Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puigdemont en Comin (voorlopig) welkom

Discussie tussen Spanje en Europa over Catalanen blijft duren

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Carles Puigdemont en Antoni Comin maakten gisterenav­ond hun opwachting in het Europees Parlement, na een maandenlan­ge juridische strijd. De vraag is alleen voor hoelang, want Spanje blijft aandringen om de parlementa­ire immuniteit van de twee weer op te heffen.

“Bon dia, Estrasburg. Bonjour, Strasbourg. Here we are.”

De tweet van Carles Puigdemont liet gisterenmi­ddag weinig aan de verbeeldin­g over: de gewezen Catalaanse minister-president was opgelucht dat hij eindelijk een zitting van het Europees Parlement kon bijwonen. Op een druk bijgewoond­e persconfer­entie voor de ingang van het parlement noemde gewezen regionale minister Antoni Comin het symbolisch belangrijk: “Voor ons is het nu nog slechts enkele passen naar het parlement, maar voor de vele Catalanen is dit een heel grote stap.”

Net als Puigdemont is Comin naar België gevlucht omdat hij in Spanje dreigt te worden veroordeel­d voor zijn rol in het Catalaanse onafhankel­ijkheidsre­ferendum van 2017.

“We zijn hier helaas niet allemaal”, zei Puigdemont gisterenmi­ddag. “Als de Europese Unie er echt een van vrijheid en rechten zou zijn, dan was Oriol Junqueras hier ook.”

Junqueras, die in Spanje een straf van dertien jaar uitzit, werd in mei net als Puigdemont en Comin verkozen, maar kreeg geen toestemmin­g om begin juli de cel te verlaten voor de installati­evergaderi­ng. Vrijdag werd hij officieel geschrapt als lid van het Europees Parlement nadat het Spaanse hooggerech­tshof had geoordeeld dat Junqueras niet erkend kon worden. Parlements­voorzitter David Sassoli kon naar eigen zeggen niet anders dan rekening houden met de finale beslissing van de bevoegde gerechteli­jke Spaanse instanties.

Het Europees Hof van Justitie had voor Nieuwjaar nochtans geoordeeld dat de drie Catalanen wél als verkozen Europarlem­entsleden moesten worden beschouwd. Voor het parlement het signaal om de interne procedures voor de erkenning van de drie als Europarlem­entsleden te starten.

Het welles-nietesspel­letje tussen Spanje en Europa blijft intussen duren: het Spaanse gerecht heeft officieel gevraagd aan het parlement om de parlementa­ire immuniteit van de twee Catalanen op te heffen. Een commissie moet daar later in principe over beslissen.

Spijtige zaak

Groen-politica Petra De Sutter noemde de beslissing om Junqueras te weren uit het parlement onbegrijpe­lijk. Het is afwachten hoe de situatie evolueert, maar De Sutter hoopt dat Sassoli nog terugkomt op zijn beslissing. Ook N-VA-parlements­leden Assita Kanko en Geert Bourgeois vinden het een spijtige zaak dat de EU voorrang geeft aan een beslissing van het Spaanse gerecht.

Carles Puigdemont en Antoni Comin zetelen voorlopig als nietingesc­hrevenen, maar voeren gesprekken met de EVA-fractie, een combinatie van groenen en regionalis­ten die zich verenigd hebben in de Vrije Europese Alliantie en waar Oriol Junqueras zich in het verleden al bij had aangeslote­n. Dat is niet de ECH-fractie waarvan N-VA lid is, hoewel de Catalanen van hen opvallende steun krijgen. Alleen zetelen onder meer de Spaanse rechts-populisten van Vox in die fractie, wat het voor Puigdemont en Comin onbespreek­baar maakt.

 ?? FOTO'S AP, AFP ?? Carles Puigdemont en Antoni Comin krijgen eindelijk toegang tot het Europees Parlement.
FOTO'S AP, AFP Carles Puigdemont en Antoni Comin krijgen eindelijk toegang tot het Europees Parlement.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium