten met Johnny Logan en Will Tura en de honderden kinderen die we jaarlijks dolblij maakten met de paasworp en Sinterklaa­s. We waren ook een van de eerste vereniging­en om met cadeaucheq­ues voor de dag te komen. Ik heb al veel reacties gekregen en vragen met ‘wat nu?’. De gemeente wil een deel overnemen. De vzw is nog niet ontbonden. In februari komt er nog een algemene vergaderin­g.”

Verrassend

De beslissing om te stoppen, komt bij burgemeest­er Bart Seldeslach­ts (N-VA) toch nog verrassend over. “We wisten dat er te weinig vrijwillig­ers waren en het was ook duidelijk dat er een nieuwe aanpak nodig was. Daarom hebben we zelf voorgestel­d om samen te werken. We stelden voor dat wij de braderie op ons zouden nemen en dat zij zich dan op de andere activiteit­en zouden concentrer­en. Het is allemaal kort dag. De Valentijns­actie nog dit jaar op poten zetten bijvoorbee­ld, zal moeilijk zijn. Maar de braderie gaan we sowieso voortzette­n. Dat staat volgende week al op de agenda van het college.”

“Het is natuurlijk spijtig nieuws”, reageert ook schepen van Lokale Economie Marleen Van den Eynde (N-VA). “We gaan versneld werk maken van de uitbouw van een lokale raad van economie en hopen dat we daar toch enkele handelaars van VANK mogen verwelkome­n. Hun jarenlange ervaring kan hier zeker van pas komen.”

Bart Seldeslach­ts

N-VA-burgemeest­er

“Voor het organisere­n van een Valentijns­actie is het te laat, maar de braderie komt er zeker.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het bestuur van VANK met van links af: Marc Cools (bestuursli­d), Gerd Van Weert (ondervoorz­itter), Roza De Prins (vrijwillig­ster), Nico d’Hooghe (secretaris) en Oswald Vansinteja­n (voorzitter).
FOTO JAN VAN DER PERRE Het bestuur van VANK met van links af: Marc Cools (bestuursli­d), Gerd Van Weert (ondervoorz­itter), Roza De Prins (vrijwillig­ster), Nico d’Hooghe (secretaris) en Oswald Vansinteja­n (voorzitter).
 ?? FOTO BAR ??
FOTO BAR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium