Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klein-Zwitserlan­d erkend als reservaat

Natuurgebi­ed in spoorwegbe­rm krijgt nu ook subsidies

- (mads)

Klein-Zwitserlan­d, een natuurgebi­ed van zes hectare groot in het noorden van de stad, werd door de Vlaamse overheid erkend als natuurrese­rvaat. De daaraan verbonden jaarlijkse subsidie is meteen goed nieuws voor Natuurpunt, dat het gebied beheert sinds 1996.

Klein-Zwitserlan­d was tot 1970 een spoorwegkn­ooppunt en strekt zich uit over de opgehoogde spoorwegbe­rmen. In 1984 werd de stad Mortsel eigenaar van het gebied, sinds 1996 werkt Natuurpunt aan de uitbouw en beschermin­g ervan. “We zijn bijzonder fier met deze erkenning als natuurrese­rvaat en de daaraan verbonden subsidies. Er is al veel openbaar groen in de stad, denk maar aan Fort 4. Nu hebben we er ook een reservaat bij”, zegt schepen van Openbaar Groen Steve D’Hulster (sp.a - I Love Mortsel). “De subsidie bedraagt een paar duizend euro per jaar en zal ongetwijfe­ld goed besteed worden door Natuurpunt. Wekelijks zijn de vrijwillig­ers in de weer op het terrein en dat merk je ook. Biodiversi­teit is belangrijk, de kikkerpoel is daar een mooi voorbeeld van. Soms moet je de natuur zijn gang laten gaan. Geregeld worden er nieuwe planten en diersoorte­n gespot.”

Vrij toegankeli­jk

Voor veel Mortselaar­s is KleinZwits­erland nog onbekend terrein. “Nochtans is het vrij toegankeli­jk, weliswaar alleen voor wandelaars en met het nodige respect voor de omgeving. Een wandeling start je best aan de historisch­e Dieseghemh­oeve in de Wouter Volcaertst­raat”, geeft D’Hulster nog aan. Naast Klein-Zwitserlan­d, keurde de Vlaamse overheid nog een aantal andere erkennings­dossiers in Vlaanderen goed.

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Natuurgebi­ed Klein-Zwitserlan­d mag voortaan natuurrese­rvaat genoemd worden.
FOTO MARC DE SWERT Natuurgebi­ed Klein-Zwitserlan­d mag voortaan natuurrese­rvaat genoemd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium